زندگی با لنف ادم:بهترین لایف استایل برای بیماران لنف ادم
اصلی ترین هدف در درمان و کنترل هر بیماری، رفع ناراحتی ها و عوارض و بهبود کیفیت زندگی، حتی در صورت وجود بیماری است. یکی از مهم ترین اهداف در کنترل لنف ادم نیز همین مساله است!
در افراد مبتلا به لنف ادم، یکی از اعضای بدن فرد، دچار تورم و افزایش حجم می شود که باعث ایجاد سنگینی در عضو خواهد شد؛ از این رو، حرکت عضو متورم سخت تر می گردد. به همین دلیل، بیماری لنف ادم را می توان یک بیماری ناتوان کننده دانست که ممکن است دردهای آزاردهنده ای نیز برای فرد در پی داشته باشد. همه این موارد، نشان می دهد که لنف ادم قادر است فعالیت های روزمره افراد را تحت تاثیر قرار داده و کیفیت زندگی آن ها را کاهش دهد.
ایجاد ادم لنفاوی در یک عضو از بدن می تواند در ظاهر و عملکرد عضو یاد شده تغییر و اختلال ایجاد نماید. از این رو، زندگی فردی، زندگی خانوادگی و زندگی اجتماعی یک فرد مبتلا به لنف ادم تا حد زیادی از بیماری وی تاثیر خواهد گرفت. در این مقاله قصد داریم به تاثیرات لنف ادم بر کیفیت زندگی افراد بپردازیم؛ همچنین، خواهیم دید که چه اقداماتی می توانند منجر به ارتقای کیفیت زندگی فرد مبتلا به لنف ادم گردد.
چگونه با وجود لنف ادم کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشیم؟
بدون شک، هدف اصلی از درمان یک بیماری، بازگشت به زندگی عادی و افزایش کیفیت زندگی است؛ از این رو اصلی ترین هدف در فرایند درمان لنف ادم نیز ارتقای کیفیت زندگی فرد خواهد بود. یک فرد مبتلا به لنف ادم باید با مشاهده اولین علائم بیماری، به یک پزشک لنفولوژیست خوب مراجعه کند و با دقت کافی، روند درمان را در پیش بگیرد؛ درمان به موقع لنف ادم باعث می شود تا کیفیت زندگی شما در کوتاهترین زمان ممکن به حالت عادی برگردد.
بیمار مبتلا به لنف ادم، در طول درمان بیماری خود باید به طور مرتب به پزشک خود مراجعه کرده و تحت معاینات کنترلی قرار گیرد. این کار کمک می کند تا با کاهش تدریجی حجم ادم و تورم عضو، دردها و ناراحتی های فیزیکی کمتر شود و کیفیت زندگی بهبود پیدا کند.
ویدیو شیوه زندگی با لنف ادم
اقدامات لازم برای ارتقای کیفیت زندگی، در طول درمان لنف ادم
- اختلال ورم لنفاوی را میتوان به عنوان یک بیماری چندوجهی تلقی کرد که تمامی جنبههای زندگی فرد از جمله جنبههای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین، ضروری است که فرایند درمان لنف ادم بهصورت یک برنامه جامع طراحی شود که تمام جنبههای زندگی بیمار را پوشش دهد. برای اجرای این رویکرد، بیماران مبتلا به لنف ادم باید از مشاورههای تخصصی در زمینههای مختلف زندگی خود بهرهمند شوند. این مشاورهها باید در حوزههای زیر ارائه گردند:
- مشاوره روانشناسی
- مشاوره جنسی
- برنامه های آموزشی مراقبین و اطرافیان بیمار
- مشاوره تغذیه
- مشاوره های ورزشی
کیفیت زندگی یک فرد مبتلا به لنف ادم، ممکن است در ارتباط با خانواده و همسر دچار مشکل شود؛ در واقع، از آن جا که یکی از عوارض جانبی و اصلی لنف ادم، ایجاد تورم در عضو و تغییر شکل آن است، بنابراین تا حد زیادی بر اعتماد به نفس بیمار تاثیر میگذارد.
