درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده

درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده

مرحله درمان نگهدارنده لنف ادم مرحله ای است که مرحله درمان حاد و با دخالت مستقیم متخصصین کلینیک لنف ادم سپری شده حال تحت نظر متخصصین این مرحله از درمان و نگهداری و مراقبت توسط خود و فرد و اطرافیان باید انجام شود و لازم است به برخی نکات مهم توجه شود

درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده چگونه باید انجام شود؟

پیش از این گفتیم که درمان لنف ادم در دو فاز اصلی تقسیم بندی می شود؛ درمان لنف ادم در فاز حاد و درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده. در فاز نگهدارنده نیز فرایند درمان لنف ادم شامل دو مرحله اصلی می شود.

مرحله اول درمان نگهدارنده لنف ادم حدود 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارد که مراقبت ها و آموزش های مداوم‌تری لازم است و در بخش دوم درمان نگهدارنده، بیمار نحوه زندگی با عضو مبتلا به لنف ادم را به خوبی فرا گرفته است. در این بازه زمانی فرد علاوه بر انجام مراقبت های شدید، باید به طور مرتب به پزشک لنفولوژیست مراجعه کند. این کار کمک میکند تا اشکالات موجود در بانداژ رفع شده و آموزش های تکمیلی به بیمار داده شود. در طی این بازه زمانی، تمامی تغییرات بدن بیمار مانند شدت ورم ثبت می شود تا بتوان روند پیشروی درمان را تحت کنترل داشت.

ممکن است در ماه های اولیه به آموزش های پی در پی نیاز داشته باشید. در هر حال، در اوایل فاز نگهدارنده که خود بیمار ناچار به انجام مراقبت های درمانی می شود، ممکن است برای فرد قدری سخت باشد. زیرا ماساژ و بانداژ نیاز به تجربه کافی دارد که مسلما فرد در روزهای ابتدایی هنوز این تجربه را کسب نکرده است. بنابراین، یک لنفوتراپیست ماهر باید بتواند تمام اشکالات او را بررسی و رفع نماید. حتی گاهی لازم است پس از چند جلسه درمان در منزل، فرد برای آموزش مجدد تحت یک یا چند جلسه درمان در کلینیک قرار گیرد.

شرایط مختلفی ممکن است در حین فاز نگهدارنده درمان لنف ادم در منزل به وجود آید. برای مثال گاهی بیمار از فشار آزار دهنده آستین یا جوراب و ایجاد مزاحمت در انجام فعالیت های روزانه شاکی می شود. این می تواند به این معنی باشد که فرد نباید فعلا از جوراب یا آستین استفاده کند و هنوز باید برای کاهش اولیه ورم بانداژهای مخصوص را به کار ببرد. اگر ورم به اندازه کافی درمان نشده باشد و فرد از جوراب و آستین استفاده کند، منجر به فشار اضافی بر دست و پا شده و ورم را افزایش می دهد.

چرا گاهی سرعت درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده کم می شود؟

درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده

درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده، حساسیت های خاص خود را دارد. ممکن است فرد مدتی بعد از شروع درمان، تغییری در وضعیت خود مشاهده نکند. حتی ممکن است سرعت کاهش ورم نسبت به قبل بسیار کم باشد. در هر صورت لازم است در این باره به پزشک لنفولوژیست خود مراجعه کرده و با وی مشورت نمایید.

گاهی در اثر یکنواختی درمان، بافت بدن به نوع بستن بانداژ یا پوشیدن جوراب و آستین عادت می کند و بنابراین، واکنش لازم را به آن ها نشان نخواهد داد. در این صورت، لنفوتراپیست با تغییر در روش بستن بانداژ، سعی دارد مشکل موجود را رفع کند. به همین دلیل غالبا توصیه می شود که بیماران در فواصل تعیین شده برای بررسی های دوره ای مراجعه داشته باشند تا در صورت لزوم با دریافت چند جلسه درمان، روند کاهش حجم ادم ادامه یابد.

کنترل دقیق وضعیت بیمار باعث می شود تا هر گونه تاخیر در روند درمان لنف ادم در اسرع وقت تشخیص داده شده و علت آن برطرف گردد. فراموش نکنید که هدف از درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده، تثبیت کاهش حجم و درمان لنف ادم است. پس عدم کنترل دقیق می تواند تمام تلاش های انجام شده در مراحل درمان لنف ادم را هدر دهد.

چه زمانی می توان درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده را قطع کرد؟

درمان لنف ادم یک فرایند تدریجی و مرحله به مرحله است. هر چه یک فرد مبتلا به اختلال لنفاوی برای درمان خود زودتر اقدام کند، مسلما سریع تر به نتیجه مطلوب می رسد. به طوری که با درمان به موقع، دقیق و مستمر حتی ورم لنفاوی به طور کامل از بین رفته (به صفر رسیده) و فرد زندگی عادی خود را خواهد داشت.

اما نکته مهم درمان گام به گام و کاهش تدریجی فرایند درمان است. یعنی یک بیمار مبتلا به لنف ادم نباید به صورت ناگهانی و خودسرانه درمان خود را قطع کند. تشخیص اینکه یک شخص مبتلا به لنف ادم چه زمانی می تواند درمان خود را به طور کامل قطع کند، کاملا به نظر پزشک لنفولوژیست مرتبط است. گاهی ممکن است از نظر بیمار، ورم کاملا از بین رفته باشد و نیازی به بانداژ یا جوراب و آستین حس نشود؛ اما معاینات پزشک معالج نتیجه ای غیر از این در بر خواهد داشت.

درواقع، گاهی پزشک در حین معاینه بافت ها و اندام ها متوجه وجود فیبروز یا ورم های بسیار ناچیز می شود که بی توجهی به آن ها می تواند درمان لنف ادم را بی نتیجه کند. بنابراین، به پزشک لنفولوژیست خود اعتماد کنید و اجازه دهید تا درمان را با کنترل های دقیق به اتمام برساند.

پزشک لنفولوژیست معمولا با بررسی و ثبت علائم بیمار در جلسات مراجعه او، میزان تغییر حجم دو دست یا پا نسبت به هم را می سنجد. در صورتی که مقایسه اندام، یک تثبیت قابل قبول را نشان دهد، پزشک با اطمینان بیشتری می تواند درمان را کاهش داده و یا قطع کند.

معمولا با تثبیت وضعیت بیمار و رسیدن ورم اعضای بدن به حدود صفر، به تدریج آستین و جوراب نیز حذف می شود. اما دقت کنید که گاهی ممکن است با وجود اتمام درمان، در اثر فعالیت های زیاد، دست یا پا به صورت محدود دچار ورم شود. این مساله کاملا طبیعی است و برای رفع آن باید به مدت یک روز از بانداژ یا آستین استفاده کنید. در اصل، بعد از اتمام فرایند درمان لنف ادم، گاهی تنها برای مراقبت از بدن ممکن است لازم باشد که از بانداژ یا آستین و جوراب استفاده کنید.

ارتباط خود را با کلینیک لنف ادم قطع نکنید

شدیدا توصیه می شود اگر همه مراحل کنترل و درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده خوب پی می رود همواره ارتباط خود با کلینیک را حفظ کنید و از مشاوره های متخصصین کلینیک برای داشتن زندگی سرشار از آرامش استفاده بهره ببرید برای استفاده از مشاوره متخصصین و کارشناسان کلینیک لنف ادم پویا تحت نظر دکتر شهپر حقیقت (متخصص لنفولوژیست) به بخش تماس با ما وبسایت مراجعه نمایید.

نف ادم یکی از ناهنجاری هایی است که ممکن است در اثر بروز اشکالاتی در سیستم لنفاوی به وجود آید. امروزه پیشگیری از لنف ادم از مباحث مهم پزشکی به حساب می آید؛ زیرا در هر حال، پیشگیری از هر نوع اختلال و بیماری می تواند از درمان آن ساده تر انجام گیرد و در مورد لنف ادم، اثربخشی بیشتری به همراه دارد. در همین راستا بهتون پیشنهاد میکنیم که حتما مقاله پیشگیری از لنف ادم رو مطالعه بفرمایین.

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *