درمان های لنف ادم

طول درمان لنف ادم چقدر است؟ این یکی از مهم ترین و رایج ترین سوالاتی است که معمولا بیماران مبتلا به لنف ادم از پزشک خود می پرسند. در یک جواب صریح می توان گفت که طول درمان لنف ادم کاملا به شرایط بیمار، وضعیت بافت ها و اندام بدن او، میزان پاسخ دهی آن به درمان و میزان دقت در انجام درمان لنف ادم بستگی دارد.

درخواست مشاوره تخصصی رایگان

جهت مشاوره با کارشناسان کلینیک لنفوتراپی پویا و خانم دکتر حقیقت فرم زیر را تکمیل نمایید.

اجازه بدهید قبل از رفتن به سراغ درمان لنف ادم و سوالات بیماران کمی به شرایط درمان لنف ادم در ایران از دید علمی و اجرایی بپردازیم:

به طور کلی، یکی از مشکلات نسبتا شایع و پرعارضه و ناتوان کننده در دانش پزشکی «لنف ادم» است. لنف ادم به دو شکل اولیه یا ثانویه بروز می کند. نوع اولیه که ناشی از فقدان یا کمبود عروق یا غدد لنفاوی یا نقص عملکرد آن است و طیف بسیار زیادی از افراد جامعه از سنین نوزادی تا سالمندی را درگیر خواهد کرد. 

از سویی با افزایش شیوع سرطان ها و انواع مداخلات درمانی، امروزه شاهد روند رو به رشدی در بروز لنف ادم ثانویه در این افراد هستیم. به طوری که حدود 30% مبتلایان به سرطان پستان ممکن است در طول عمر خود درگیر این عارضه ناتوان کننده شوند.

لنف ادم با بزرگ شدن عضو، سنگینی، دردناکی و اختلال در عملکرد و فعالیت های روزمره، به شدت کیفیت زندگی مبتلایان و خانواده را تحت الشعاع قرار می دهد.

دانش لنفولوژی در دنیا پیشینه ای بیش از 100 سال دارد؛ اما کماکان روش درمان قطعی آن شناسایی نشده است. با این حال، با همکاری رشته های مختلف تخصصی راهکارهای موثری جهت کنترل آن معرفی شده است تا بتوان کیفیت زندگی مناسب تری را برای این افراد مهیا نمود.

در کشور ما متاسفانه این علم بسیار ناشناخته مانده است و به غیر از افراد معدودی که دانش آن را از سایر کشورها کسب نموده اند، اغلب رشته های تخصصی پزشکی با ابعاد مختلف تشخیصی و درمانی آن آشنایی ندارند. در نتیجه، عدم تشخیص به موقع آن، موجب افزایش عوارض و دشوار شدن مسیر کنترل این بیماری می گردد.

در حال حاضر این دوره در سطح دنیا به صورت دوره های مهارتی به پزشکان آموزش داده می شود تا به عنوان افرادی با نگاهی جامع نگر، ضمن تشخیص آن بتوانند با تربیت درمانگران، موجب ارتقای دانش لنفولوژی شوند.

لذا به نظر می رسد شناساندن این رشته تخصصی و ایجاد و ارتقای امکانات تشخیصی و درمانی آن در داخل کشور توسط مسئولین محترم وزارت بهداشت یک ضرورت باشد. این آموزش ها باید به گونه ای انجام گیرد که امکان دسترسی به خدمات تشخیص لنف ادم را در همه نقاط کشور فراهم نماید.

از سویی توسعه آموزش درمانگران لنف ادم در کشور نیاز به تدوین دوره های تخصصی مربوطه و برگزاری جامع آن زیر نظر وزارت بهداشت دارد. حال آن که صرفا تعداد معدودی از افراد دوره های مذکور را در سایر کشورها گذرانده اند. البته متاسفانه مدارک اخذ شده توسط این گروه از افراد نیز در داخل کشور معادل سازی علمی نشده است.

از این رو، بیش از دو دهه تجربه درمان بیماران کشور توسط این افراد نیز دارای هویت علمی تثبیت شده ای در داخل کشور نیست. بدیهی است جهت توسعه سیستم آموزشی و پژوهشی در زمینه لنف ادم، لازم است ابتدا مدارک مدرسین این رشته، مورد تایید مراکز علمی داخل کشور قرار گیرد. 

به این ترتیب، در ادامه مسیر ضمن بهره گیری از تجارب این افراد، می توان زیرساخت های لازم جهت تربیت درمانگران مورد نیاز سراسر کشور را فراهم نمود.

به عنوان یک نکته کلی بهتر است بدانید که درمان لنف ادم نیاز به مراقبت و کنترل دقیق دارد. شخصی که در حال درمان ورم لنفاوی است، باید بتواند با صبوری کامل پیش برود و برای درمان خود وقت بگذارد. 

ممکن است نیاز به مراقبت های مربوط به لنف ادم مادام العمر باشد. اما بهتر است بدانید که صرف زمان هر چند طولانی برای مراقبت از سلامتی کاملا لازم و در عین حال ارزشمند خواهد بود.

سوالات دیگری نیز وجود دارند که بیماران مبتلا به اختلال لنف ادم درباره آن ها کنجکاو هستند. برای مثال، چرا سرعت کم شدن ورم در حین درمان لنف ادم در ابتدا زیاد است اما به تدریج کاهش پیدا می کند؟ یا اینکه چرا ورم لنف ادم مدتی بعد از درمان دوباره به وجود می آید؟ 

و یا استفاده از جوراب، آستین و بانداژهای مخصوص از چه زمانی باید شروع شده و تا چه زمانی ادامه پیدا می کند. در این مقاله قصد داریم به تمامی سوالات مرتبط با درمان ورم لنفاوی و مدت زمان آن پاسخ دهیم.

عناوین مقاله

محتوا پنهان
1 درمان های لنف ادم

اهمیت درمان لنف ادم در چیست؟

چرا باید لنف ادم را درمان کرد؟ علت اهمیت درمان لنف ادم در مراحل اولیه بروز اختلال چیست؟ لنف ادم در اکثر افراد با ایجاد یک ورم خفیف و درد ملایم در دست یا پا آغاز می شود. در صورتی که این ورم مدیریت و درمان گردد، از پیشرفت آن جلوگیری به عمل آمده و عوارض جدی برای بیمار نخواهد داشت. اما اگر ورم خفیف به وجود آمده به حال خود رها شده و تحت درمان قرار نگیرد، عملکرد عضو مبتلا دچار اختلال خواهد شد. از مهم ترین عوارض عدم درمان لنف ادم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش ورم عضو مبتلا به لنف ادم
  • ایجاد درد
  • اختلال در انجام فعالیت های روزمره
  • ایجاد فشار بیش از حد بر روی اعصاب عضو آسیب دیده که تشدید درد را در پی دارد
  • ایجاد فشار بیش از حد بر روی عضلات و مفاصل گردن یا لگن در اثر لنف ادم دست یا پا
  • نیاز به استفاده از درمان های پیچیده‌تر و جدی تر

از دید دکتر شهپر حقیقت، پزشک معتبر لنفوتراپیست، ایجاد درد شدید و سنگین شدن عضو، بر نحوه انجام فعالیت های روزمره تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین، بهتر است افراد در صورت مشاهده علائم اولیه مانند ورم خفیف، به یک پزشک لنفوتراپیست مراجعه نمایند. اقدام به موقع برای درمان لنف ادم منجر به نتایج درمانی موفق تر می شود و به حفظ کیفیت زندگی این گونه افراد کمک خواهد کرد.

ویدیو درمان لنف ادم دکتر حقیقت

فرایند درمان لنف ادم چگونه انجام می شود؟

درمان لنف ادم یک فرایند زمانبر و حساس است که باید دقیق انجام گیرد. اصولا درمان لنف ادم از نظر گام های درمانی به دو فاز اصلی تقسیم بندی می شود. درمان در گام اول را درمان فاز حاد می گویند که توسط تیم درمانگر و پزشک لنفولوژیست پیگیری می شود. در فاز دوم که فاز نگهدارنده درمان لنف ادم نام دارد، فرد می تواند به صورت مستقل و یا با کمک اعضای خانواده و اطرافیان خود درمان را ادامه دهد. 

البته در این شرایط نیز پیگیری یک پزشک لنفولوژیست مجرب و ماهر نیاز است تا کنترل ها و آموزش های ضمن درمان را به صورت دقیق انجام دهد. مدت زمان فاز نگهدارنده بسیار طولانی تر از فاز حاد است و گاه ممکن است تا پایان عمر ادامه پیدا کند.

درمان لنف ادم چگونه انجام می شود

درمان لنف ادم در فاز حاد باید در یک کلینیک مجهز و زیر نظر مراقبین بهداشتی ماهر انجام گیرد. شدت درمان لنف ادم در فاز حاد به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • علت ورم
  • جنس ورم
  • میزان سفتی ورم
  • میزان وسعت و گستردگی ورم
  • نوع بافت بدن بیمار
  • میزان بافت های چربی موجود در ناحیه
  • میزان بافت فیبروز موجود در ناحیه

اهمیت این فاکتورها نشان می دهد که هر بیمار به لنف ادم خاص خود دچار می شود. بنابراین، پزشک لنفولوژیست باید قبل از هر چیز شخص بیمار را با همه جزییات خاص خود معاینه کرده و فرایند درمانی مخصوص او را برنامه ریزی کند. با این حال، یک قاعده نسبتا کلی وجود دارد که بر اساس آن بیمار لنف ادم برای انجام درمان فاز حاد خود باید بین 2 تا 4 هفته در کلینیک حضور داشته باشد.

هدف مراقبین بهداشتی در فاز حاد درمان لنف ادم چیست؟

شکل دهی به بدن بیمار مبتلا به لنف ادم یک هنر به حساب می آید. در واقع، فردی که در اثر ورم بیش از حد دچار ظاهر ناخوشایندی شده است، باید دوباره به اندام خود فرم مناسبی دهد. این کار را مراقبین بهداشتی در فاز حاد درمان لنف ادم آغاز می کنند. دست ها، پاها و قوزک های ورم کرده باید بتوانند دوباره فرم زیبایی به خود بگیرند. این کار از طریق ماساژهای تخصصی و بانداژهای مخصوص انجام می گیرد.

در فاز حاد درمان لنف ادم، هر بار که بیمار به کلینیک مراجعه می کند، درمانگران بانداژ وی را با تغییرات هر چند نامحسوس تعویض می کنند. تنوع در تکنیک بانداژ اعضای ورم کرده بدن، هم برای کاهش همه جانبه ورم لنفاوی مفید است و هم در شکل گیری اندام نقش موثری ایفا می کند.

در واقع، شاید حتی شخص بیمار نیز متوجه ایجاد تغییر در بستن بانداژ نشود؛ اما لنفوتراپیست با تغییر نحوه بانداژ به شکل گیری بهتر اندام کمک می کند. بنابراین، بانداژ نواحی دارای ورم نوعی هنر محسوب می شود که نباید آن را دست کم گرفت. تمامی این کارها باید طی 2 تا 3 هفته و در کلینیک انجام گیرد تا ورم اولیه کم شده و فرد به حالت تثبیت نسبی برسد.

درمان لنف ادم با چه روش هایی انجام می گیرد؟

روش های درمان لنف ادم در طول دوره های زمانی مختلف، دستخوش تغییرات وسیعی شده اند. در گذشته  درمان لنف ادم محدود به انجام یکی از اقدامات زیر بود:

  • بالا نگه داشتن عضو دچار لنف ادم
  • ماساژ دادن عضو درگیر با ادم
  • انجام حرکات ورزشی
  • استفاده از برخی روش های درمان دارویی

امروزه تجربه ثابت کرده است برای درمان لنف ادم بهترین راهکار، استفاده از روش های ترکیبی است. به طوری که افراد در طول درمان لنف ادم، مراقبت های متنوعی را باید انجام دهند. این مساله به تایید کلیه مجامع علمی رسیده است و از این رو، روش درمان احتقان زدایی ترکیبی (Combined Decongestive Therapy (CDT))، بهترین روش درمانی برای لنف ادم به حساب می آید.

درخواست مشاوره تخصصی رایگان

جهت مشاوره با کارشناسان کلینیک لنفوتراپی پویا و خانم دکتر حقیقت فرم زیر را تکمیل نمایید.

درمان لنف ادم با روش احتقان زدایی ترکیبی به چه معنا است؟

روش احتقان زدایی ترکیبی، یک روش شامل چند اقدام درمانی است که به صورت همزمان انجام می گیرند. این فرایند درمانی شامل موارد زیر است:

  • ماساژ تخصصی عضو آسیب دیده
  • استفاده از بانداژ مخصوص
  • مراقبت از پوست عضو درگیر با ادم
  • انجام ورزش های بازتوانی

مدت زمان انجام فرایند درمانی احتقان زدایی ترکیبی، بین دو تاچهار هفته و در یک مرکز درمانی تخصصی خواهد بود. این درمان باید به صورت روزانه انجام گیرد تا پیشرفت مناسبی داشته باشد. معمولا بعد از مدت زمان یاد شده، شدت ادم کم شده و حجم عضو به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند.

در روزهای بعد، بیمار نیازی به مراجعه به کلینیک تخصصی نداشته و بعد از دریافت آموزش های لازم، ادامه فرایند درمانی خود را در منزل انجام خواهد داد؛ در واقع، شخص بیمار به فاز نگهدارنده درمان وارد می شود.

در مرحله نگهدارنده، معمولا مدت زمانی که فرد باید در طول روز از بانداژ استفاده کند، کاهش پیدا خواهد کرد و روزها و هنگام فعالیت، فرد به جای بانداژ از جوراب یا آستین های کشی استفاده می کند. این کار برای راحتی بیمار و انجام راحت تر فعالیت های روزمره صورت می گیرد.

درمان لنف ادم

در کنار این موارد، لازم است فرد مراقبت های پوستی را به طور کامل در ناحیه عضو درگیر با لنف ادم، انجام دهد. همچنین، برای اثربخشی بهتر درمان، انجام صحیح ورزش های بازتوانی به شدت توصیه می شوند.

توجه به این نکته ضروری است که فرد بیمار در طول فرایند درمان احتقان زدایی ترکیبی (CDT)، به طور مرتب باید توسط پزشک لنفولوژیست معاینه گردد. در طی دوره های پیگیری، پزشک لنفولوژیست میزان پاسخ به درمان از سوی عضو درگیر را بررسی می­نماید و در صورت لزوم روش درمان را تغییر می­دهد یا آموزشهای لازم جهت اصلاح روش درمان در منزل را به بیمار ارائه میکند.

 بطور قطع موفقیت درمان، علاوه بر دریافت روش علمی و مناسب درمان در فاز حاد، وابسته به پیگیری های منظم بیمار و پایبندی وی به انجام صحیح اقدامات درمانی توصیه شده در منزل می­باشد.

استفاده از روش جراحی برای درمان لنف ادم

امروزه روشهای متعدد جراحی برای درمان لنف ادم توسعه یافته است. اما لازم به توجه است که اغلب آنها مرحله ی تحقیقات را میگذرانند و بعنوان درمان قطعی لنف ادم معرفی نشده اند. از انواع جراحی های معرفی شده توسط متخصصین حوزه لنفولوژی، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • جراحی پیوند لنف به ورید (Lymphovenous Anastomosis (LVA))
  • جراحی پیوند غدد لنفاوی
  • جراحی لیپوساکشن یا تخلیه چربی ها
  • انجام جراحی برای برداشتن بخش هایی از بافت فیبروز

بر اساس نظر متخصصین امر و کلیه مجامع علمی لنفولوژی، تمامی روش های درمانی جراحی باید پس از درمان احتقان زدایی ترکیبی به کار بروند. در واقع، هر پزشک لنفولوژیست موظف است به مدت شش ماه تا یک سال درمان های CDT را برای بیمار اجرایی سازد و در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب، از روش های جراحی جهت تسریع روند گردش مایع لنف استفاده نماید. 

به این ترتیب، جراحی به عنوان اولین و تنها روش برای درمان لنف ادم اولیه و ثانویه توصیه نمی­شود. ضمن اینکه پس از جراحی هم در اغلب موارد بیمارد ملزم به استفاده از درمان های فشاری (Compression Therapy) با روشهای آستین/جوراب یا بانداژهای چندلایه ی کم کش می­باشد.

استفاده از روش جراحی در درمان لنف ادم

روش های جراحی دیگری نیز در سال های اخیر برای بهبود بیماری لنف ادم مورد مطالعه قرار گرفته اند که مهم ترین آن ها موارد زیر هستند:

  • پیوند سلول های بنیادی
  • پیوند غده های لنفاوی از ناحیه شکم به اندام های درگیر با لنف ادم

البته این روش ها در حال حاضر، در مرحله تحقیقاتی قرار دارند و هنوز به عنوان درمان قطعی لنف ادم به کار نمی روند.

چه داروهایی برای درمان لنف ادم استفاده می شود؟

در روش های سنتی درمان لنف ادم، استفاده از داروها نیز مرسوم بوده است؛ در حالی که امروزه هیچ گونه ترکیب دارویی برای درمان این ناهنجاری مورد تایید نمی­باشد.

 علت اصلی این موضوع، وجود عوارض زیادی است که مصرف این داروها برای افراد در پی داشته است.

یکی از رایج ترین داروهایی که امروزه نیز معمولا در درمان لنف ادم به کار می رود، داروهای ادرار آور است. لازم به تاکید است که این نوع داروها برای درمان لنف ادم های خالص کارایی ندارند و صرفا در مواردی که فرد با بیماری های زمینه ای نظیر بیماری های عروقی، دست و پنجه نرم می کند، مصرف ادرار آورها می تواند مفید واقع شود.

در شرایط بیماری کرونا، درمان لنف ادم در کلینیک چگونه انجام می گیرد؟

درمان لنف ادم در کلینیک

گسترش بیماری کرونا و نیاز به افزایش فاصله گذاری اجتماعی باعث شده تا برای نگهداری بیماران در کلینیک حساسیت بیشتری به خرج داده شود. از این رو، معمولا درمان 2 تا 4 هفته ای فاز حاد به یک بازه زمانی 1 تا 2 هفته ای تبدیل شده است. با این حال، در برخی موارد ممکن است لازم باشد فرد تا 3 هفته در کلینیک درمان شود. این مساله کاملا به میزان ورم و شرایط سلامتی بیمار بستگی دارد.

 فردی که با تجویز پزشک لنفولوژیست نیاز به 12 جلسه درمان در فاز حاد دارد، بدون شک به درمان طولانی تری نیاز داشته است. اما به دلیل وضعیت خاص ناشی از کرونا، باید حداقل این تعداد جلسه را زیر نظر درمانگر مربوطه تحت درمان قرار گیرد.

در شرایط سخت کرونا به دلیل اهمیت حفظ سلامت افراد لازم است میزان رفت و آمد بیمار به کلینیک به کمترین مقدار برسد. بنابراین، بهتر است تمامی آموزش های لازم را در طول کمترین زمان به بیمار ارائه داده و او را برای شروع درمان لنف ادم در منزل آماده سازند.

فاصله گذاری مناسب بین بیماران، استفاده از ماسک در تمام مدت درمان، فراهم بودن امکانات شستشوی عضو مبتلا، دسترسی به الکل و ضدعفونی کردن سطوح، عدم حضور همراهان در فضای درمان و نظم دهی برای زمان بندی درمان بیماران و کاستن از زمان توقف آنان در کلینیک از سایر تمهیداتی است که در این دوران لازم است در کلینیک های لنف ادم مد نظر قرار گیرند.

قطع خودسرانه درمان لنف ادم چه عوارضی دارد؟

قطع خود سرانه داروهای لنف ادم

درمان لنف ادم باید به صورت گام به گام پیش رفته و در نهایت به صورت تدریجی نیز قطع شود. هر گونه اقدام ناگهانی در قطع درمان لنف ادم می تواند نتیجه حاصل از ماه ها تلاش درمانگر و بیمار را از بین ببرد.

در بسیاری از موارد افراد پس از درمان لنف ادم خود، مجددا به ورم لنفاوی دچار شده و باید فرایند را از ابتدا در پیش بگیرند. معمولا این افراد یا فرایند درمانی خود را به خوبی و با دقت انجام نداده اند و یا به صورت خودسرانه و بدون تایید پزشک آن را رها کرده اند.

حذف ناگهانی درمان لنف ادم باعث می شود تا دوباره بافت ها دچار ورم شوند. البته بازگشت ورم لنفاوی به بافت تحت درمان به دلایل دیگری مانند عدم کنترل دقیق درمان نیز مربوط می شود. برای مثال فرد بیمار، درمان را تنها به بانداژ و استفاده از جوراب و آستین محدود کرده است. در حالی که در فرایند درمان لنف ادم، انجام ماساژ و ورزش به صورت روزانه به هیچ عنوان نباید کنار گذاشته شود. 

این مساله در افرادی که اضافه وزن دارند و یا اعضای بدن آن ها با چربی احاطه شده است، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در غیر این صورت، نتیجه رضایت بخشی به دست نخواهد آمد. در این افراد برای رسیدن به نتیجه بهتر درمانی لازم است همراه با مراقبت های ذکر شده، حتما رژیم های کاهش وزن متناسب با وضعیت بدن شخص نیز تجویز شود.

استرس چه تاثیری بر طول مدت درمان لنف ادم دارد؟

لنف ادم را می توان یک اختلال مادام العمر دانست. در واقع، ورم لنفاوی یک تغییر ظاهری در فرد است که اگر نادیده گرفته شود می تواند به یک نارسایی جدی تر تبدیل گردد. درمان لنف ادم باید با یک سازش روانی دائمی انجام گیرد. یعنی بیمار باید بداند که در اثر وجود ورم لنفاوی، بدن او چه تغییراتی داشته و برای مقابله با این تغییرات لازم است چه اقداماتی انجام دهد.

وجود استرس و فشارهای روانی در درمان لنف ادم اختلال ایجاد می کند. علاوه بر استرس های بیرونی که ممکن است بر هر فرد وارد شود، بسیاری از افراد صبوری کافی را برای اجرای فرایند درمان لنف ادم از خود نشان نمی دهند. این افراد به دنبال یک درمان سریع و اثربخش هستند. در حالی که درمان ورم لنفاوی به این سرعت امکان پذیر نبوده و تنها آن ها را نا امیدتر می کند.

غیر از اثرات روانی ناشی از استرس، این مساله از نظر جسمی نیز روند درمان را کندتر می سازد. زیرا رگ های لنفاوی در کنار رشته های عصبی واقع شده اند. هر گونه استرس و فشار روانی باعث می شود تا رشته های عصبی منقبض شده و دریچه های لنفی بسته شود. در نتیجه مایع لنف به خوبی از درون مسیرهای لنفاوی عبور نکرده و شدت ورم لنفاوی افزایش می یابد. در این صورت حتی انجام ماساژ، ورزش و بانداژ نیز نمی تواند مشکل را به درستی رفع کند.

6درمان-لنف-ادم

تجربه ثابت کرده است افرادی که با اختلال لنف ادم با منطق برخورد کرده و آرامش خود را در حین درمان حفظ می کنند، خیلی راحت تر و سریع تر به نتیجه قابل قبول می رسند. نگاه مثبت به درمان و انجام مراحل درمان لنف ادم با اعتماد به نفس و آرامش، باعث می شود تا درمان اثربخش تر از آن چه انتظار داریم پیش برود. هر گونه بدبینی به درمان و یا خرده گیری از نحوه پیشرفت درمان لنف ادم، منجر به ایجاد فشارهای روانی شده و عملا سرعت درمان را کاهش می دهد.

هر فردی که برای درمان لنف ادم اقدام می کند باید از همان ابتدا بداند که حداقل به 6 ماه تا یک سال زمان نیاز دارد. در غیر این صورت، فرایند درمانی برای وی کسل کننده و آزار دهنده خواهد شد.

برای مدیریت استرس می توان به یک مشاور و یا روانشناس مراجعه نمود. بدون شک یک فرد متخصص می تواند نحوه برخورد با بیماری یا شرایط پیش آمده را به بیمار آموزش دهد. مدیریت استرس و نحوه برخورد با مشکلات می تواند آرامش فرد را بیشتر کرده و مدت درمان او را کاهش دهد.

آیا کار و تحصیل می تواند بر طول مدت درمان لنف ادم اثر بگذارد؟

بسیاری از افراد مبتلا به لنف ادم نیاز دارند تا در محل کار خود حاضر شوند. این مساله به هیچ عنوان مشکلی پیش نمی آورد؛ اما روند درمان را می تواند کندتر کند. زیرا فرد مبتلا به لنف ادم باید در طول روز برای مراقبت های مختلف نظیر ماساژ، ورزش و بانداژ زمان بگذارد. حال اگر در تمام طول روز به فعالیت های تحصیلی و حرفه ای خود بپردازد، مسلما از انجام این مراقبت ها و کنترل ها باز خواهد ماند. معمولا این گونه افراد تنها با بانداژ، جوراب و آستین درمان را ادامه می دهند که قطعا برای رسیدن به نتیجه کامل کافی نیست.

درمان لنف ادم

افزایش فشار به دست ها و پاها در طول روز و در محل کار می تواند سرعت درمان لنف ادم را کاهش دهد. در چنین شرایطی همین که انجام بانداژ شب بتواند از ایجاد ورم بیشتر پیشگیری کند، می تواند نشان دهنده پیشرفت درمان باشد. با این حال، بهتر است برای رسیدن به نتیجه ای رضایت بخش، محیط کار خود را تغییر داده و یا مراقبت های خود را قدری افزایش دهید. همچنین بهتر است در روزهای تعطیل برای کنترل و مراقبت خود وقت بیشتری را صرف کنید.

جهت انجام مشاوره درمانی با دکتر شهپر حقیقت، متخصص اپیدمیولوژی و پزشک لنفولوژیست، می توانید به کلینیک لنفولوژی پویا مراجعه کنید. این کلینیک در محل تهران، خیابان سهروردی شمالی، خیابان شهید قندي، خیابان یکم، پلاک 4، طبقه همکف واقع گردیده است.

آیا برنامه درمان لنف ادم برای همه یکسان است؟

به طور قطع خیر. هر فرد به شیوه ای متفاوت با دیگران به ورم لنفاوی دچار می شود. از آن جا که بافت بدن هر شخص با دیگران متفاوت است، بنابراین واکنش بدن آن ها نیز به درمان متفاوت خواهد بود. در مورد نحوه کاهش مراحل درمان نیز این مساله بسیار اثرگذار است.

پزشک لنفولوژیست برای کاهش یا قطع درمان لنف ادم، یک فرایند چند مرحله ای را برای بیمار در نظر می گیرد. برای مثال، بیمار ابتدا باید یک روز بانداژ را حذف کند و وضعیت خود را بررسی نماید. اگر ورم لنفاوی ایجاد نشود می توان این اطمینان را به دست آورد که وضعیت بیمار به تثبیت رسیده است. از حالا به بعد این فرد می تواند با جوراب یا آستین، درمان خود را تحت کنترل داشته باشد. البته واکنش بدن های مختلف نیز به دلیل تنوع در عروق بدن افراد، متفاوت خواهد بود.

در مرحله بعدی، پزشک استفاده از جوراب و آستین را محدودتر خواهد کرد. همواره باید به این نکته توجه کنید که نباید به صورت ناگهانی درمان را کنار بگذارید. در اصل باید بر اساس برنامه پزشک لنفولوژیست اقدام کنید تا بهترین نتیجه را دریافت نمایید. در غیر این صورت، گاهی لازم است درمان از صفر شروع شود.

آیا پس از اتمام دوره درمان لنف ادم، هنوز باید از بانداژ استفاده کرد؟

افزایش فشار کاری در طول روز یا انجام فعالیت های سنگین، باعث می شود تا فرد احساس خستگی و گاهی ورم مجدد داشته باشد. از این رو، ممکن است حتی با اتمام دوره درمان لنف ادم گاهی در دست ها و پاها احساس سنگینی شکل بگیرد. در چنین شرایطی بهتر است از بانداژ در طول شبانه روز استفاده کنید.

معمولا با تعویض بانداژ یا جوراب و آستین، این مشکل برطرف می شود. به هیچ عنوان اجازه ندهید حساسیت به مواد سازنده این نوع لوازم، درمان ورم لنفاوی را متوقف کند.

دوره درمان لنف ادم

اگر می خواهید به جای درمان از روش پیشگیری استفاده کنید، در هر روزی که قصد انجام فعالیت های بیشتری دارید، می توانید از جوراب و آستین استفاده کنید تا از ایجاد ورم جلوگیری به عمل آید.

کنترل و مراقبت از بدن به صورت موردی امری کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. پوشیدن جوراب و آستین برای پیشگیری از ورم دقیقا مثل پوشیدن لباس های راحت در طول ورزش یا کارهای سنگین است و نقش مراقبتی دارد. در واقع، این کار را می توان نوعی احترام به بدن و محافظت از آن دانست.

آیا در درمان لنف ادم کودکان، استفاده از بانداژ در محل تحصیل ضروری است؟

به نظر می رسد درمان لنف ادم در کودکان، حساسیت نسبتا بیشتری داشته باشد. زیرا کودکان از نظر روحی حساس تر بوده و به برخورد اطرافیان بیشتر واکنش نشان می دهند. با این حال، باید به آن ها کمک کنیم تا با این مساله کنار آمده و نسبت به مشکل لنفاوی قوی تر برخورد کنند.

گاهی ممکن است ورم اعضای بدن کودک کم بوده و نیازی به بانداژ دائمی نداشته باشد. در این صورت، کودک می تواند در مدرسه از جوراب یا آستین استفاده نکرده و بعد از برگشت به منزل از بانداژ استفاده نماید. آنچه مسلم به نظر می رسد آن است که به هیچ عنوان نباید به خاطر برخورد دیگران، درمان را متوقف کرد.

برای درمان لنف ادم از چه داروهایی می توان استفاده کرد؟

دارو هایی درمان لنف ادم

بهتر است بدانید که هیچ گونه دارویی برای درمان لنف ادم به تایید FDA نرسیده است .البته ممکن است برخی داروها اصطلاحا برای پیشگیری از لنف ادم در بازار موجود باشد؛ اما به هیچ عنوان نباید به آن ها اعتماد نمود. درمان لنف ادم تنها با ماساژ، بانداژ، ورزش و مراقبت های شدید روزانه امکان پذیر است. بنابراین، بهتر است تمرکز خود را بر این موارد گذاشته و استرس را از زندگی خود حذف کنیم تا درمان بهینه ای را تجربه نماییم.

چرا با پوشیدن آستین در درمان لنف ادم، باز هم انگشتان دست یا پا ورم می کند؟

به سه دلیل ممکن است این مشکل بروز کند:

  • آستین یا جوراب نامناسب
  • زیاد بودن حجم ورم دست یا پا
  • هنوز برای استفاده از آستین یا جوراب زود است؛ یعنی باید ورم کمتر شود تا بتوان از آن ها استفاده کرد.

در صورتی که با استفاده از آستین و جوراب حجم ورم دست بیشتر می شود، نباید از آن ها استفاده نمایید. زیرا هر نوع فشار در ناحیه مچ دست و پا می تواند شدت ورم را بیشتر کند که آزاردهنده خواهد بود. پوشیدن آستین و جوراب را می توان از روزی دو ساعت شروع کرده و به تدریج افزایش داد. نکته دیگر اینکه حتما قبل از پوشیدن آستین، انگشتان دست یا پا را با باندهای کوچک کم کش بپوشانید که به علت فشار نواحی بالاتر دست ناشی از آستین، ورم به نواحی پایین تر و انگشتان هدایت نشود.

درمان لنف ادم

در صورت حساسیت به بانداژ یا جوراب و آستین چه باید کرد؟

علی رغم استفاده از بهترین مواد در تولید جوراب، آستین و بانداژ، ممکن است فرد در طول درمان لنف ادم دچار حساسیت و قرمزی در ناحیه تحت درمان شود. مصرف کرم ها و پمادهای ضد حساسیت می تواند این مشکل را رفع کند. البته در بسیاری از موارد بهتر است وسیله مصرفی خود را از یک برند دیگر خریداری نمایید.

معمولا با تعویض بانداژ یا جوراب و آستین، این مشکل برطرف می شود. به هیچ عنوان اجازه ندهید حساسیت به مواد سازنده این نوع لوازم، درمان ورم لنفاوی را متوقف کند.

در طول درمان لنف ادم، پوشیدن بانداژ در هنگام ورزش الزامی است؟

بهتر است برای انجام ورزش نیز از بانداژ استفاده کنید. زیرا این کار از افزایش حجم ورم اعضا جلوگیری می کند. به طور قطع لازم است، حتی بعد از اتمام درمان لنف ادم، همچنان به ورزش و ماساژ اعضا ادامه دهید. اصولا انجام ورزش و فعالیت های مفید باعث حفظ سلامت بدن می شود و با تقویت انقباض عضلات، موجب تخلیه مایه لنف می گردد. بنابراین، صرف نظر از اتمام درمان لنف ادم بهتر است این شیوه صحیح زندگی را حفظ نمایید.

درمان لنف ادم

برای درمان ورم لنفاوی انگشتان چه باید کرد؟

در مواردی که تمامی قسمت های دست درمان شده اند و تنها انگشتان دچار ورم لنفاوی هستند، می توانید از بانداژ مخصوص انگشتان استفاده کنید. در این گونه موارد معمولا بهتر است به پزشک لنفولوژیست مراجعه کنید تا با بررسی وضعیت ادم دستانتان، در صورت لزوم درمان های تکمیلی لازم را تجویز نماید.

تغذیه چه اثری بر مدت درمان لنف ادم دارد؟

تغذیه به خودی خود نقشی در کوتاه یا طولانی کردن طول مدت درمان لنف ادم ندارد. اما اگر استعداد چاقی دارید بهتر است از خوردن غذاهای چرب و قندی تا حد امکان خودداری کنید و با دریافت یک مشاوره تخصصی تغذیه و دریافت رژیم غذایی مناسب از افزایش وزن جلوگیری نمایید یا وزن اضافه را کاهش دهید. پیشگیری از چاقی باعث کاهش فشار وارد بر اعضای بدن شده و کنترل ورم لنفاوی را ساده تر می کند.

اگر به مواد غذایی مختلف نظیر گوجه، فلفل، بادمجان و … حساسیت دارید، از مصرف این مواد خودداری کنید. زیرا آلرژی و تشدید واکنش های التهابی می تواند منجر به تشدید ورم گردد.

آیا فیزیوتراپی برای درمان لنف ادم مناسب است؟

تاکید می شود که درمان های فیزیوتراپی برای درمان لنف ادم مناسب نیستند. آنچه باید در درمان ورم لنفاوی مورد توجه قرار گیرد، درمان های مرتبط با لنفوتراپی است. برای مطالعه بیشتر مقاله جامع فیزیوتراپی برای لنف ادم را مطالعه نمایید

درمان-لنف-ادم-13

آیا لنف ادم می تواند باعث ایجاد آمبولی شود؟

در شرایطی که ورم دست و پا زیاد باشد، به رگ های خونی فشار زیادی وارد می آید. این مساله می تواند گردش خون را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، اگر سابقه آمبولی دارید، بهتر است در اسرع وقت برای درمان لنف ادم اقدام نمایید تا از عوارض آن جلوگیری شود. زیرا یکی از عوارض خطرناک ورم لنفاوی، ایجاد بیماری های عروق خونی و در موارد حادتر ایجاد آمبولی خواهد بود.

اهمیت رژیم غذایی و تغذیه در درمان لنف ادم

برای هر نوع بیماری، تغذیه مناسب و یک رژیم غذایی اصولی می تواند یک درمان بهینه باشد. در مورد بیماری لنف ادم نیز در کنار روش درمانی احتقان زدایی ترکیبی یا همان CDT و روش های جراحی لازم است برنامه غذایی مناسبی در نظر گرفته شود. این کار به اثربخشی هر چه بهتر درمان لنف ادم کمک خواهد کرد.

برخی از اقدامات مهم تغذیه ای در راستای بهبود بیماری لنف ادم عبارت اند از:

  • انجام مشاوره های تخصصی تغذیه با یک متخصص تغذیه
  • کمک به افزایش متابولیسم بدن
  • حفظ وزن بدنی ایده آل و متناسب

به طور کلی، تا امروز هیچ رژیم غذایی خاصی که بتواند از بروز لنف ادم جلوگیری کند، شناخته نشده است. با این حال، محدودیت مصرف نمک، یک  اقدام علمی مورد تایید، برای پیشگیری از تشدید ورم لنفاوی به حساب می آید.

یکی از باورهای نادرست در زمینه رژیم غذایی بیماران لنف ادم، پرهیز از مصرف مایعات و پروتئین ها است. این مساله از آن جا ناشی می شود که مایع لنف تجمعی در عضو، شامل آب و پروتئین ها خواهد بود. این باور نادرست امروزه در درمان لنف ادم هیچ جایگاهی نداشته و حتی باعث تشدید ادم نیز می شود..

رژیم غذایی مناسب برای فرد مبتلا به لنف ادم، تا حد زیادی به واکنش بدن خود شخص به انواع مواد غذایی دارد. به این معنا که اگر فرد با مصرف مواد غذایی خاصی دچار تشدید ورم می شود، لازم است آن ماده غذایی را حذف کرده و یا مصرف آن را محدود نماید.

انتخاب بهترین پزشک لنفولوژیست در تهران

نمی توان یک فرد را بهترین دکتر لنف ادم در تهران دانست و همکاران مجرب بسیاری در حال فعالیت در این زمینه در حال فعالیت هستند اما باید بدانیم مراجعه به یک پزشک لنفولوژیست مجرب و شناخته شده باعث می شود تا افراد مبتلا به لنف ادم، درمان خود را در اسرع وقت و با کمترین عوارض در پیش گیرند پس در انتخاب پزشک خود سخت گیر باشید و تحقیقات لازم را در زمینه تخصص علمی و تجربه پزشک خود داشته باشید. دکتر شهپر حقیقت، یکی از بهترین پزشکان در زمینه لنفولوژی هستند که در حال حاضر در تهران فعالیت دارند. ایشان با سابقه طولانی در زمینه درمان لنف ادم، توانسته اند تجربه و اعتبار فراوانی در این حوزه به دست آورند.

جهت انجام مشاوره درمانی با دکتر شهپر حقیقت، متخصص اپیدمیولوژی و پزشک لنفولوژیست، می توانید به کلینیک لنفولوژی پویا مراجعه کنید. این کلینیک در محل تهران، خیابان سهروردی شمالی، خیابان شهید قندي، خیابان یکم، پلاک 4، طبقه همکف واقع گردیده است.

دکتر شهپر حقیقت ؛ پزشک لنفولوژیست در تهران

انجام فرایند درمان لنف ادم تحت نظر یک تیم درمانی کار آزموده و با نظارت یک پزشک لنفوتراپیست معتبر می تواند نتایج رضایت بخش تری به وجود آورد. دکتر شهپر حقیقت یکی از بهترین لنفوتراپیست های تهران هستند. ایشان با همکاری یک تیم درمانی ماهر قادر هستند تا بیماران مبتلا به ورم لنفاوی را تا انتهای درمان راهنمایی نمایند.

این پزشک دلسوز در حال حاضر در کلینیک لنفوتراپی پویا در حال فعالیت هستند. چنانچه قصد دارید با دکتر حقیقت مشاوره پزشکی داشته باشید می توانید به آدرس تهران، خیابان سهروردی شمالی، خیابان شهید قندي غربی، خیابان یکم، پلاک 4، طبقه همکف مراجعه کرده و یا با شماره 88173530-021 تماس حاصل نمایید.

مطالعه بیشتر:

mayoclinic

دیگر خدمات دکتر حقیقت

در این مقاله سعی شده تمام سوالات بیماران برای شناخت لنف ادم پاسخ داده شود مانند لنف ادم چیست؟ انواع لنف ادم؟ عملکرد سیستم ایمنی سوالات بسیار دیگر برای بیماران پس از تشخیص ایجاد می شود

تشخیص به موقع و درست ورم لنفاوی نقش مهمی در روند درمان لنف ادم دارد جهت آشنایی جامعه و بیماران عزیز در این قسمت به روشهای تشخیصی، تشخیص های افتراقی، معاینات شخصی و... پرداخته شده است

پیشگیری از لنف ادم بسیار ساده تر و کم هزینه تر از درمان لنف ادم است در این مقاله به عوامل خطر، مراقبتهای پیشگیرانه و گروه های تحت خطر و موارد مشابه از دیدگاه دکتر شهپر حقیقت پرداخته شده است.

فیزیوتراپی به عنوان یک بخش مهم از فرآیند درمان و یک درمان تکمیلی در حین درمان لنف ادم، جایگاه ویژه دارد در این مقاله دکتر حقیقت به مواردی چون فیزیوتراپی عضلانی-اسکلتی، آرتروز،خشکی شانه، cts پرداخته اند.

کیفیت زندگی فردی که به لنف ادم مبتلا شده است در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می گیرد در این مقاله خانم دکتر حقیقت در مورد روانشناسی، جنسی، مراقبین، اشتغال و مدیریت کیفیت زندگی صحبت کرده اند