به طور کلی، اغلب بیماران مبتلا به لنف ادم ثانویه از جمله کسانی هستند که در اثر یک بیماری زمینه ای نظیر سرطان پستان، با این مشکل مواجه شده اند. از این رو، تغییر شکل بافت ها و اعضای بدن منجر به ایجاد تصویر ذهنی نامناسب در فرد می شود. با این اوصاف، به نظر می رسد که یک فرد مبتلا به ورم لنفاوی باید به کمک مشاورین روانشناسی، تحت روانکاوی و درمان قرار گیرد. از طرفی، تغییر ظاهر اندام در فرد می تواند کیفیت روابط جنسی شخص را تحت تاثیر قرار دهد. بر همین اساس، لازم است فرد بیمار با یک مشاور جنسی ملاقات داشته باشد تا کیفیت زندگی وی از این نظر نیز بهبود یابد.
بیماران مبتلا به مشکلات لنفاوی عمدتا در ناحیه دست و پا با تورم مواجه میشوند؛ بنابراین، در هنگام برقراری رابطه جنسی دچار مشکل می گردند. این مشکلات می توانند علاوه بر بعد جسمی، بعد روانی فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، موجب افزایش تورم اعضا و تغییر شکل ظاهری آن شود. در چنین شرایطی، لازم است فرد مبتلا به ورم لنفاوی با یک متخصص سکسولوژیست ملاقات داشته و راهنمایی های لازم را از او دریافت نماید.
یکی از مهمترین مشکلات مبتلایان به لنف ادم این است که خانواده، مراقبین و اطرافیان آشنایی لازم با لنف ادم ندارند و نمیدانند چگونه بصورت موثرتری به فرد کمک کنند! همراهی این افراد با بیمار در مشاوره های لنفولوژی و یادگیری مکانیسم لنف ادم و اقدامات درمانی لازم می تواند به اثربخشی درمان لنف ادم کمک قابل توجهی بنماید. همچنین با توجه به اهمیت افزایش متابولیسم بدن و حفظ وزن ایدهال افراد مبتلا به لنف ادم، دریافت مشاوره های تخصصی تغذیه و ورزشی اهمیت بسیار زیادی در روند درمان و ارتقای کیفیت زندگی، با لنف ادم دارد.
استرس چه تاثیری بر طول مدت درمان لنف ادم دارد؟
لنف ادم را می توان یک اختلال مادام العمر دانست! در واقع، ورم لنفاوی یک تغییر ظاهری در فرد است، که اگر نادیده گرفته شود، می تواند به یک نارسایی جدی تر تبدیل گردد. درمان لنف ادم باید با یک سازش روانی دائمی انجام گیرد؛ یعنی بیمار باید بداند که در اثر وجود ورم لنفاوی، بدن او چه تغییراتی داشته، و برای مقابله با این تغییرات لازم است چه اقداماتی انجام دهد.
وجود استرس و فشارهای روانی در درمان لنف ادم اختلال ایجاد می کند؛ علاوه بر استرس های بیرونی که ممکن است بر هر فرد وارد شود، بسیاری از افراد صبوری کافی را برای اجرای فرایند درمان لنف ادم از خود نشان نمی دهند. این افراد به دنبال یک درمان سریع و اثربخش هستند؛ در حالی که درمان ورم لنفاوی به این سرعت امکان پذیر نبوده، و تنها آن ها را نا امیدتر می کند.
غیر از اثرات روانی ناشی از استرس، این مساله از نظر جسمی نیز روند درمان را کندتر می سازد؛ زیرا، رگ های لنفاوی در کنار رشته های عصبی واقع شده اند. هر گونه استرس و فشار روانی باعث می شود تا رشته های عصبی منقبض شده و دریچه های لنفی بسته شود؛ در نتیجه مایع لنف به خوبی از درون مسیرهای لنفاوی عبور نکرده، و شدت ورم لنفاوی افزایش می یابد. در این صورت حتی انجام ماساژ، ورزش و بانداژ نیز نمی تواند مشکل را به درستی رفع کند.
تجربه ثابت کرده است، افرادی که با اختلال لنف ادم با منطق برخورد کرده و آرامش خود را در حین درمان حفظ می کنند، خیلی راحت تر و سریع تر به نتیجه قابل قبول می رسند. نگاه مثبت به درمان و انجام مراحل درمان لنف ادم با اعتماد به نفس و آرامش، باعث می شود تا درمان اثربخش تر از آن چه انتظار داریم پیش برود. هر گونه بدبینی به درمان و یا خرده گیری از نحوه پیشرفت درمان لنف ادم، منجر به ایجاد فشارهای روانی شده، و عملا سرعت درمان را کاهش می دهد.
