جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

چگونه از لنف ادم پیشگیری کنیم؟

لنف‌ادم یک اختلال جدی است که به دلیل وجود نقص در عملکرد سیستم لنفاوی ایجاد می‌شود؛ امروزه بحث پیشگیری از این عارضه به یکی از موضوعات مهم در حوزه پزشکی تبدیل شده است، زیرا همواره پیشگیری از بروز یک بیماری به مراتب ساده‌تر و موثرتر از درمان آن است. 

در خصوص لنف‌ادم، اقدامات پیشگیرانه می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی در کاهش شیوع و شدت این بیماری داشته باشد. به همین دلیل، انجمن بین‌المللی لنف‌ادم ایالات متحده پیشگیری از لنف ادم، به ویژه در افراد در معرض خطر را، بسیار مهم می‌داند و آن را به سه دسته پیشگیری اولیه، ثانویه و ثالثیه تقسیم می‌کند. پیشگیری اولیه بر حفظ سلامت سیستم لنفاوی و اجتناب از عوامل خطر تأکید دارد، در حالی که پیشگیری ثانویه به تشخیص زودهنگام و مداخله سریع برای کاهش تورم می‌پردازد. پیشگیری ثالثیه نیز به مدیریت لنف ادم موجود و کاهش پیشرفت آن کمک می‌کند تا کیفیت زندگی بیمار بهبود پیدا کند.

در این مقاله قصد داریم تا روش های پیشگیری از لنف ادم را به طور خلاصه برای شما عزیزان شرح دهیم و اقدامات لازم در هر مرحله از پیشگیری لنف ادم و مراقبت از ابتلا به آن را، بررسی کنیم.

ویدیو راه های پیشگیری از لنف ادم

پیشگیری اولیه از لنف ادم

همان طور که می دانید، پیشگیری از لنف ادم، به معنی انجام اقداماتی است که از ایجاد لنف ادم جلوگیری به عمل می آورد؛ به عنوان مثال، در فردی که جراحی پستان یا جراحی لگن انجام داده باشد، اگر چه ممکن است علائم بالینی ابتلا به ورم لنفاوی واضح نباشد، اما آموزش های لازم باعث می گردد تا از بروز لنف ادم جلوگیری شود. برخی از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ادم عبارت اند از:

  • آموزش انجام ماساژ لنفاوی
  • آموزش ورزش های ملایم بازتوانی
  • حفظ دامنه حرکت اندام ها
  • مراقبت از پوست منطقه یا skin care
  • حفظ عملکرد اندام
  • جلوگیری از ضربه و آسیب زدن به اندام

معاینه دست بیمار لنف ادم برای پیشگیری از لنف ادم

به منظور پیشگیری از لنف ادم لازم است که با اصلی ترین عوامل به وجود آورنده آن آشنا باشیم؛ انواع لنف ادم که شامل لنف ادم اولیه و ثانویه می شوند، از فاکتورهای مختلفی نشات می گیرند که در ادامه به هر یک از آن ها اشاره خواهیم کرد.

عوامل خطرزای لنف ادم اولیه

در مورد لنف ادم اولیه عامل خطرزای خاص و قابل تعدیلی را نمی توان مشخص کرد؛ زیرا در این نوع اختلال، فرد به صورت مادرزادی دچار اختلال در مسیر لنفاوی است. هر چند ممکن است این ورم، در سنین بالاتر و در مراحل بعدی زندگی شخص خود را نشان دهد. در واقع، امروزه تحقیقات نشان داده است که وجود ژن ها یا عوامل ژنتیکی خاص و اختلال در عملکرد برخی ژن ها می تواند باعث ایجاد لنف ادم شوند. از آن جا که شناسایی این ژن ها در همه افراد مقدور نیست، بنابراین شناسایی افراد مستعد ابتلا به لنف ادم اولیه، هم امکان پذیر نیست. لذا نمی توان اقدامی برای پیشگیری از لنف ادم، در اینگونه افراد ارائه داد.

عوامل خطرزای لنف ادم ثانویه

خوشبختانه برای افرادی که به لنف‌ادم ثانویه مبتلا هستند، عوامل خطر متعددی شناسایی شده‌اند که می‌توان آن‌ها را در سه دسته‌ی اصلی اول، دوم و سوم طبقه‌بندی کرد. این عوامل می‌توانند نقش مهمی در بروز و تشدید بیماری ادم داشته باشند. دسته‌بندی این عوامل به منظور درک بهتر ریشه‌ها و محرک‌های احتمالی بیماری انجام می‌شود و در مدیریت درمان نقش موثری ایفا می‌کند.

گروه اول؛ آسیب به غدد لنفاوی

گروه اول از عوامل خطرزا، به بیماری های فرد و روش های درمانی آن ها مربوط می شود، که غالبا اجتناب ناپذیر هستند و برای افزایش بقای عمر بیماران، لازم است؛ این درمان‌ ها باید زیر نظر متخصصین مربوطه و در زمان مناسب دریافت شوند. برخی از اصلی ترین موارد عبارت اند از:

  • جراحی و آسیب به سیستم لنفاوی منطقه
  • نمونه برداری از غدد لنفاوی در یک ناحیه و درگیری آن با سلول های سرطانی
  • شیمی درمانی و برخی داروهای مورد استفاده مانند ترکیبات حاوی تاکسول
  • پرتو درمانی (رادیو تراپی) در ناحیه جراحی و نواحی حاوی غدد لنفاوی

این درمان ها می توانند ضمن آسیب به مجاری لنفاوی، احتمال ابتلا به لنف ادم ثانویه را افزایش دهند؛ البته شدت هر یک از این عوامل و در نهایت احتمال بروز لنف ادم می تواند متفاوت باشد. برای مثال، طبیعی است که هر چه جراحی وسیع تری بر روری فرد انجام شود، هر چه تعداد غدد لنفاوی بیشتری خارج گردد و یا هر چه درگیری غدد لنفاوی بیشتر باشد، میزان بروز لنف ادم نیز، شدیدتر خواهد شد.

در مواردی هم که فرد ناچار به انجام شیمی درمانی است، دوزهای بالاتر دارو و تعداد بیشتر سیکل های درمانی، احتمال آسیب به مجاری لنفاوی را افزایش خواهد داد؛ به عنوان مثال، سرطان های پیشرفته که با متاستاز همراه شده اند، به دوزهای بالاتری از شیمی درمانی نیاز دارند که موجب خطر بالاتر ابتلا به لنف ادم خواهند شد. بدیهی است در نظر گرفتن ملاحظات لازم و در حد امکان، در هر یک از درمان های فوق، که موجب آسیب کمتری به سیستم لنفاوی شود، در پیشگیری از لنف ادم مهم و اثرگذار خواهد بود.

مطالعات نشان داده‌اند که بین 12 تا 16 درصد از افرادی که تحت جراحی برداشتن گره‌های لنفی قرار می‌گیرند، به لنف‌ادم دچار می‌شوند؛ اما برخی مطالعات نیز این آمار را تا 5 درصد برای روش‌های کمتر تهاجمی مانند نمونه‌برداری از گره‌های لنفی گزارش داده‌اند.

گروه دوم؛ سبک زندگی افراد

یکی از عوامل اصلی ابتلا به لنف ادم ثانویه به سبک زندگی افراد مربوط می شود! مهم ترین فاکتور موثر در این مورد، چاقی یا افزایش وزن بیش از حد است؛ این موضوع می تواند ناشی از کم تحرکی فرد در حین فرایند درمان انواع سرطان، رژیم غذایی نامناسب بیمار در حین درمان و یا متابولیسم پایین بدن در اثر مصرف انواع داروهای دریافتی و تغییرات هورمونی وی باشد.

مساله مهم دیگر کاهش تحرک بدنی و فعالیت فیزیکی فرد در طول دوره درمان است، که می تواند تاثیر بسزایی در ایجاد لنف ادم داشته باشد. از سوی دیگر کاهش دامنه حرکتی یک اندام خاص، منجر به افزایش احتمال بروز ادم در آن عضو می گردد؛ برای مثال، در افرادی که در اثر جراحی پستان دست خود را کمتر حرکت می دهند و یا پس از جراحی لگن، دامنه حرکتی پاهای خود را محدود می کنند، احتمال ابتلا به لنف ادم افزایش می یابد.

هر گونه آسیب به مجاری لنفاوی مثل فعالیت بدنی خیلی سنگین، ضربه زدن و انواع سوختگی ها و یا حتی مراقبت نادرست از پوست و خشکی بیش از حد آن، می تواند با آسیب به مسیرهای لنفاوی، زمینه ایجاد تورم لنفاوی و عفونت های ثانویه (سلولیت) را در عضو بیشتر کند. سایر توصیه های مهم که لازم است کلیه افراد جهت جلوگیری ایجاد یا تشدید لنف ادم مد نظر قرار دهند عبارت اند از:

  • عدم استفاده از زیورآلات در عضو در معرض خطر ابتلا
  • عدم استفاده از باندهای کشی یا آستین های کشی نامناسب به منظور جلوگیری از ایجاد لنف ادم
  • پرهیز از خون گیری یا تزریق در عضو مبتلا
  • جلوگیری از تماس با حرارت زیاد
  • پرهیز از استحمام طولانی
  • جلوگیری از درمان های حرارتی (استفاده از سونا و جکوزی به مدت طولانی)
  • انجام مراقبت های پوستی جهت حفظ رطوبت پوست
  • به کار بردن دستکش برای انجام فعالیت های روزمره نظیر شستشو و باغبانی

بدون شک انجام ورزش های استاندارد و متناسب با وضعیت سلامت افراد، داشتن یک برنامه غذایی مناسب، حفظ متابولیسم و وزن ایده ال در دوران بیماری و یا قبل از ابتلا، می تواند موجب کاهش احتمال بروز لنف ادم شود.mayoclini

گروه سوم؛ درمان های نامناسب

گروه سوم عوامل خطرزای لنف ادم ثانویه، استفاده از درمان های غیر علمی و نامناسب هستند؛ در بعضی از موارد فرد به منظور درمان لنف ادم یا پیشگیری از آن اقداماتی را انجام می دهد که خود باعث تشدید لنف ادم می شود! از جمله این موارد می توان به ماساژ نامناسب، غیر تخصصی و بسیار محکم بر روی عضو اشاره کرد که باعث آسیب به مسیر لنفاوی می شوند. 

تصویر مقایسه بین دو پا مبتلا به لنف ادم در درمان نادرست لنف ادم

اگر چه فعالیت بدنی و حفظ دامنه حرکت عضو بسیار مهم است، اما حرکات ورزشی سریع و ناگهانی که فارغ از آموزش تیم درمان انجام شوند، خود باعث آسیب به مسیر لنفاوی و ایجاد یا تشدید لنف ادم خواهد شد! انواع درمان های متفرقه مثل زالو درمانی، حجامت و استفاده از داروهای شیمیایی یا گیاهی که اعتبار علمی در درمان لنف ادم ندارند نیز، از مداخلات نامناسبی به شمار می روند، که غالبا منجر به افزایش خطر ابتلا به لنف ادم، خواهند شد.

پیشگیری ثانویه از لنف ادم

مرحله دوم در پیشگیری از لنف ادم، پیشگیری ثانویه است؛ پیشگیری ثانویه به این معنی است که بیماری در مراحل اولیه و به موقع تشخیص داده شود، که بتوان برنامه درمانی مناسب و اثرگذاری برای آن ارائه نمود. شناسایی و درمان به موقع مبتلایان در این مرحله، می تواند از بسیاری از عوارض بعدی جلوگیری نماید؛ اما متاسفانه غالبا مورد غفلت بیمار و تیم درمانی قرار می گیرد. 

لازم به توجه است که طبق تحقیقات انجام شده فردی که مبتلا به لنف ادم خفیف باشد، نسبت به فردی که ادم ندارد، سه برابر بیشتر احتمال ابتلا به لنف ادم های شدید را دارد! لذا غفلت از این مرحله موجب پیچیده و دشوار شدن مراحل بعدی درمان، و اثربخشی کمتر مداخلات درمانی خواهد شد.

توجه کنید که لنف ادم بهتر است، در مراحل اولیه یعنی هنگامی که هنوز فیبروز بافتی قابل توجه، یا بافت چربی زیادی در اندام ایجاد نشده، درمان گردد؛ زیرا در این شرایط نتیجه درمان بسیار رضایت بخش تر خواهد بود، به طوری که حتی می توان عضو را به وضعیت طبیعی برگرداند. برای درمان این بیماری مراجعه به یک پزشک لنفولوژیست ضروری است.

به این ترتیب، مهم ترین اقدامات پیشگیرانه ای که در این مرحله می توان اعمال کرد، بستگی به نتیجه معاینات اولیه فرد دارد. از جمله اقداماتی که در مراحل اولیه برای پیشگیری از لنف ادم و یا رفع آن توسط پزشک متخصص تجویز می شود روش احتقان زدایی ترکیبی یا (Combined Decongestive Thetapy (CDT)) می باشد که شامل اجزای زیر است:

  • ماساژ مخصوص اندام لنف
  • آموزش ورزش های متناسب با عضو متورم
  • آموزش مراقبت از اندام مورد نظر و پوست آن
  • استفاده از بانداژهای چند لایه کم کش تخصصی
  • آستین یا جوراب های کشی استاندارد

پیشگیری ثالثیه از لنف ادم

مرحله سوم پیشگیری از لنف ادم، از سوی انجمن بین المللی لنفولوژی، به عنوان یکی از مراحل مهم کنترل بیماری به شمار می رود؛ در واقع، این گروه شامل درمان لنف ادم های طول کشیده و نسبتا پر عارضه هستند، که کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده است. بر اساس تجارب به دست آمده، افرادی که به لنف ادم خود در مراحل اولیه و ثانویه اهمیتی نداده اند، یا دسترسی به درمان مناسب نداشته اند، مستعد ابتلا به عوارض شدید لنف ادم در اندام ها هستند. برخی از عوارض ادم های وسیع و پیشرفته عبارتند از:

  • آسیب های پوستی
  • ایجاد عفونت های جلدی
  • آسیب های عضلانی-اسکلتی
  • آسیب به اعصاب منطقه

تصویر دو بیمار مبتلا به لنف ادم دست و پا بعد از جراحی سرطان سینه

این گونه افراد معمولا نیاز به برنامه درمانی تخصصی و بلند مدتی جهت کنترل لنف ادم، حفظ عملکرد عضو و بهبود کیفیت زندگی دارند؛ برنامه درمانی در این گونه افراد با هدف رفع ادم انباشته، مایع تجمع یافته در عضو، جلوگیری از پیشروی ادم، بهبود عملکرد اندام های درگیر، جلوگیری از ایجاد عفونت و حفظ و ارتقای کیفیت زندگی فرد، و مهم تر از همه آن ها جلوگیری از ایجاد عفونت است.

برخی از اقدامات مهم برای پیشگیری از لنف ادم در مرحله ثالثیه عبارت اند از:

  • آموزش کاهش وزن و حفظ وزن ایده آل
  • آموزش مراقبت از عضو
  • درمان زخم، عفونت یا سایر ضایعات جلدی
  • انجام درمان CDT (Complete decongestive therapy) یا احتقان زدایی ترکیبی اندام
  • توصیه به فیزیوتراپی برای لنف ادم یا کاردرمانی جهت حفظ عملکرد عضو

درمان احتقان‌زدایی ترکیبی (CDT) ، شامل دو مرحله اصلی است: مرحله فعال که بر کاهش تورم از طریق تخلیه دستی لنفاوی (MLD)، استفاده از بانداژهای فشاری و تمرینات خاص متمرکز است، و مرحله نگهداری که شامل پوشیدن لباس‌های فشاری و حفظ وضعیت بدن است. CDT نه تنها به کاهش ورم کمک می‌کند، بلکه با بهبود جریان لنف، از بروز عوارض جدی‌تر جلوگیری می‌کند. بسیاری از بیماران پس از این درمان، احساس بهتری خواهند داشت.

کاهش احتمال ابتلا به لنف ادم

بنابر اطلاعاتی که در سایت های معتبر، انجمن سرطان آمریکا و انجمن لنفولوژی قابل دسترسی است، حتی پیشگیری اولیه به صورت مطلق، امری نشدنی می باشد و این به این معناست که مجموعه ای از دستورالعمل های پزشکی وجود ندارند که افراد با رعایت آنها اصلا به لنف ادم مبتلا نشوند، اما توصیه هایی وجود دارند که احتمال ابتلا را کم می کنند. با دکتر شهپر حقیقت متخصص لنفوتراپی همراه باشید تا راهکارهایی را برای پیشگیری از لنف ادم بیاموزید و به دوستان خود نیز آموزش دهید.

جلوگیری از ابتلا به لنف ادم

این توصیه ها برای افرادی که جراحی پستان انجام داده اند( پیشگیری از لنف ادم دست) و افرادی که جراحی های لگنی و شکمی داشته اند(پیشگیری از لنف ادم پا) مناسب هستند. خانم دکتر حقیقت با ارائه یک تقسیم بندی ساده و مدرن که قصد داریم با شما به اشتراک بگذاریم، این توصیه های پزشکی را در سه گروه دسته بندی کرده است.

1. جلوگیری از آسیب

در این بخش افرادی که جراحی انجام داده اند موظفند تا از هرگونه آسیب به عضوی که در معرض و خطر ابتلا به لنف ادم است، دوری کنند. برای مثال برای پیشگیری از مبتلا شدن به لنف ادم پا، ورزشکاران باید از دویدن زیاد و یا فعالیت هایی که به این ناحیه فشار زیاد وارد می کند، خودداری کنند. علاوه بر این در خانم هایی که جراحی سرطان پستان انجام داده اند، ورزش هایی همانند والیبال حرفه ای که خستگی زیادی در دست ها ایجاد می کند، احتمال بروز لنف ادم دست را افزایش می دهد. 

همچنین فعالیت های شدیدی که منجر به آسیب های بافتی می شوند همانند بریدگی، خون گیری از بافت در معرض خطر و جا به جا کردن اشیا سنگین همگی باعث ظهور انواع لنف های ادمی در بدن می شوند. جالب است که بدانید این نظریه که پوشیدن لباس های تنگ باعث لنف ادم می شوند، نظریه ای است که از لحاظ پزشکی تایید نشده است و لباس های تنگی که آزارنده نباشند تقریبا بی خطر هستند، اما پزشکان توصیه می کنند که افراد باید استفاده از زیورآلات تنگ همانند گردنبند، النگو، ساعت و انگشتر را در هنگام خواب برای خود منع کنند.

2. جلوگیری از خستگی

از انجام کارهای تکراری خودداری کنید. برای مثال کارهایی که مربوط به کامپیوتر و تایپ هستند اگر به طور مداوم طی چندین ساعت متوالی بدون رفع خستگی انجام شود، ریسک ابتلا به لنف ادم را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. علاوه بر این خانم های خانه دار نیز نباید در انجام کارهای خانه افراط داشته باشند. برای مثال تمیزکاری و نظافت مداوم منزل بدون رفع خستگی عامل اساسی در ابتلا به لنف ادم در خانم های خانه دار است.

جلوگیری از خستگی در لنف ادم

همانطور که ورزش زیاد از حد نه تنها حافظ سلامتی نیست و آن را تحدید می کند، باید بدانید که کار مداوم در هر زمینه ای اگر با استراحت همراه نباشد، تبدیل به عاملی خطریی  برای  ایجاد بیماری می شود و جالب تر اینکه بی خوابی و کم خوابی مداوم نیز می تواند منجر به خستگی های عضلانی شدید در طول روز شوند که همگی اینها در نهایت باعث ایجاد یا تشدید بیماری لنف ادم  می شوند.

3. مراقبت از عضو

مراقبت از عضو به این معنا است که به بهبود وضعیت لنفابی بدن کمک کنید. برای مثال ماساژهای ملایم روزانه روی اندام هایی مانند بازوها و یا پاها که توسط خود افراد قابل اجرا هستند را انجام دهید. ورزش های روزانه که توسط مربی های ورزشی و پزشک لنفولوژیست در باشگاه و یا محیط خانه قابل اجرا هستند نیز می توانند در پیشگیری و یا بهبود بیماری به افراد کمک کنند. دقت کنید که اقدامات پیشگیرانه غلط می توانند به راحتی عارضه ایجاد کنند.

مشاوره با افرادی که در زمینه لنفولوژی تخصص دارند می تواند در شناسایی صحیح اصول مراقبت از اندام به شما کمک کند. در زمینه مراقبت از عضو، محافظت از پوست نیز عاملی حیاتی و تعیین کننده است. افرادی که دارای پوست خشک هستند باید از لوسیون های مرطوب کننده به خصوص در نواحی که مستعد ابتلا به لنف ادم هستند، استفاده کنند. هرگونه خراش، بریدگی و علائم سلولیتی باید جدی گرفته شوند و با پزشک در میان گذاشته شوند.

نکات مهم انجمن علمی آمریکا، برای پیشگیری از لنف ادم

برای جلوگیری از احتمال ابتلا به بیماری لنف ادم توصیه های زیر را که توسط انجمن لنفولوژی آمریکا تایید شده اند، جدی بگیرید.

  • کنترل های منظم پزشکی داشته باشید.
  • علائم جدید و غیرعادی که به تازگی در بدن شما به وجود آمده است را به پزشک گزارش دهید.
  • کنترل وزن داشته باشید و سعی کنید وزن‌تان را در ایده‌آل ترین حالت ممکن نگه دارید.
  • ورزش روزانه و مداوم را در برنامه خود قرار دهید.
  • از هرگونه عارضه بافتی همانند سوختگی، بریدگی، ضربه و صدمه رساندن به پوست خودداری کنید.
  • از تزریق هر ماده خارجی از جمله واکسن و یا خون گیری از بافت در معرض لنف ادم بپرهیزید.
  • از گرم کردن عضو در معرض خطر بپرهیزید.
  • درباره علائم سلولیتی مطالعه کنید و در صورت مشاهد آن به پزشک معالجتان مراجعه کنید.

در بیماران مبتلا به لنف ادم، تجمع مایع لنف باعث ایجاد تورم شده و فشار غیرطبیعی به عضلات و مفاصل تحمیل می کند؛ لذا یکی از مشکلات رایجی که در اکثر بیماران مبتلا به لنف ادم مشاهده می شود، اختلالات اسکلتی-عضلانی است. این نوع اختلالات ممکن است به مرور زمان شدت بیشتری پیدا کرده و منجر به ایجاد ناراحتی های حرکتی در فرد شوند.

از این رو، لازم است در طول روند درمان بیماری لنف ادم، مشکلات ناشی از اختلالات عضلانی-اسکلتی نیز درمان گردند. با توجه به این توضیحات پیشنهاد میکنیم که حتما مقاله فیزیوتراپی در لنف ادم رو مطالعه بفرمایین.

 

بهترین پزشک لنفولوژیست در تهران

انتخاب یک پزشک متخصص در زمینه بیماری های مختلف منجر به دریافت بهترین نتیجه از برنامه درمانی خواهد شد. بیماری لنف ادم و کلیه ناهنجاری های مربوط به سیستم لنفاوی بدن نیز از موارد حساسی هستند که باید به صورت علمی و دقیق بررسی و تشخیص داده شوند. تشخیص لنف ادم  به موقع می تواند عوارض ناشی از آن را به طور قابل توجهی کمتر کند.

دکتر شهپر حقیقت، متخصص اپیدمیولوژی و پزشک لنفولوژیست در تهران هستند. ایشان به دلیل تجربه فراوان در زمینه درمان بیماری های مرتبط با سیستم لنفاوی، بهترین گزینه برای درمان انواع لنف ادم به حساب می آیند. جهت درمان توسط دکتر حقیقت می توانید به کلینیک لنفوتراپی پویا به آدرس تهران خیابان سهروردی شمالی، خیابان شهید قندي، خیابان یکم، پلاک 4، طبقه همکف مراجعه کنید.

دیگر خدمات دکتر حقیقت

در این مقاله سعی شده تمام سوالات بیماران برای شناخت لنف ادم پاسخ داده شود مانند لنف ادم چیست؟ انواع لنف ادم؟ عملکرد سیستم ایمنی سوالات بسیار دیگر برای بیماران پس از تشخیص ایجاد می شود

تشخیص به موقع و درست ورم لنفاوی نقش مهمی در روند درمان لنف ادم دارد جهت آشنایی جامعه و بیماران عزیز در این قسمت به روشهای تشخیصی، تشخیص های افتراقی، معاینات شخصی و... پرداخته شده است

کیفیت زندگی فردی که به لنف ادم مبتلا شده است در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می گیرد در این مقاله خانم دکتر حقیقت در مورد روانشناسی، جنسی، مراقبین، اشتغال و مدیریت کیفیت زندگی صحبت کرده اند

فیزیوتراپی به عنوان یک بخش مهم از فرآیند درمان و یک درمان تکمیلی در حین درمان لنف ادم، جایگاه ویژه دارد در این مقاله دکتر حقیقت به مواردی چون فیزیوتراپی عضلانی-اسکلتی، آرتروز،خشکی شانه، cts پرداخته اند.

درمان لنف ادم یک درمان ترکیبی از مجموع درمان های پزشکی و مراقبت های فردی است و در درمان پزشکی نیز دکتر حقیقت در این مقاله به ماساژ، بانداژ، ورزش، تغذیه، جراحی و دیگر نکات حیطه درمان پرداخته اند