جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

فیزیوتراپی لنف ادم

فیزیوتراپی لنف ادم نقش مهمی در کاهش تورم و بهبود توانایی‌های حرکتی بیماران مبتلا دارد. با استفاده از تکنیک‌های خاص در لنفوتراپی، تجمع مایع لنف کاهش یافته و فشار غیرطبیعی بر عضلات و مفاصل کم می‌شود. این روش درمانی، به‌ویژه برای بیمارانی که به دلیل تجمع مایع لنف دچار مشکلات اسکلتی-عضلانی  شده‌انده، و یا لنف ادم این مشکلات را در آنها تشدید کرده، بسیار مفید است. انجام همزمان فیزیوتراپی و لنفوتراپی نه‌تنها به کاهش تورم کمک می‌کند، بلکه از تشدید اختلالات اسکلتی-عضلانی نیز جلوگیری کرده و عملکرد حرکتی بیمار را بهبود می‌بخشد.

در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از لنف ادم بپردازیم. همچنین، خواهیم دید که چه نوع اختلالاتی به درمان های فیزیوتراپی و لنفوتراپی به طور همزمان نیاز خواهند داشت.

ویدیو اختصاصی نقش فیزیوتراپی در لنف ادم

ضرورت انجام همزمان درمان های فیزیوتراپی و لنفوتراپی چیست؟

بسیاری از بیماران مبتلا به لنف ادم در طول دوران بیماری، به برخی عوارض جانبی آن نیز دچار می شوند، که اختلالات اسکلتی-عضلانی، یکی از آنها  است؛ از این رو، لازم است علاوه بر بهبود لنف ادم، برای کاهش این اختلالات نیز چاره ای اندیشید. همانطور که گفته شد، افراد مبتلا به لنف ادم، ممکن است از قبل دچار اختلالات عضلانی-اسکلتی باشند؛ اما اکثر بیماران، بعد از درگیری با بیماری لنف ادم، دچار ناراحتی های حرکتی خواهند شد. عامل این ناراحتی ها را می توان به تجمع مایع لنف، تورم ناحیه و سنگینی عضو نسبت داد، که موجب فشار بر روی مفاصل و عضلات می شود.

تصویر بانداژدست بیمار مبتلا به ادم توسط پرستار بعد از فیزیوتراپی لنف ادم

در چنین شرایطی لازم است متخصص لنفوتراپی یک برنامه درمانی فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی، به طور همزمان را برای بیمار در نظر بگیرد؛ این مساله علاوه بر بهبود وضعیت حرکتی بیمار، می تواند به اثربخشی بیشتر فرایند درمانی کمک شایانی نماید.

یکی از مهم ترین نکاتی که در درمان های فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان باید در نظر گرفته شود، انتخاب بهترین پزشک لنفوتراپیست و بهترین فیزیوتراپیست است؛ در واقع، یک فیزیوتراپیست زمانی می تواند به درمان یک بیمار مبتلا به لنف ادم کمک کند، که شناخت کافی از سیستم لنفاوی و عملکرد آن داشته باشد. در غیر این صورت، با بکار گیری ابزارهای یا روش های درمانی، که برای لنف ادم مضر هستند، ممکن است موجب تشدید ادم شوند.

کدام اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از لنف ادم با فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان درمان پذیر هستند؟

اختلالات اسکلتی-عضلانی در هر فرد مبتلا به لنف ادم، می تواند در قسمت های مختلفی از بدن ظاهر گردند؛ این اختلالات در سه گروه اصلی تقسیم بندی می شوند. برای انجام درمان های فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان باید ابتدا بررسی کرد که این اختلالات جزو کدام گروه دسته بندی شده اند!

اختلالات اسکلتی-عضلانی؛ گروه اول

اختلالات مربوط به عضلات و استخوان ها، اولین گروه از نارسایی های اسکلتی-عضلانی ناشی از لنف ادم هستند؛ این گونه ناهنجاری ها را می توان با فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان درمان نمود. برخی از مهم ترین اختلالات اسکلتی-عضلانی مربوط به این گروه عبارت اند از:

  • ضعف عضلات نواحی جراحی شده در قفسه سینه یا لگن
  • تغییرات انحنای ستون فقرات کمری، پشتی و گردنی در اثر فشار مایع لنف و سنگینی و تورم عضو
  • بیرون زدگی دیسک ها که غالبا از انحنای زیاد ستون فقرات در افراد ناشی می گردد
  • صاف شدن انحنای کف پا در اثر سنگینی ورم پاها که بر روی کف پا وارد می شود
  • سندرم ساکروایلیاک که در واقع در اثر عدم تعادل وزن بدن به صورت نامتقارن بر روی مفصل لگن به وجود می آید
  • سندرم کمربند شانه ای که با ضعف عضلات قفسه سینه، شانه و گردن در اثر انجام جراحی در این ناحیه اتفاق می افتد
  • محدودیت حرکات شانه و سایر مفاصل در اثر حالتی که اصطلاحا منجمد شدن مفصل نامیده می شود.cancer.org

اختلالات اسکلتی-عضلانی؛ گروه دوم

این گروه شامل اختلالات اسکلتی-عضلانی می شود که به تاندون ها مربوط هستند؛ تاندونیت ها و سینوبیت ها، از جمله این اختلالات به شمار می روند. در صورت بروز این گونه اختلالات عضلانی-اسکلتی در اثر لنف ادم، لازم است فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان انجام گیرد؛ برخی از اصلی ترین اختلالات مرتبط با این گروه به قرار زیر هستند:

  • سندرم تونل کارپ (Carpal Tunnel Syndrome (CTS))
  • سندرم دکورون
  • آرنج تنیس بازان یا آسیب تاندون آرنج
  • انگشت ماشه ای (Trigger Finger)
  • سندرم طنابی شدن یا سندرم وب (Web Syndrome)
فیزیوتراپی لنف ادم

اختلالات اسکلتی-عضلانی؛ گروه سوم

گروه سوم از آسیب های اسکلتی-عضلانی ناشی از لنف ادم، شامل اختلالاتی می شود که در اثر فشار مایع لنف بر روی شبکه های مختلف عصبی به وجود می آیند؛ در واقع، گسترش اعصاب در قسمت های مختلف بدن باعث می شود تا این گونه اختلالات در هر قسمتی بتوانند ایجاد گردند. از مهم ترین اختلالات اسکلتی-عضلانی عصبی که در اثر لنف ادم ایجاد می گردند، عبارتند از:

  • درگیری های شبکه براکیال یا همان شبکه زیر بغل؛ این نوع درگیری ها در اثر فشار مایع لنف و یا در اثر تهاجم بافت های سرطانی به وجود می آیند.
  • ناهنجاری کتف بالدار یا Winging Scapula
  • دردهای ارجاعی یا ریفرال (Referral)
  • میالژی یا دردهای عضلانی

اختلالات اسکلتی-عضلانی؛ گروه چهارم

صدمات و آسیب های ناشی از لنف ادم که در گروه چهارم قرار می گیرند، به شرح زیر است:

  • در رفتگی ها
  • شکستگی ها
  • جراحی های ارتوپدی مثل تعویض مفصل
  • پارگی تاندون شانه

در این گونه موارد نیز لازم است افراد به یک متخصص لنفوتراپی و یک فیزیوتراپیست مجرب مراجعه نموده، و درمان فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی همزمان خود را آغاز نمایند.

چه نکاتی باید در درمان فیزیوتراپی و لنفوتراپی همزمان رعایت شوند؟

در قسمت های قبل به انواع اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از لنف ادم اشاره کردیم؛ همچنین، گفتیم که فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی به طور همزمان می توانند شرایط بیماران با این اختلالات را بهبود ببخشد. اما توجه به این مساله ضروری است که تنها یک متخصص و درمانگر آشنا به سیستم لنفاوی و مشکلات آن، می تواند برای این کار در نظر گرفته شود؛ در غیر این صورت، با مداخله فیزیوتراپی غیراصولی، شرایط شخص بحرانی تر شده و حتی لنف ادم تشدید می شود.

تصویر ماساژ پا مبتلا به لنف ادم توسط فیزیوتراپیست

برای مثال، در بحث فیزیوتراپی بیماران مبتلا به لنف ادم، استفاده از وسایل و تجهیزات گرما دهنده (که معمولا در انواع درمان های فیزیوتراپی لنف ادم به کار گرفته می شوند) بر روی عضو متورم به هیچ عنوان توصیه نمی شود؛ زیرا ممکن است این نوع روش درمانی، آسیب بیشتری به سیستم لنفاوی وارد آورد.

دکتر شهپر حقیقت ؛ پزشک لنفوتراپیست و متخصص اپیدمیولوژی

فیزیوتراپی لنف ادم و لنفوتراپی باید زیر نظر یک متخصص لنفوتراپی شناخته شده و مجرب انجام گیرد. این مساله به درمان بهتر و بهینه شخص کمک شایانی خواهد کرد. دکتر شهپر حقیقت یکی از مجرب ترین افراد در این زمینه می باشند که در حال حاضر در تهران در زمینه لنفوتراپی و اپیدمیولوژی فعال هستند. دکتر حقیقت با سابقه علمی طولانی که در زمینه درمان بیماری های مرتبط با سیستم لنفاوی دارند، یک گزینه عالی برای مراجعه این بیماران به شمار می روند.

دیگر خدمات دکتر حقیقت

در این مقاله سعی شده تمام سوالات بیماران برای شناخت لنف ادم پاسخ داده شود مانند لنف ادم چیست؟ انواع لنف ادم؟ عملکرد سیستم ایمنی سوالات بسیار دیگر برای بیماران پس از تشخیص ایجاد می شود

تشخیص به موقع و درست ورم لنفاوی نقش مهمی در روند درمان لنف ادم دارد جهت آشنایی جامعه و بیماران عزیز در این قسمت به روشهای تشخیصی، تشخیص های افتراقی، معاینات شخصی و... پرداخته شده است

پیشگیری از لنف ادم بسیار ساده تر و کم هزینه تر از درمان لنف ادم است در این مقاله به عوامل خطر، مراقبتهای پیشگیرانه و گروه های تحت خطر و موارد مشابه از دیدگاه دکتر شهپر حقیقت پرداخته شده است.

کیفیت زندگی فردی که به لنف ادم مبتلا شده است در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می گیرد در این مقاله خانم دکتر حقیقت در مورد روانشناسی، جنسی، مراقبین، اشتغال و مدیریت کیفیت زندگی صحبت کرده اند

درمان لنف ادم یک درمان ترکیبی از مجموع درمان های پزشکی و مراقبت های فردی است و در درمان پزشکی نیز دکتر حقیقت در این مقاله به ماساژ، بانداژ، ورزش، تغذیه، جراحی و دیگر نکات حیطه درمان پرداخته اند