هر فردی که برای درمان لنف ادم اقدام می کند باید از همان ابتدا بداند که حداقل به 6 ماه تا یک سال زمان نیاز دارد؛ در غیر این صورت، فرایند درمانی برای وی کسل کننده و آزار دهنده خواهد شد. برای مدیریت استرس می توان به یک مشاور و یا روانشناس مراجعه نمود؛ بدون شک یک فرد متخصص می تواند نحوه برخورد با بیماری یا شرایط پیش آمده را به بیمار آموزش دهد. مدیریت استرس و نحوه برخورد با مشکلات می تواند آرامش فرد را بیشتر کرده و مدت درمان او را کاهش دهد.mayoclinic
کار و تحصیل در افراد مبتلا به لنف ادم
بسیاری از افراد مبتلا به لنف ادم، نیاز دارند تا در محل کار و تحصیل خود حاضر شوند؛ این مساله به هیچ عنوان مشکلی پیش نمی آورد، اما روند درمان را می تواند کندتر کند! زیرا فرد مبتلا به لنف ادم باید در طول روز برای مراقبت های مختلف نظیر ماساژ، ورزش و بانداژ زمان بگذارد؛ حال اگر در تمام طول روز به فعالیت های تحصیلی و حرفه ای خود بپردازد، مسلما از انجام این مراقبت ها و کنترل ها باز خواهد ماند. معمولا این گونه افراد تنها با بانداژ، جوراب و آستین درمان را ادامه می دهند که قطعا برای رسیدن به نتیجه کامل کافی نیست.
افزایش فشار به دست ها و پاها در طول روز و در محل کار می تواند سرعت درمان لنف ادم را کاهش دهد؛ در چنین شرایطی، همین که انجام بانداژ شب بتواند از ایجاد ورم بیشتر پیشگیری کند، می تواند نشان دهنده پیشرفت درمان باشد. با این حال، بهتر است برای رسیدن به نتیجه ای رضایت بخش، محیط کار خود را تغییر داده و یا مراقبت های خود را قدری افزایش دهید؛ همچنین، بهتر است در روزهای تعطیل برای کنترل و مراقبت خود وقت بیشتری را صرف کنید.
آیا در درمان لنف ادم کودکان، استفاده از بانداژ در محل تحصیل ضروری است؟
یکی از روشهای متداول در مدیریت لنف ادم در کودکان، استفاده از بانداژ فشاری است؛ بانداژ میتواند به کنترل تورم و بهبود جریان لنف کمک کند. در محل تحصیل، استفاده از بانداژ بهویژه در فعالیتهای روزانه و بازیها تقریبا ضروری است. این موضوع به دلایل مختلفی اهمیت دارد؛ اولاً، بانداژ به جلوگیری از آسیبدیدگی و آسیبهای اضافی به ناحیه affected کمک میکند، ثانیاً، پوشش مناسب و فشاری که بانداژ فراهم میآورد، میتواند به کودکان احساس راحتی بیشتری دهد و آنها را قادر سازد تا بهراحتی به فعالیتهای اجتماعی و آموزشی خود ادامه دهند.
با این حال، استفاده از بانداژ در مدارس باید تحت نظارت و راهنمایی متخصصین پزشکی باشد تا از ایجاد مشکلات و عوارض جانبی جلوگیری شود؛ بنابراین، در کنار توجه به سلامت عمومی کودکان، ایجاد یک محیط آموزشی مناسب و حمایتی برای کودکان مبتلا به لنف ادم امری ضروری است. در نهایت، همکاران و معلمان باید از وضعیت کودکان آگاه باشند و نیازهای خاص آن ها را درک کنند.
اثر مشاوره روانشناسی و کاهش استرس بر کیفیت زندگی فرد مبتلا به لنف ادم
همانطور که گفته شد، یکی از مهم ترین فاکتورهایی که بر شدت ورم لنفاوی تاثیر می گذارد، استرس است؛ تاثیر این فاکتور در سال های اخیر، کاملا به اثبات رسیده و از این رو، در روند درمانی لنف ادم، حفظ آرامش شخص اصلی ترین فاکتور به حساب می آید. عدم وجود استرس، در بهبود لنف ادم اولیه و ثانویه تاثیر بسزایی داشته و کیفیت زندگی با لنف ادم را تا حد زیادی ارتقا می دهد.
به طور کلی، افراد مبتلا به ورم لنفاوی، در اثر وجود تغییرات ظاهری و یا عوارض ناتوان کننده این بیماری، دچار اختلالات اضطراب و افسردگی خواهند شد؛ در نتیجه معمولا این گونه افراد در برنامه ریزی و تصمیم گیری دچار مشکل می گردند. انجام مشاوره های روانشناسی و روانپزشکی برای این بیماران، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این نوع مشاوره ها در پاسخ به بروز اختلالات روانی بیماران لنف ادم، می تواند راهکارهای مناسبی را برای بهبود کیفیت زندگی آن ها در پی داشته باشد.
یکی از نکات روانشناسی مهم برای بیماران مبتلا به لنف ادم، تاکید بر پذیرش بدن و مدیریت اضطراب ناشی از تغییرات ظاهری است؛ دکتر کریستین نف (Kristin Neff)، روانشناس مشهور و متخصص خوددلسوزی (self-compassion)، در این باره میگوید: “بیماران باید یاد بگیرند که با خود، با مهربانی برخورد کنند و خود را به خاطر وضعیت جسمیشان قضاوت نکنند. این خوددلسوزی باعث کاهش اضطراب و افسردگی مرتبط با بیماریهای مزمن میشود.”
به گفته دکتر نف، پذیرش و مهربانی به خود میتواند به بیماران لنف ادم کمک کند تا بهتر با محدودیتها و تغییرات بدنی خود کنار بیایند و از احساس شرم و نگرانی بیهوده جلوگیری کنند. همچنین، تمرکز بر تمرینات ذهنآگاهی (Mindfulness) به بیماران کمک میکند تا لحظات چالشبرانگیز را بدون داوری تجربه کنند.
بهترین پزشک لنفولوژیست در تهران
برای بهبود ورم لنفاوی در یک بیمار مبتلا به لنف ادم، لازم است شخص به یک پزشک لنفولوژیست خوب مراجعه کند.؛دکتر شهپر حقیقت، متخصص اپیدمیولوژی و پزشک لنفولوژیست معتبر و شناخته شده ای هستند که در حال حاضر در تهران فعالیت دارند. ایشان با داشتن سابقه طولانی در درمان مشکلات سیستم لنفاوی، توانسته اند اعتماد بسیاری از بیماران مبتلا به لنف ادم را به خود جلب نمایند.
درمان های ارائه شده از سوی دکتر شهپر حقیقت، ضمن رفع مشکلات جسمانی ناشی از بیماری، به ارتقای کیفیت زندگی افراد نیز کمک شایانی خواهد کرد. برای اطلاع از نحوه ارتباط با دکتر حقیقت، می توانید به قسمت تماس با ما در همین وبسایت مراجعه نمایید.
دیگر خدمات دکتر حقیقت
در این مقاله سعی شده تمام سوالات بیماران برای شناخت لنف ادم پاسخ داده شود مانند لنف ادم چیست؟ انواع لنف ادم؟ عملکرد سیستم ایمنی سوالات بسیار دیگر برای بیماران پس از تشخیص ایجاد می شود
تشخیص به موقع و درست ورم لنفاوی نقش مهمی در روند درمان لنف ادم دارد جهت آشنایی جامعه و بیماران عزیز در این قسمت به روشهای تشخیصی، تشخیص های افتراقی، معاینات شخصی و... پرداخته شده است
پیشگیری از لنف ادم بسیار ساده تر و کم هزینه تر از درمان لنف ادم است در این مقاله به عوامل خطر، مراقبتهای پیشگیرانه و گروه های تحت خطر و موارد مشابه از دیدگاه دکتر شهپر حقیقت پرداخته شده است.
فیزیوتراپی به عنوان یک بخش مهم از فرآیند درمان و یک درمان تکمیلی در حین درمان لنف ادم، جایگاه ویژه دارد در این مقاله دکتر حقیقت به مواردی چون فیزیوتراپی عضلانی-اسکلتی، آرتروز،خشکی شانه، cts پرداخته اند.
درمان لنف ادم یک درمان ترکیبی از مجموع درمان های پزشکی و مراقبت های فردی است و در درمان پزشکی نیز دکتر حقیقت در این مقاله به ماساژ، بانداژ، ورزش، تغذیه، جراحی و دیگر نکات حیطه درمان پرداخته اند