انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم چگونه است؟

انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

یکی از سوالات رایجی که ممکن است برای بیماران مبتلا به لنف ادم به وجود آید این است که آیا انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم امکان پذیر است؟ برای رفع این نگرانی بر آن شدیم تا در این مقاله به سوالات مربوط به این حوزه پاسخ دهیم.
بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان پستان، پس از انجام جراحی و بر اساس توصیه پزشک معالج خود، تا حد امکان دست سمت درگیر را به کار نمی برند.

مطالعه بیشتر: همه آنچه که درباره درمان لنف ادم باید بدانید!

برای مثال، این افراد گاهی از بلند کردن دست و یا انجام فعالیت های روزمره خود نیز خودداری می کنند. یا حتی خود را ملزم به استفاده از کابینت ها و کمدهای کم ارتفاع خواهند کرد. حال باید دید آیا ایجاد این دیدگاه در بیماران صحیح است؟ آیا عدم استفاده از دست یا پای درگیر و حرکت ندادن آن ها، روش مناسبی برای پیشگیری از بروز لنف ادم است یا خیر؟

هدف از درمان سرطان پستان با هر روشی شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و مانند آن ها، بازگرداندن افراد به زندگی عادی است. بنابراین باید زمینه انجام فعالیت های عادی و روزمره برای وی فراهم گردد. برای مثال، بانوان باید بتوانند فعالیت های روزانه و معمول خود در منزل را انجام دهند و یا با خیال راحت و بدون نگرانی بتوانند به کودکان خود رسیدگی کنند.

در حال حاضر بر اساس قوانینی که در کنگره بین المللی لنفولوژی تعیین شده است، فعالیت های روزمره نه تنها منجر به افزایش ورم نمی شود، بلکه می تواند از تشدید ورم نیز جلوگیری کند. به این ترتیب، فعالیت بعد از جراحی پستان نباید حذف شود. اما سوال این است که انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم چگونه باید باشد تا کمترین اثر منفی را بر لنف ادم بگذارد؟
برخی از افراد ممکن است در هنگام انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم، متوجه افزایش ورم در نواحی مختلف شوند. این افراد چه باید بکنند؟ و آیا کار کردن بعد از جراحی پستان برای افراد مجاز است؟

کارهای منزل با وجود لنف ادم

آیا انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم امکان پذیر است؟

به طور کلی، برای افرادی که جراحی پستان انجام می دهند، هیچ محدودیتی برای انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم ایجاد نخواهد شد. اتفاقا جالب است بدانید که انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم برای افراد مبتلا کمک کننده خواهد بود. زیرا حرکت دادن دست می تواند نقش بسزایی در پیشگیری از ایجاد یا تشدید ورم ایفا نماید.

پیش از این در مقاله عوامل خطرزای لنف ادم اشاره کردیم که غیر همسان بودن عملکرد دو دست (دست سمت جراحی شده و دست غالب)، از عوامل اصلی ایجاد لنف ادم خواهد بود. در واقع، افراد باید بتوانند با دست سمت جراحی شده فعالیت های بیشتری انجام دهند تا جریان مایع لنف بیشتر شده و از تورم شدید پیشگیری به عمل آید.

به این ترتیب، حرکت دست بعد از انجام جراحی پستان، نه تنها یک عامل خطرزا محسوب نمی شود، بلکه کمک کننده نیز خواهد بود. حتی لازم است مبتلایان به لنف ادم دست، از محدوده کامل حرکتی خود استفاده کنند. در واقع، باید بر اساس محدوده حرکتی دست سالم، دامنه حرکتی دست درگیر را تعیین نمود.

در چه صورتی انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم امکان پذیر است؟

با اینکه انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم بلامانع است، اما افراد باید به نکات مهمی در این باره توجه داشته باشند. برای مثال، بهتر است افراد تمامی کارهایی که با دست سالم خود انجام می دهند، با دست درگیر نیز انجام دهند. به کار گرفتن هر دو دست برای انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم، به کاهش فشار وارد بر دست ها و شانه ها کمک خواهد کرد.

همچنین، برای بلند کردن اشیای کمی سنگین و یا حمل بار لازم است از دو دست خود استفاده نمایید تا از تشدید ورم جلوگیری به عمل آید و در صورت امکان وسیله را به بدن بچسبانید تا از تحمیل فشار بر شانه و بازوها جلوگیری شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که خستگی جسمانی و ضعف عضلانی می تواند ورم لنفاوی را تشدید نماید.

بنابراین لازم است افراد پس از صرف یک بازه زمانی کوتاه برای انجام کارهای منزل، حتما زمانی را به استراحت اختصاص دهند. به این ترتیب، انجام کارها در آرامش کامل و بدون هیچ گونه نگرانی می تواند برای بدن مفید باشد.
از سوی دیگر، آموزش و انجام مراقبت های مرتبط با لنف ادم باعث می شود تا از بروز ورم پیشگیری گردد. برای مثال، افراد در بازه هایی که برای استراحت صرف می کنند می توانند به ماساژ، انجام تمرینات مفید و ورزش های موثر بپردازند.در چه صورتی انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

افرادی که در زمینه مراقبت های لنف ادم آموزش های کاملی دیده اند، به خوبی می توانند برای انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم نیز اقدام نمایند. این مساله برای انواع لنف ادم دست و پا صدق می کند.
ماساژ پا، پرهیز از ایستادن طولانی و یا پوشیدن جوراب کشی مناسب از مراقبت های لنف ادم پا به حساب می آید.

بنابراین افرادی که به دنبال انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم پا هستند در زمان های استراحت خود می توانند ماساژ پا را انجام دهند. پوشیدن جوراب کشی در حین انجام کار نیز از تشدید احتمالی ورم جلوگیری خواهد کرد. به این ترتیب، از دید دکتر شهپر حقیقت، رعایت همه نکات یاد شده باعث می شود تا انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم راحت تر و لذتبخش تر باشد.

 انجام فعالیت های سنگین در منزل با وجود لنف ادم

با این که انجام فعالیت های روزمره در منزل برای افرادی که با لنف ادم درگیر هستند بلامانع است، اما انجام هرگونه فعالیتی هم توصیه نمی شود. برای مثال، در مواردی که فرد ناچار به بلند کردن اجسام سنگین و یا انجام کارهای طولانی مدت هستند، بهتر است از افراد دیگر کمک بگیرند.

چرا در انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم ، علی رغم استفاده از دست سالم، دست درگیر و آسیب دیده ورم می کند؟
به طور کلی، استفاده از یک دست برای انجام کل کارهای منزل به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این مساله چه برای افراد سالم و چه برای کسانی که با لنف ادم درگیر هستند صدق خواهد کرد. هر فرد برای انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم باید از هر دو دست خود استفاده کند.

برای بلند کردن اشیا، خرد کردن مواد غذایی و کشیدن انواع وسیله باید به طور همزمان از هر دو دست استفاده شود. حتی مراقبت های لنف ادم شامل ماساژ و ورزش باید برای هر دو طرف بدن انجام گیرد.

فعالیت های سنگین در منزل با وجود لنف ادم

همچنین افزایش تحرک عضو مبتلا باعث می شود تا جریان لنف بهتر انجام گیرد. در واقع، بی تحرکی دست باعث می شود تا قدرت عضلات تضعیف شود و جریان یافتن مایع لنف با اختلال مواجه گردد. در نتیجه، بروز ورم لنفاوی اجتناب ناپذیر خواهد بود. بنابراین مهمترین علل تورم دست سمت درگیر می تواند بیحرکتی و عدم رعایت مراقبت های لنف ادم باشد.

چرا گاهی در انجام کارهای منزل، میزان ورم افزایش می یابد؟

در صورتی که افراد مراقبت های مربوط به لنف ادم را به درستی انجام ندهند، احتمال بروز یا تشدید ورم لنفاوی در عضو درگیر بیشتر خواهد بود.
همچنین لازم است افراد در حین انجام کار و بعد از مدت زمان مشخصی، به استراحت بپردازند. در اصل، پیشگیری از ایجاد خستگی جسمی و عضلانی و انجام مراقبت های لنف ادم در زمان های استراحت کمک می کند تا فرد از بروز ورم دست و پا یا تشدید آن ها جلوگیری به عمل آورد.

انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

یکی از سوالات مهمی که برای افراد به وجود می آید این است که نحوه انجام فعالیت هایی نظیر جارو کردن، اتو کشیدن و مانند آن ها با وجود لنف ادم چگونه است؟ آیا می توان این کارها را انجام داد؟

در پاسخ باید گفت بله؛ انجام هیچ یک از این کارها، اختلالی در درمان لنف ادم ایجاد نخواهد کرد. اما انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم باید از طریق دو دست صورت گیرد. زیرا در این صورت، فشار کمتری بر دست درگیر وارد شده و احتمال بروز و یا تشدید ورم لنفاوی به حداقل می رسد.

همچنین بهتر است افراد در حین انجام کارهایی مانند جارو کردن و یا اتو کشیدن، بعد از انجام بخش کوچکی از کار، مدت زمانی را به استراحت اختصاص دهند. علاوه بر این، پرهیز از انجام جابجایی های سنگین در هنگام جارو کشیدن و یا کشیدن اجسام به این طرف آن طرف، الزامی است. به این ترتیب، انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم با شرط تقسیم بندی زمانی کار و استراحت، عدم وجود استرس و همچنین استفاده از هر دو دست در حین کار، نه تنها ضرری ندارد، بلکه مفید نیز خواهد بود.

انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

 بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

ایا بلند کردن اجسام سنگین در حین انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم مجاز است؟

در هنگام انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم بهتر است از هر دو دست برای بلند کردن اجسام مختلف استفاده نمود. حتی بهترین راه برای بلند کردن اجسام سنگین و حمل آن ها، چسباندن جسم به بدن و سپس حمل آن است. در واقع، بغل کردن اجسام سنگین در هنگام حمل آن ها باعث می شود تا کمترین فشار به دست ها و شانه ها وارد شود.

در نتیجه احتمال آسیب بیشتر و یا بروز ورم لنفاوی به حداقل خواهد رسید. البته لازم است بدانید که رعایت این موضوع در افراد سالم نیز اهمیت دارد.

احساس خستگی پس از انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

چرا مدت زمان کوتاهی پس از انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم ، احساس خستگی می کنیم؟

معمولا افرادی که تحت درمان سرطان پستان با روش های مختلف قرار می گیرند، دچار اختلال عملکرد ریه و کاهش بازده تنفسی می شوند. وقوع این اختلال برای همه افرادی که روش های مختلف درمانی شامل جراحی پستان، شیمی درمانی، پرتودرمانی و مانند آن ها استفاده می کنند، اجتناب ناپذیر است. در نتیجه، عدم اکسیژن رسانی کافی باعث ایجاد احساس خستگی مفرط در افراد می شود.

مصرف داروهای مختلف شیمی درمانی و یا داروهای هورمونی می تواند عامل ایجاد خستگی در افراد باشد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که حتی با وجود عوارض جانبی مربوط به روش های درمانی، چنانچه فرد ورزش های بازتوانی و فعالیت بدنی مناسب انجام دهد و مراقبت های مربوط به لنف ادم را به خوبی رعایت کند، با کمترین مشکل مواجه خواهد شد.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب و استفاده از مواد غذایی سالم شامل میوه ها و سبزیجات تازه به افراد کمک می کند تا بدن خود را سم زدایی و تقویت کرده و ضعف عضلانی را از بین ببرند. انجام ورزش منظم نیز می تواند به تقویت عضلات و افزایش نشاط جسمی افراد کمک نماید.

پیگیری کردن علاقمندی ها پس از درمان بیماری سرطان، باعث می شود تا فرد از نظر روانی و جسمی وضعیت بهتری پیدا کند. مسلما نشاط جسمی و روانی فرد بهبود یافته از سرطان، احساس طراوت و شادابی بیشتری به وی خواهد داد. به این ترتیب، انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم کمترین خستگی را برای وی در پی دارد.

احساس خستگی پس از انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

 خرد کردن مواد غذایی به مدت طولانی و یا باز کردن درب قوطی اثر منفی بر لنف ادم

بله؛ خرد کردن مواد غذایی و باز کردن درب قوطی مواد غذایی می تواند ورم دست ها را تشدید نماید. بنابراین این گونه فعالیت ها باید با احتیاط کامل انجام شوند. برای مثال، به منظور خرد کردن مواد غذایی لازم است افراد از تخته سبزی استفاده کنند. انجام خرد کردن بر روی تخته باعث می شود تا انرژی کمتری صرف شده و به دست ها فشار کمتری وارد آید. حجم مواد غذایی نیز باید کمترین مقدار ممکن را داشته باشد.

در مواردی مانند باز کردن درب قوطی، فشار وارد بر دست زیاد شده و احتمال بروز ورم پشت دست افزایش پیدا می کند. در چنین شرایطی بهتر است از اعضای خانواده برای انجام این کارها کمک بگیرید.

خرد کردن مواد غذایی به مدت طولانی و یا باز کردن درب قوطی اثر منفی بر لنف ادم

انجام فعالیت هایی گردگیری با وجود لنف ادم در منزل

آیا انجام فعالیت هایی مانند گردگیری در منزل مجاز است؟

در صورتی که کارهای منزل با احتیاط و در کمال آرامش انجام گیرد، هیچ گونه اختلالی برای درمان لنف ادم ایجاد نخواهد کرد. سعی کنید فعالیت های منزل را به دور از استرس و با لذت و آرامش انجام دهید. اگر در آن زمان حوصله نظافت و فعالیت های منزل را ندارید، آن را به وقت دیگری موکول کنید. برای انجام فعالیت هایی که ممکن است در حین آن با گرد و غبار مواجه شوید، بهتر است از دستکش استفاده نمایید.

