جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

تاثیر ماساژ و درمان لنف ادم در انتشار سرطان و متاستاز

آیا انجام همزمان لنف ادم با شیمی درمانی و رادیوتراپی امکان پذیر است؟

برخی از افراد نگران انجام ماساژ لنفاوی و درمان لنف ادم حین شیمی درمانی و رادیوتراپی هستند و فکر می‌کنند، انجام این درمان ها با یکدیگر می تواند خطرناک باشد. اکثر بیماران سرطانی مبتلا به لنف ادم در اولین جلسه مراجعه به لنفولوژیست می پرسند: آیا همزمان با شیمی درمانی و رادیوتراپی می توانیم درمان لنف ادم انجام دهیم یا خیر؟
در این مقاله سعی شده، به این سوال به درستی پاسخ داده شود تا ابهامات و نگرانی های شما در این زمینه از بین برود.

 آیا ماساژ باعث انتشار سرطان و متاستاز می شود؟

چند دهه پیش، زمانی که روش‌های درمانی لنف ادم تازه معرفی شده بودند، بسیاری بر این باور بودند که ماساژ دادن ممکن است باعث افزایش جریان لنف و در نتیجه انتشار سرطان در سراسر بدن شود. اما طی چند دهه اخیر، مقالات علمی متعدد بر پایه مطالعات انسانی و حیوانی این باور را رد کرده‌اند. این تحقیقات نشان داده‌اند که ماساژهای تخصصی لنفاوی (MLD یا Manual Lymph Drainage) نه تنها موجب گسترش بیماری به سایر نقاط بدن نمی‌شوند، بلکه دریافت این نوع ماساژ با کاهش احتمال متاستاز و بهبود شرایط درمانی بیماران همراه است.

بر اساس این مطالعات، احتمال داده می‌شود که ماساژ لنفاوی با بهبود اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن، توانایی مقابله با سرطان را افزایش می‌دهد. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که انجام ماساژهای تخصصی لنفاوی در کنار شیمی‌درمانی و رادیوتراپی، نه تنها بی‌خطر است، بلکه ممکن است مفید نیز باشد.

بخشی از مقاله منتشر شده در سایت cancer.org در مورد تاثیر ماساژ بر متاستاز در ادامه برای شما آورده شده است:

Research shows that massage of muscle and soft tissue does not spread cancer cells. body-based practices on people having cancer treatments such as chemotherapy and surgery. These studies have shown that massage may reduce:  pain, fatigue, nausea , anxiety and depression.

آیا ماساژ برای افراد مبتلا به سرطان بی خطر است؟

ماساژ آرامش‌بخش و ملایمی می‌تواند به طور ایمن برای افراد در تمامی مراحل سرطان انجام شود. با این حال، ناحیه تومور یا محل درمان نباید ماساژ داده شود تا از ایجاد فشار یا ناراحتی در منطقه درمان‌شده و بافت‌های زیرین جلوگیری شود.

برخی افراد نگرانی‌هایی دارند مبنی بر اینکه ماساژ ممکن است سلول‌های سرطانی را از طریق سیستم لنفاوی در بدن پخش کند! سیستم لنفاوی، شبکه‌ای از عروق، غدد و گره‌های لنفی است که مایع لنفاوی (لنف) در آن جریان دارد و بخشی از سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شود؛ بنابراین جریان لنفاوی به طور طبیعی در اثر حرکت بدن هم ایجاد می‌شود. اگرچه سرطان ممکن است از طریق گره‌های لنفی به سیستم لنفاوی گسترش یابد یا حتی در خود این سیستم شروع شود، اما هیچ تحقیق علمی ثابت شده ای وجود ندارد، که نشان دهد جریان لنف ناشی از ماساژ باعث انتشار سرطان می‌شود.

ماساژ های لنفاوی در چه قسمت هایی انجام میشود؟

پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که گسترش سرطان به دلیل تغییرات ژنتیکی در دی‌ان‌ای سلول‌ها (جهش‌های ژنتیکی) و فرآیندهای پیچیده دیگر در بدن رخ می‌دهد؛ متاستاز نیز مرحله پیشرفته‌ای از سرطان است و هیچ ارتباطی با ماساژ ندارد.

چرا افراد مبتلا به سرطان از ماساژ استفاده می‌کنند؟

براساس گفته افراد مبتلا به سرطان گرفتن ماساژ علاوه بر بهبود علائم جسمانی، مزیت های زیر را برای آنها به همراه داشته است:

  •  احساس صحت عمومی و عضو جامعه بودن را در آنها ایجاد می‌کند
  • به آنها کمک می‌کند آرامش یابند
  • به آنها کمک می‌کند احساسات خود را در یک محیط غیررسمی  و دوستانه به اشتراک بگذارند
  • به آنها احساس مثبت‌تری نسبت به بدنشان می‌دهد
  • امید مجددی را برایشان ایجاد می کند.

ماساژهای لنفاوی (MLD) در چه قسمت هایی انجام می شوند؟

در جریان MLD هدف درمانی آن است که مایع لنف از سمت مبتلا به سمت سالم هدایت شود؛ در این روش ابتدا تنه و زیربغل و کشاله ران سمت سالم ماساژ داده می شوند و بعد مایع لنف از سمت درگیر به سمت تنه هدایت می شود. به عبارتی باید توجه کرد که:

  1. ابتدا تنه و بخشهای مرکزی بدن تخلیه شوند تا مایه لنف از محیط به آن بخشها هدایت شود.
  2. درصورتی که ماساژ تنه انجام نشود، ممکن است بیماردچار ادم پستان شود.
  3. این ماساژ تنها باعث می‌ شود محل جراحی ها که به دلیل بخیه دچار سفتی و دردناکی بافت شده، نرم شده و فرد احساس راحتی بیشتری کند.

نقاطی که نباید تحت ماساژهای لنفاوی قرار بگیرد

ماساژ دادن تنه در روش MLD کاملاً بی‌خطر است و جای هیچ نگرانی وجود ندارد. البته، یک سری محدودیت‌ها برای انجام ماساژ لنفاوی وجود دارد؛ به طور خاص، تنها قسمتی که در MLD ماساژ داده نمی‌شود، انتهای غده زیر بغل در سمت درگیر است.

برای مثال، اگر جراحی در سمت راست انجام شده باشد، می‌توان اطراف زیر بغل را ماساژ داد، اما بخش عمیق زیر بغل که به آن Axillary apex گفته می‌شود (جایی که غدد لنفاوی بیمار در عمق آن قرار داشته یا از آن خارج شده‌اند) ماساژ داده نمی‌شود؛ این کار عملاً فایده‌ای ندارد، زیرا تعداد غدد لنفاوی در این قسمت بسیار کم است.

نقش ماساژ در درمان های تکمیلی سرطان

ماساژ لنفاوی (MLD) به عنوان یکی از روش‌های تکمیلی در درمان سرطان می‌تواند تأثیر مثبتی بر روند بهبودی داشته باشد. این نوع ماساژ، به ویژه در کنار شیمی‌درمانی و رادیوتراپی، تنها در صورتی که در مراکز معتبر و تحت نظارت متخصصان انجام شود، کاملاً ایمن و بیخطر است؛ در غیر اینصورت به هیچ عنوان و به صورت سرخود نباید انجام شود.

ام ال دی با هدایت مایع لنفاوی از نواحی درگیر به سمت تنه، نه تنها به کاهش تورم و احساس ناراحتی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی نیز منجر شود. اگر می خواهید در مورد عوارض جراحی سرطان بر لنف ادم بیشتر بدانید، از شما دعوت می کنیم مقاله مربوط به آن را در سایت مطالعه کنید.

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *