تشخیص لنف ادم

تشخیص لنف ادم به عنوان یکی از مراحل اصلی برای کنترل و بهبود اختلالات سیستم لنفاوی به حساب می آید. گام اول برای تشخیص لنف ادم و علت بروز آن، مراجعه به یک پزشک لنفوتراپیست خوب است. در جلسه مشاوره با پزشک لنفوتراپیست، لازم است بیمار یک شرح حال دقیق از وضعیت خود در اختیار پزشک قرار دهد. سپس، پزشک با انجام معاینه بالینی کامل، اطلاعات بیشتری درباره وضعیت بیمار به دست خواهد آورد.

با طی کردن این دو مرحله، پزشک در صدد تشخیص علت ورم عضو مورد نظر خواهد بود. ممکن است در مراحل بعدی لازم باشد تا بیمار برخی تصویربرداری ها یا آزمایش ها را انجام دهد. این روش های تکمیلی به تشخیص صحیح علت تورم کمک کرده و در نهایت تشخیص لنف ادم را ساده تر می سازد.

در این مقاله قصد داریم نحوه تشخیص لنف ادم را بررسی نماییم. خواهیم دید که با استفاده از روش های تشخیصی مکمل نظیر انواع تصویربرداری، چگونه می توان تورم یک عضو بدن را به بروز لنف ادم نسبت داد.

تشخیص افتراقی های لنف ادم کدام اند؟

ایجاد تورم در یک عضو از بدن می تواند به دلیل وجود نوعی بیماری زمینه ای باشد. این مساله، تشخیص لنف ادم را قدری دشوارتر می سازد. به طوری که لازم است وجود بیماری های زمینه ای دیگر به صورت تشخیص افتراقی با لنف ادم بررسی گردند. 

درخواست مشاوره تخصصی رایگان

جهت مشاوره با کارشناسان کلینیک لنفوتراپی پویا و خانم دکتر حقیقت فرم زیر را تکمیل نمایید.

 

در واقع، تورم در یک عضو بدن ممکن است در اثر هر یک از عوامل زیر به وجود آید:

  • بیماری های متابولیک
  • بیماری های عروقی
  • اختلالات لنفاوی
  • تجمع چربی

فرایند تشخیص لنف ادم با حذف احتمال وجود سایر بیماری ها انجام می گیرد. یعنی اگر پزشک لنفوتراپیست ضمن گرفتن شرح حال دقیق از بیمار و یا معاینات بالینی خود، متوجه احتمال وجود بیماری های زمینه ای در فرد گردد، باید شخص را به متخصص مربوط ارجاع دهد. زیرا لازم است وضعیت بیمار به طور دقیق و کامل بررسی شود تا تشخیص لنف ادم و علت آن به طور صحیح و به موقع انجام گیرد.

ویدیو روش تشخیص لنف ادم | اختصاصی کلینیک پویا

نحوه تشخیص لنف ادم از طریق بررسی بیماری های زمینه ای

اختلالات متابولیک

در بررسی علل متابولیک تورم لازم است بیماری های زیر مد نظر قرار گیرند:

  • دیابت
  • فشار خون
  • بیماری های قلبی – عروقی
  • بیماری های ریوی
  • اختلالات کلیوی

هر یک از اختلالات فوق می تواند موجب ادم اندام شود. جهت تشخیص افتراقی آن ها از لنف ادم، لازم است پزشک لنفوتراپیست با انجام برخی تست های آزمایشگاهی وضعیت متابولیک بدن را بررسی نماید. در صورت عدم وجود مشکل، تورم عضو می تواند به وجود لنف ادم نسبت داده شود.

تشخیص لنف ادم

اختلالات عروقی

اختلالات عروقی نیز می توانند با تورم اعضای بدن، همراه باشند. بنابراین، در صورت بروز علائم مشکوک به اختلالات وریدی مثل تغییر رنگ و درد عضو یا زخمی شدن اندام ها، لازم است احتمال وجود اختلالات عروقی بررسی شود. تشخیص این نوع بیماری ها از طریق سونوگرافی داپلر و ونوگرافی (Venogram) قابل انجام است.

حال اگر طی انجام این روش های تشخیصی، پزشک لنفوتراپیست، وجود بیماری های عروقی را تشخیص دهد، لازم است بیمار را به متخصص قلب و عروق ارجاع دهد؛ در غیر این صورت، گزینه اختلالات عروقی نیز در فرایند تشخیص لنف ادم حذف خواهد شد.

اختلالات ترکیبی لنفاوی-عروقی

تشخیص افتراقی دیگری که مطرح می شود، وجود اختلالات لنفاوی و عروقی به صورت ترکیبی است. به منظور تشخیص این نوع اختلالات، از روش های تصویربرداری باید استفاده شود؛ هر چند بهترین راه برای تشخیص بیماری و علت تورم عضو درگیر، معاینه بالینی دقیق و کامل خواهد بود.

تجمع چربی (لیپدما)

یکی از تشخیص افتراقی های مهم و شایع لنف ادم، لیپدما است. با یک شرح حال و معاینه دقیق، می توان احتمال لیپدما را از لنف ادم افتراق داد. وجود ادم غیرگوده گذار در اندام های مختلف، همراهی درد و نیز دارا بودن سابقه خانوادگی مشابه، به نفع تشخیص لیپدما خواهد بود.

تشخیص لنف ادم اولیه با استفاده از تست های ژنتیکی

لنف ادم اولیه که عمدتا در اثر عوامل ژنتیکی به وجود می آید، با استفاده از برخی تست های تشخیصی ژنتیکی قابل بررسی و تشخیص خواهد بود. به طور کلی، ژن های جهش یافته و یا ژن های دارای اختلال، با استفاده از تست های ژنتیکی یاد شده تشخیص داده می شوند. بنابراین، اگر در ژن های خاصی آسیب یا جهشی وجود داشته باشد که بتوانند منجر به ایجاد لنف ادم شده و یا آن را تشدید کنند، با این تست ها مشخص خواهند شد.

انجام مشاوره ژنتیک در زمینه تشخیص لنف ادم اولیه باعث می شود تا افراد به راهکارهای مناسبی جهت پیشگیری از لنف ادم دست یابند. این مساله به طور خاص برای کودکان و افراد در سنین پایین بسیار مفید خواهد بود.

چگونگی تشخیص لنف ادم توسط پزشک لنفولوژیست

برای تشخیص لنف ادم به طور دقیق و صحیح، لازم است پزشک لنفولوژیست کلیه موارد اختلالات متابولیک، بیماری های عروقی و زمینه های ژنتیکی را بررسی نماید. در مواردی که فرد هیچ یک از این مشکلات را نداشته باشد، پزشک لنفولوژیست به سراغ بررسی سیستم لنفاوی فرد خواهد رفت.

لازم است بدانید که یک پزشک لنفولوژیست مجرب، طی انجام معاینات دقیق بالینی، می تواند وجود اختلال در سیستم لنفاوی و درگیری لنفاوی را تا حدی تشخیص دهد. با این حال، برای انجام فرایند تشخیص لنف ادم و تعیین محل آن به طور دقیق و کامل، لازم است از روش های تشخیصی مکمل نظیر لنفوسینتوگرافی، لنفوآنژیوگرافی و MRI استفاده شود.

در موارد خیلی خاص نظیر بروز لنف ادم در ناحیه تناسلی، روش لنفوسینتوگرافی و لنفوآنژیوگرافی در تشخیص و درمان بیماری کمک کننده است.

در هر حال، باید به این نکته مهم توجه کرد که برای تشخیص لنف ادم از انجام اقدامات تشخیصی غیرضروری تا حد امکان جلوگیری به عمل آید. به طور کلی، انجام روش های تشخیصی، تصویربرداری ها و تست های آزمایشگاهی تنها در صورتی ضرورت دارند که وجود بیماری های زمینه ای محتمل باشد. به این معنا که تورم عضو مورد نظر به دلیلی غیر از اختلالات سیستم لنفاوی بستگی داشته باشد. در غیر این صورت نیازی به انجام آن ها نخواهد بود.

دکتر شهپر حقیقت ؛ بهترین پزشک لنفوتراپیست در تهران

مراجعه به یک پزشک لنفوتراپیست خوب، باعث می شود تا مراحل تشخیص و در نهایت درمان لنف ادم آن به خوبی انجام گیرد. در واقع، وقتی پزشک تجربه بالایی در زمینه تشخیص بیماری های لنفاوی داشته باشد، با انجام معاینه بالینی می تواند تشخیص اولیه دقیق تری انجام دهد.

دکتر شهپر حقیقت، پزشک لنفوتراپیست و متخصص اپیدمیولوژی، یکی از بهترین لنفوتراپیست ها در تهران هستند. ایشان سابقه طولانی در درمان بیماران مبتلا به انواع لنف ادم دارند. از این رو، به عنوان یک پزشک حاذق می توانند بهترین گزینه برای مراجعه بیماران مبتلا به لنف ادم و اختلالات سیستم لنفاوی به شمار آیند.

درخواست مشاوره تخصصی

جهت مشاوره با کارشناسان کلینیک لنفوتراپی پویا و خانم دکتر حقیقت فرم زیر را تکمیل نمایید.

جهت ملاقات حضوری با دکتر حقیقت می توانید به کلینیک لنفوتراپی پویا واقع در تهران، خیابان سهروردی شمالی، خیابان شهید قندي، خیابان یکم، پلاک 4، طبقه همکف مراجعه نمایید.

مطالعه بیشتر:

mayoclinic

دیگر خدمات دکتر حقیقت

در این مقاله سعی شده تمام سوالات بیماران برای شناخت لنف ادم پاسخ داده شود مانند لنف ادم چیست؟ انواع لنف ادم؟ عملکرد سیستم ایمنی سوالات بسیار دیگر برای بیماران پس از تشخیص ایجاد می شود

کیفیت زندگی فردی که به لنف ادم مبتلا شده است در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می گیرد در این مقاله خانم دکتر حقیقت در مورد روانشناسی، جنسی، مراقبین، اشتغال و مدیریت کیفیت زندگی صحبت کرده اند

پیشگیری از لنف ادم بسیار ساده تر و کم هزینه تر از درمان لنف ادم است در این مقاله به عوامل خطر، مراقبتهای پیشگیرانه و گروه های تحت خطر و موارد مشابه از دیدگاه دکتر شهپر حقیقت پرداخته شده است.

فیزیوتراپی به عنوان یک بخش مهم از فرآیند درمان و یک درمان تکمیلی در حین درمان لنف ادم، جایگاه ویژه دارد در این مقاله دکتر حقیقت به مواردی چون فیزیوتراپی عضلانی-اسکلتی، آرتروز،خشکی شانه، cts پرداخته اند.

درمان لنف ادم یک درمان ترکیبی از مجموع درمان های پزشکی و مراقبت های فردی است و در درمان پزشکی نیز دکتر حقیقت در این مقاله به ماساژ، بانداژ، ورزش، تغذیه، جراحی و دیگر نکات حیطه درمان پرداخته اند