این کار کمک می کند تا در صورت وجود هر گونه زخم و یا بریدگی (هر چند جزیی) بر روی دست، امکان تماس با گرد و خاک و بروز عفونت در آن ها از بین برود.
حرکت های چرخشی که در حین فعالیت هایی مانند گردگیری انجام می شوند، از حرکت های مفیدی به حساب می آیند که می توانند محدوده حرکتی دست را بهبود بخشند. برای افراد مبتلا به لنف ادم پا نیز پیاده روی های روزانه در حین انجام فعالیت های منزل مفید خواهد بود.

بانداژقبل از انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم

مسلما وجود بانداژ در هنگام انجام کارهای منزل با وجود لنف ادم، کار کردن را کمی سخت تر از حالت عادی می کند. اما این مساله نباید مانع از تحرک کافی و انجام فعالیت های روزمره گردد. کار کردن با بانداژ می تواند برای کاهش ورم و یا پیشگیری از تشدید آن مفید باشد.

افرادی که از بانداژ استفاده می کنند می توانند در طول ساعت های استراحت خود بانداژ را به طور کامل باز کرده و به اعضای بدن خود استراحت دهند. حتی ممکن است گاهی افراد در ساعاتی از شبانه روز به جای بانداژ از آستین های سبک استفاده کنند. در چنین شرایطی می توان انجام کارهای روزانه را به زمان هایی موکول کرد که بیمار از آستین استفاده می کند.

آیا انجام فعالیت هایی مانند خیاطی، بافتنی و قلاب بافی مجاز است؟

فعالیت های مانند خیاطی و بافتنی از کارهای روزمره منزل به حساب نمی آیند. اما انجام آن ها با شرط وجود استراحت کافی، کم بودن حجم کار و انجام مراقبت های لنف ادم بلامانع است.

افرادی که ناچار به ایستادن طولانی مدت هستند، ممکن است به ورم های شدید پا دچار گردند. اما جابجا شدن و راه رفتن در حین کار می تواند از این موضوع جلوگیری به عمل آورد. همچنین، افراد می توانند در حین انجام کارهایی که به ایستادن نسبتا طولانی مدت نیاز دارند، از جوراب های مخصوص استفاده نمایند.

برای انجام فعالیت هایی مانند قلاب بافی نیز بهتر است از بالش های حمایت کننده دست استفاده نمود. به این ترتیب دست ها در حالت آویزان قرار نگرفته و فشار وارد بر آن ها به حداقل خواهد رسید.

آیا انجام فعالیت هایی مانند خیاطی، بافتنی و قلاب بافی مجاز است؟

 نکات مهم  در هنگام رانندگی برای افراد مبتلا به لنف ادم

رانندگی نباید به صورت طولانی مدت انجام گیرد. به گفته دکتر شهپر حقیقت، پزشک لنفولوژی، استرسی که در زمان رانندگی در مسیرهای شلوغ برای افراد وجود دارد، می تواند منجر به تشدید لنف ادم گردد.

بنابراین بهتر است این افراد تا حد امکان از رانندگی در محیط های شلوغ اجتناب کنند. اگر در طول روز و در هوای گرم رانندگی می کنید نیز ممکن است دست شما تحت تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرد. به این ترتیب، امکان تشدید ورم لنفاوی وجود خواهد داشت.

 نکات مهم  در هنگام رانندگی برای افراد مبتلا به لنف ادم

استفاده از جوراب های کشی در حین رانندگی، برای افرادی که به لنف ادم پا دچار هستند الزامی خواهد بود. همچنین، در بازه های زمانی مشخص، فرد باید استراحت مناسبی داشته باشد. به هیچ عنوان رانندگی طولانی مدت به این گونه افراد توصیه نمی شود.

تشخیص لنف ادم به عنوان یکی از مراحل اصلی برای کنترل و بهبود اختلالات سیستم لنفاوی به حساب می آید. گام اول برای تشخیص لنف ادم و علت بروز آن، مراجعه به یک پزشک لنفوتراپیست خوب است. در جلسه مشاوره با پزشک لنفوتراپیست، لازم است بیمار یک شرح حال دقیق از وضعیت خود در اختیار پزشک قرار دهد. سپس، پزشک با انجام معاینه بالینی کامل، اطلاعات بیشتری درباره وضعیت بیمار به دست خواهد آورد.

منبع: پنجشنبه گپ دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

ورم پستان

ورم پستان

ورم پستان پس از جراحی در این مقاله قصد داریم در مورد ورم پستان پس از جراحی، به طور مفصل صحبت کنیم. برای بسیاری از

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *