درمان لنف ادم به دو بخش حاد و نگهدارنده تقسیم می شود در این قسمت در مورد نکات و دغدغه های درمان لنف ادم در فاز حاد صحبت خواهیم کرد فاز حاد مرحله ای از درمان است که باید در کلینیک انجام شود
دو مقاله زیر نیز برای افزایش اطلاعات شما پیشنهاد می شود:
مقاله جامع انواع روش های درمان لنف ادم
درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده
درمان لنف ادم در کلینیک
درمان لنف ادم در فاز حاد باید در یک کلینیک مجهز و زیر نظر مراقبین بهداشتی ماهر انجام گیرد. شدت درمان لنف ادم در فاز حاد به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- علت ورم
- جنس ورم
- میزان سفتی ورم
- میزان وسعت و گستردگی ورم
- نوع بافت بدن بیمار
- میزان بافت های چربی موجود در ناحیه
- میزان بافت فیبروز موجود در ناحیه
اهمیت این فاکتورها نشان می دهد که هر بیمار به لنف ادم خاص خود دچار می شود. بنابراین، پزشک لنفولوژیست باید قبل از هر چیز شخص بیمار را با همه جزییات خاص خود معاینه کرده و فرایند درمانی مخصوص او را برنامه ریزی کند. با این حال، یک قاعده نسبتا کلی وجود دارد که بر اساس آن بیمار لنف ادم برای انجام درمان فاز حاد خود باید بین 2 تا 4 هفته در کلینیک حضور داشته باشد.
هدف مراقبین بهداشتی در فاز حاد درمان لنف ادم چیست؟
شکل دهی به بدن بیمار مبتلا به لنف ادم یک هنر به حساب می آید. در واقع، فردی که در اثر ورم بیش از حد دچار ظاهر ناخوشایندی شده است، باید دوباره به اندام خود فرم مناسبی دهد. این کار را مراقبین بهداشتی در فاز حاد درمان لنف ادم آغاز می کنند. دست ها، پاها و قوزک های ورم کرده باید بتوانند دوباره فرم زیبایی به خود بگیرند. این کار از طریق ماساژهای تخصصی و بانداژهای مخصوص انجام می گیرد.
در درمان لنف ادم در فاز حاد ، هر بار که بیمار به کلینیک مراجعه می کند، درمانگران بانداژ وی را با تغییرات هر چند نامحسوس تعویض می کنند. تنوع در تکنیک بانداژ اعضای ورم کرده بدن، هم برای کاهش همه جانبه ورم لنفاوی مفید است و هم در شکل گیری اندام نقش موثری ایفا می کند.
در واقع، شاید حتی شخص بیمار نیز متوجه ایجاد تغییر در بستن بانداژ نشود؛ اما لنفوتراپیست با تغییر نحوه بانداژ به شکل گیری بهتر اندام کمک می کند. بنابراین، بانداژ نواحی دارای ورم نوعی هنر محسوب می شود که نباید آن را دست کم گرفت. تمامی این کارها باید طی 2 تا 3 هفته و در کلینیک انجام گیرد تا ورم اولیه کم شده و فرد به حالت تثبیت نسبی برسد.
چرا دقت در فاز حاد درمان لنف ادم مهم است؟
فاز حاد درمان لنف ادم را با تشخیص و تایید اختلال لنفاوی از سوی پزشک لنفولوژیست می توان آغاز کرد. در این فاز ممکن است در ظاهر این گونه به نظر برسد که درمان ورم با سرعت قابل قبولی پیش می رود؛ اما لازم است بدانید که فرایند کاهش ورم بسیار سخت و حساس خواهد بود. زیرا پاسخ هر بیمار به درمان، کاملا به وضعیت بافت ها و اندام های بدن او بستگی دارد.
درمانگر در ابتدای درمان با استفاده از بانداژ و وسایل مختلف، بافت های بدن بیمار را می سنجند. برای مثال، ممکن است یک دست بیمار با یک بانداژ به خوبی جواب دهد اما پای همان شخص پاسخ درمانی مناسب را به آن بانداژ ندهد. تشخیص اینکه استفاده از چه مواد و وسایلی برای بیمار مناسب تر است نیز در همین بازه زمانی انجام می گیرد. این گونه مسائل توسط مراقبین بهداشتی باید کاملا تشخیص داده شود تا درمان لنف ادم بیمار به بهترین شکل نتیجه بدهد.
فرایند یاد شده زمان زیادی می طلبد و لازم است بیماران نیز صبوری کافی داشته باشند تا بهترین روند درمان لنف ادم برای آن ها اجرا گردد.
آیا فاز حاد درمان لنف ادم حتما باید در کلینیک انجام شود؟
برای پاسخ کوتاه به این سوال باید گفت بله. در واقع، بیماری که ابتلا به لنف ادم او از سوی پزشک لنفولوژیست تایید شده است، باید خیلی زود درمان خود را آغاز کند. شروع درمان لنف ادم یعنی آغاز فرایندی که از بیشتر شدن ورم اعضا جلوگیری می کند. بنابراین، بسیار اهمیت دارد که این فرایند توسط افراد حرفه ای و کارآزموده یعنی همان تیم درمان لنف ادم انجام گیرد.
فرایند درمان لنف ادم در فاز حاد به این صورت است که ابتدا از پیشرفت ورم پیشگیری می کند و به تدریج وضعیت بیمار را به حالتی پایدار نزدیک خواهد کرد. در ابتدای درمان لنف ادم، شخص بیمار نمی تواند بانداژ، ماساژ و استفاده از وسایل درمانی را با دقت و حساسیت یک لنفوتراپیست انجام دهد. لازم به توجه است که عدم ماساژ صحیح و بانداژهای لنف ادم و حتی ورزش های بدون آموزش لازم و علمی، گاهی آسیب های جبران ناپذیری به عضو مبتلا وارد می سازند و مراحل بعدی درمان را بسیار دشوار می کنند.
بنابراین، حتما لازم است در اوایل شروع درمان لنف ادم، یک فرد آموزش دیده و ماهر این کارها را انجام داده و در همان حین به بیمار نیز آموزش های لازم را ارائه دهد. به محض اینکه کاهش ورم به یک مرحله قابل قبولی برسد، فرد می تواند فاز بعدی درمان را با یک بانداژ ساده تر در منزل انجام دهد.
دکتر شهپر حقیقت ؛ بهترین و معتبرترین پزشک لنفولوژیست در تهران
انجام فرایند درمان لنف ادم تحت نظر یک تیم درمانی کار آزموده و با نظارت یک پزشک لنفوتراپیست معتبر می تواند نتایج رضایت بخش تری به وجود آورد. دکتر شهپر حقیقت یکی از بهترین لنفوتراپیست های تهران هستند. ایشان با همکاری یک تیم درمانی ماهر قادر هستند تا بیماران مبتلا به ورم لنفاوی را تا انتهای درمان راهنمایی نمایند.
تشخیص لنف ادم به عنوان یکی از مراحل اصلی برای کنترل و بهبود اختلالات سیستم لنفاوی به حساب می آید. گام اول برای تشخیص لنف ادم و علت بروز آن، مراجعه به یک پزشک لنفوتراپیست خوب است. در جلسه مشاوره با پزشک لنفوتراپیست، لازم است بیمار یک شرح حال دقیق از وضعیت خود در اختیار پزشک قرار دهد. سپس، پزشک با انجام معاینه بالینی کامل، اطلاعات بیشتری درباره وضعیت بیمار به دست خواهد آورد.