آسیب ها در لنف ادم و مدیریت آن

انواع آسیب ها در لنف ادم

عضوی از بدن که با لنف ادم یا ورم لنفاوی درگیر می شود، در معرض انواع آسیب ها در لنف ادم قرار می گیرد. با این حال، در بسیاری از موارد آسیب های لنف ادم جدی نبوده و کمترین مشکل را برای فرد در پی خواهند داشت.

ورم لنفاوی یا لنف ادم یک اختلال بسیار مهم است که به دلایل مختلفی بروز می کند. تجمع مایع لنف در یک یا چند عضو از بدن را لنف ادم می گویند. مراقبت از عضو درگیر با لنف ادم وظیفه اصلی شخص مبتلا است. با این حال، در زندگی شخصی همه ما بروز مشکلات و حادثه ها اجتناب ناپذیر خواهد بود. در نتیجه ممکن است در اثر حوادث مختلف، آسیب هایی به عضو درگیر با لنف ادم به وجود آید.

انواع آسیب ها در لنف ادم

اصلی ترین مساله در برخورد با انواع آسیب ها در لنف ادم، حفظ آرامش چه در زمان بروز حادثه و چه بعد از آن است. زیرا در هر صورت، استرس نقش اساسی در تشدید التهاب و افزایش ورم لنفاوی خواهد داشت.

در این مقاله قصد داریم به دسته بندی انواع آسیب های لنف ادم پرداخته و راه های رفع آن ها را معرفی نماییم. خواهیم دید که در هر مرحله می توان با راهنمایی یک پزشک لنفولوژیست مجرب، مشکلات ناشی از آسیب های لنف ادم را برطرف نمود.

آسیب ها در لنف ادم و انواع آن کدام اند؟

به طور کلی، آسیب ها در لنف ادم را می توان به سه گروه اصلی تقسیم بندی کرد. دسته بندی آسیب های لنف ادم از خفیف به شدید انجام می گیرد. بنابراین، مراقبت های هر گروه نیز با دیگری متفاوت خواهد بود. دسته بندی اصلی انواع آسیب ها در لنف ادم به صورت زیر است:

⦁ آسیب های سطحی در لنف ادم
⦁ آسیب ها در لنف ادم ناشی از کشیدگی ها و پیچ خوردگی ها
⦁ آسیب ها در لنف ادم شامل ترک ها یا شکستگی های استخوانی

در ادامه به توضیح هر یک از انواع آسیب های لنف ادم خواهیم پرداخت.

اسیب لنف ادم

آسیب های سطحی در لنف ادم

دسته اول آسیب ها در لنف ادم شامل بریدگی ها، خراشیدگی ها و سوختگی ها می شود. این حالت ها به هر دلیلی می تواند رخ دهد و تنها نحوه برخورد با آن ها اهمیت دارد.
وقتی زخم، خراش یا بریدگی های سطحی ایجاد می گردد، نباید نگران باشید. اولین گام برای درمان این مساله، این است که محل آسیب را تمیز نگه دارید.
تمیز نگه داشتن زخم لزوما به معنای استفاده از مواد ضدعفونی کننده خاص نظیر بتادین نیست. زیرا گاهی همین مواد ضدعفونی کننده می توانند از ترمیم زخم جلوگیری نمایند. البته این مساله عمدتا در مواردی پیش می آید که آسیب های لنف ادم، از لایه سطحی زخم عبور کرده باشند.

به این ترتیب، شست و شوی محل آسیب به کمک آب و صابون معمولی بهترین عملی است که می توانید انجام دهید.

ممکن است چند روز پس از ایجاد آسیب، اطراف زخم یا بریدگی به صورت ملتهب و قرمز رنگ در آید. احساس درد در این ناحیه نیز ممکن است وجود داشته باشد. در چنین شرایطی در صورتی که احتمال بروز عفونت را می دهید، بهتر است هر چه سریع تر زخم را به پزشک خود نشان دهید. عمده اقدامات پزشکی در این مرحله، تجویز آنتی بیوتیک ها به صورت خوراکی یا موضعی است.

ایجاد سوختگی بر روی پوست لنف ادم

یکی دیگر از آسیب های لنف ادم که به صورت سطحی ایجاد می شود، سوختگی در اثر حرارت است. سوختگی معمولا با بروز تاول همراه است. در نظر داشته باشید که مایع درون تاول شامل یک سرم استریل و ضدعفونی کننده است. بنابراین، بهتر است از پاره شدن آن جلوگیری کنید.

مطالعه بیشتر: انواع روش های جراحی لنف ادم

استفاده از یک تکه گاز استریل نیز کمک می کند تا زخم از آلودگی های خارجی در امان بماند. توصیه پزشک های لنفولوژیست از جمله دکتر شهپر حقیقت این است که از زدن چسب بر روی زخم یا تاول خودداری کنید.

بهتر است ابتدا روی زخم و تاول را با یک قطعه گاز استریل پوشش داده و سپس از چسب برای ثابت نگه داشتن آن استفاده کنیم. حتی می توان روی این پانسمان مختصر را با استفاده از بانداژهای مخصوص درمان لنف ادم ببندیم. تمامی این موارد را می توان برای آسیب های لنف ادم ایجاد شده بر روی دست و پا انجام داد.

تاثیر بریدگی های کاشت ناخن بر بیماری لنف ادم

یکی از سوالات رایجی که این روزها برای بانوان مطرح می شود، اثرات کاشت ناخن بر روی لنف ادم است. در این قسمت می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا کاشت ناخن باعث آسیب های لنف ادم می شود؟

در پاسخ باید گفت که بله. در واقع، مرحله تمیز کردن محیط اطراف ناخن و برداشتن پوست های اضافی دور ناخن نیاز به قیچی زدن دارد. به همین دلیل نیز امکان ایجاد بریدگی دور ناخن و آسیب های سطحی به پوست وجود دارد.

از سوی دیگر، مواد شیمیایی استفاده شده برای کاشت ناخن باعث می شود تا بدن نسبت به این مواد واکنش شدیدتری نشان دهد. زخم های ایجاد شده در ناحیه اطراف ناخن نیز می توانند مسیری برای ورود میکروب به بدن شده و عوارضی مانند عفونت را در پی داشته باشند.

به طور کلی، کاشت ناخن، محیط اطراف آن را مستعد قارچ و عفونت های جانبی خواهد کرد. در پاسخ به این سوال که آیا کاشت ناخن برای بیماران مبتلا به لنف ادم مجاز است یا خیر تنها می توانیم بگوییم که اگر در فواصل زمانی طولانی این کار انجام شود، مشکل کمتری پیش خواهد آمد.

در واقع، شخص مبتلا به اختلال لنف ادم که قرار است کاشت ناخن انجام دهد، باید از خطرات آن آگاهی داشته باشد. کاشت ناخن برای این افراد نباید به صورت دائم انجام گیرد. لازم است بین دوره های کاشت ناخن به اندازه کافی فرصت داده شود تا بافت های منطقه ترمیم گردد. در نظر داشته باشید که ماده کاشت ناخن، بستر آن را ضعیف می کند.

بهتر است برای انجام کاشت ناخن به مراکز مطمئن با استانداردهای بهداشتی بالا مراجعه کنید. در این صورت آسیب های لنف ادم ناشی از کاشت ناخن نیز به حداقل خواهد رسید.

معرفی انواع آسیب ها در لنف ادم ؛ آسیب های ناشی از پیچ خوردگی ها

آسیب های لنف ادم گاهی پیچیده تر از یک خراش سطحی یا سوختگی جزیی است. برای مثال، شخص مبتلا به لنف ادم ممکن است در اثر زمین خوردن یا ضربه شدید، دچار پیچ خوردگی دست یا پا شود. گاهی برخی از افراد در اثر بیماری هایی نظیر سرطان پستان که با جراحی برداشتن پستان و غدد لنفاوی همراه است، مستعد ابتلا به لنف ادم هستند.

در چنین شرایطی، افراد باید نسبت به موارد آسیب زا مراقبت داشته باشند؛ در غیر این صورت ممکن است حتی در اثر پیچ خوردگی یا ضربه، به لنف ادم دچار شوند.

تشخیص آسیب های لنف ادم ناشی از پیچ خوردگی ها

پیچ خوردگی ها به هر دلیلی می توانند ایجاد گردند. پس از بروز آسیب های لنف ادم از نوع پیچ خوردگی باید ابتدا بررسی های دقیقی انجام گیرد. هر گونه سهل انگاری در مراجعه به پزشک و یا تشخیص غیرصحیح، می تواند عوارض جدی برای فرد در پی داشته باشد. زیرا در بعضی موارد، آسیب های لنف ادم از نوع جدی هستند و نیاز به پیگیری دارند.

بهترین پزشکی که می تواند بیمار مبتلا به لنف ادم را در کنترل آسیب های لنف ادم گروه دوم یاری نماید، متخصص ارتوپدی است. متخصص ارتوپدی ابتدا باید تمامی قسمت های عضو آسیب دیده را بررسی کند تا از سلامت یا پاره شدن تاندون ها و یا پیچ خوردگی آن ها مطمئن شود.

فهم این مساله اهمیت بسیاری دارد. چون شاید در ظاهر تنها یک کشیدگی تاندونی ایجاد شده باشد، اما در باطن آسیب های لنف ادم، مشکلات جدی تری بروز کند. برای مثال، گاهی ممکن است در اثر ضربه یا پیچ خوردگی، قسمتی از استخوان موجود در بافت جدا شده باشد.

حتی گاهی کوفتگی ها با ترک خوردگی استخوان همراه هستند که در ظاهر نمی توان آن ها را تشخیص داد. در هر صورت، تشخیص همه این مسائل به عهده پزشک متخصص ارتوپدی خواهد بود.

مراقبت در برابر پیچ خوردگی ها در آسیب های لنف ادم

برای فردی که در اثر ضربه یا پیچ خوردگی دچار آسیب های لنف ادم شده است، استراحت کافی می تواند مفید واقع شود. در این صورت حتی اگر تاندون دچار کشیدگی یا آسیب جزیی شده باشد، درمان می گردد. همواره باید توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید فشار زیادی بر ناحیه آسیب دیده وارد شود.

باز و بسته کردن بانداژ و ماساژ دادن ناحیه آسیب دیده در روزهایی که بیمار استراحت می کند باید محدودتر انجام شود. نیاز به ورزش کردن برای بیماران مبتلا به لنف ادم یک امر تایید شده و قطعی است. با این حال، در روزهایی که فرد دچار آسیب در عضو مبتلا یا مستعد لنف ادم شده است، نباید ورزش سنگینی انجام شود.

افرادی که به انجام ورزش های باشگاهی می پردازند نیز در این روزها نباید از وزنه های سنگین استفاده نمایند. در غیر این صورت، اگر تاندون های محل لنف ادم دچار پارگی های ریزی شده باشند، در اثر فشار وارد بر آن ها این پارگی ها و آسیب ها گسترده تر خواهند شد.

ماساژ و بانداژ عضو مبتلا به لنف ادم در پیچ خوردگی ها

برای ماساژ دادن عضو مبتلا به لنف ادم آسیب دیده باید با احتیاط عمل کرد. ماساژ این ناحیه نباید باعث جا به جایی یا پارگی آسیب گردد. بنابراین، باید قسمت های دیگر را ماساژ داده و مناطق درگیر و آسیب دیده را با یک بانداژ خوب ببندیم. بانداژ محلی که دچار آسیب همراه لنف ادم شده است باید نرم تر از حالت عادی باشد.

بانداژ یاد شده دقیقا مانند آن چه در مورد گچ گرفتن یک عضو شکسته انجام می شود، عمل خواهد کرد. گاهی باید این بانداژ تا دو سه روز بر روی ناحیه آسیب دیده باقی بماند. این مساله به سطح تحمل افراد و امکان ادامه درمان آن ها در کلینیک یا خانه بستگی دارد.

در واقع، برای ماساژ درمانی و بانداژ محل آسیب دیده در لنف ادم بهتر است به کلینیک مراجعه کنید. یک بانداژ نادرست می تواند اثرات به مراتب بدتری بر سلامت عضو آسیب دیده بگذارد.

آسیب های شکستگی ها در عضو مبتلا به لنف ادم

گروه سوم از آسیب ها در لنف ادم، شکستگی هایی است که در اثر عوامل مختلف رخ می دهند. در واقع، ممکن است فرد در اثر تصادف، ضربه های محکم یا زمین خوردن دچار شکستگی استخوان شود. حال سوال این است که با وجود لنف ادم چطور می توان استخوان شکسته را درمان کرد؟

اصلی ترین مساله در درمان آسیب های منجر به شکستگی استخوان در لنف ادم، اولویت درمان شکستگی است. گاهی حتی ممکن است فرد برای رفع شکستگی نیاز به جراحی داشته باشد. در چنین حالتی نیز حتما باید اول شکستگی درمان شود و بعد راه های درمان لنف ادم را در پیش گرفت.

مراقبت های لازم در زمان شکستگی های استخوانی لنف ادم

نکته مهمی که درمانگران و لنفوتراپیست ها باید در نظر داشته باشند این است که یک فرد مبتلا به لنف ادم باید همواره تعادل حرکتی داشته باشد. بنابراین، درمانگر نباید بانداژ را به گونه ای ببندد که تعادل شخص به هم بخورد و یا از انجام فعالیت های روزانه خود باز بماند. زیرا در این صورت امکان بروز آسیب های لنف ادم بیشتر خواهد شد.

در کنار بانداژهای تخصصی، شخص مبتلا به آسیب های لنف ادم باید همواره در راستای تقویت عضلات خود نیز کوشش کند. قوی شدن عضلات باعث می شود تا در حین انجام فعالیت های مختلف، مقاومت بدن بیشتر شده و امکان بروز آسیب های لنف ادم به حداقل برسد. تقویت عضلات بدن در نهایت می تواند منجر به حفظ تعادل و افزایش ایمنی شخص گردد.

آسیب های لنف ادم و درمان شکستگی ها

آسیب های عضو مبتلا به لنف ادم که منجر به ایجاد شکستگی می شوند، باید حتما زیر نظر یک متخصص ارتوپدی درمان شوند. ضمن اینکه مشاوره با پزشک لنفولوژیست در ابتدای درمان ضروری است.

در واقع، پیش از جراحی و یا گچ گرفتن عضو آسیب دیده و استخوان شکسته، بهتر است پزشک لنفولوژیست از مشکل شما مطلع گردد. چون ممکن است بعد از پشت سر گذاشتن این مراحل درمانی، او نتواند اقدامی برای بهبود شرایط شما انجام دهد.
حتی یکی از اقدامات مهم بیمار در چنین شرایطی برقراری ارتباط بین دو پزشک متخصص ارتوپدی و پزشک لنفوتراپی است. زیرا آگاهی پزشک متخصص ارتوپدی از وضعیت اختلال لنفاوی شما، باعث می شود تا با آمادگی بیشتری برای درمان شما اقدام نماید.

اگر شکستگی محدودی ایجاد شده باشد، بهتر است به جای گچ گرفتن از روش آتل بندی استفاده شود. زیرا استفاده از آتل خوب برای فرد مبتلا به ورم لنفاوی بسیار مناسب تر از گچ گرفتن خواهد بود. آتل تکه ای گچ به همراه یک باند است که دور آن پیچیده می شود.

عملکرد آتل شبیه به گچ است اما می توان آن را در موارد ضروری باز و بسته کرد. برای مثال، فرد مبتلا به لنف ادم که دچار آسیب شده است، در مواردی که با ورم زیادی روبرو می شود می تواند آتل خود را باز کند. البته با این شرط که استخوان شکسته شده به هیچ عنوان جا به جا نشود. در نظر داشته باشید که پزشک لنفوتراپیست، همه این آموزش ها را به شما ارائه خواهد داد.

مراقبت های خانگی درمان شکستگی های ناشی از آسیب های لنف ادم

افرادی که به جراحی نیاز دارند نباید به دلیل وجود ورم لنفاوی انجام آن را به تاخیر اندازند. بلکه باید انجام جراحی را در اولویت قرار دهند. پس از جراحی و گچ گرفتن استخوان شکسته دست یا پا، می توان اقدامات زیر را در خانه انجام داد:

⦁ تنفس شکمی

⦁ ماساژ شانه و نواحی اطراف محل آسیب دیده

⦁ ماساژ بدن در قسمت های مختلف به طوری که فشار منفی ناشی از گردش لنف در نواحی بالاتر از منطقه آسیب دیده ایجاد شود و باعث گردد تا مایع جمع شده در زیر گچ جریان پیدا کند.

⦁ کمک گرفتن از دست مخالف برای انجام ورزش دست آسیب دیده که در اثر گچ گرفتن سنگین شده است.

⦁ حرکت محتاطانه دست ها یا پاها به بالا و پایین

⦁ افزایش دامنه حرکتی دست تا 180 درجه

⦁ ماساژ انگشت هایی از دست یا پا که در خارج از گچ یا آتل قرار دارند

⦁ انجام ماساژ ران، باسن، لگن، شانه و تنه برای بهبود جریان مایع لنف

⦁ انجام ورزش نواحی بالای پا یا دست که زیر گچ قرار ندارند

در نظر داشته باشید که با انجام مراقبت هایی که در بالا اشاره شد می توان در کنار درمان شکستگی ها، ورم لنفاوی را نیز مدیریت نمود. البته برای درمان لنف ادم بهتر است در طول دوره درمانی شکستگی، یک معاینه حضوری توسط پزشک لنفوتراپی ماهر و مجرب انجام گیرد. این کار باعث می شود تا اصلاحات لازم در الگوی درمانی ایجاد گردد.

پیشگیری از آسیب های لنف ادم

آیا می توان از بروز انواع آسیب های لنف ادم پیشگیری نمود؟ از دید پزشکان مجرب از جمله دکتر شهپر حقیقت، واقعیت این است که نمی توان از بروز حادثه ها جلوگیری کرد. از دید ایشان، وقتی در اثر تصادف، سانحه یا زمین خوردن، فرد دچار آسیب های لنف ادم می شود، نباید به دنبال دلیل بود؛ بلکه باید راه درمان و مدیریت آن را پیدا کرد.

مراقبت در برابر رویدادها یکی از وظایف اصلی بیماران مبتلا به اختلال لنف ادم است. با این حال، گاهی ممکن است موقعیت های آسیب زا برای آن ها به وجود آید. حفظ آرامش در زمان وقوع آسیب های لنف ادم از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گفته دکتر شهپر حقیقت یک فرد مبتلا به لنف ادم باید حتی پس از بروز آسیب های لنف ادم نیز خونسردی خود را حفظ کند. زیرا در هر حال، می توان با همکاری پزشک لنفوتراپی و پزشکان متخصص دیگر این مشکلات را برطرف نمود و بنابراین، جای نگرانی نخواهد بود.

البته برای افرادی که سهل انگاری کرده و عملا نسبت به مراقبت ها و درمان خود بی تفاوت هستند، نمی توان با این صراحت نظر داد. هر گونه سهل انگاری در درمان آسیب ها در لنف ادم جدی، می تواند منجر به بروز عفونت و آسیب های جدی تر و شدیدتر شود.

تداوم درد بعد از آتل بستن شکستگی لنف ادم

 

آیا پس از درمان شکستگی با آتل، تداوم درد طبیعی است؟

کسی که شکستگی خود را درمان کرده و بعد از گذشت چند ماه هنوز احساس درد در ناحیه آسیب دیده دارد، باید به پزشک لنفوتراپیست خود مراجعه کند. در بسیاری از موارد مشکلات و آسیب های لنف ادم از تجمع خود مایع لنف ایجاد می شوند.

در واقع، تجمع مایع لنف مانع از گردش صحیح خون می شود. در نتیجه، اکسیژن رسانی به بافت های بدن سخت تر شده و ترمیم استخوان ها و شکستگی ها دشوارتر و زمانبرتر خواهد شد.

کمبود ویتامین D و آسیب های لنف ادم

کمبود ویتامین D و سایر ویتامین ها باعث افزایش التهاب در بدن شده و لنف ادم را تشدید می کند. افرادی که به کمبود انواع ویتامین دچار هستند، بهتر است از طریق تزریق یا مصرف مکمل ها این مشکل را رفع نمایند.

پوکی استخوان در لنف ادم

پوکی استخوان چه تاثیری بر بروز آسیب های لنف ادم دارد؟

پوکی استخوان عامل ایجاد التهاب در بدن است. همچنین، استخوان ها در این حالت بیش از استخوان های سالم مستعد شکستگی بوده و بنابراین، مشکل ساز خواهند بود. از سوی دیگر، ایجاد شکستگی استخوان عملا تحرک بدن را کاهش داده و ورم لنفاوی را تشدید خواهد کرد. بنابراین انجام فعالیت بدنی مناسب وضعیت جسمانی هر فرد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تاثیر فیزیوتراپی شانه بر لنف ادم

آیا انجام فیزیوتراپی شانه منجر به بروز لنف ادم می شود؟

در افرادی که جراحی پستان داشته و در معرض بروز لنف ادم هستند، فیزیوتراپی شانه باید با احتیاط انجام گیرد. این گونه افراد باید برای انجام فیزیوتراپی به مراکزی مراجعه کنند که با سیستم لنفاوی آشنایی داشته باشند.

هر گونه بی دقتی و یا ناآگاهی در درمان افراد مبتلا یا مستعد لنف ادم با فیزیوتراپی می تواند مشکلات عدیده ای را برای آن ها به وجود آورد. مثلا کشش های نامناسب و یا عدم استفاده اصولی از دستگاه های فیزیوتراپی می تواند مشکل ساز باشند.

استفاده از پین برای شکستگی لنف ادم

برای افرادی که از پین برای جوش خوردن شکستگی ها استفاده می کنند چه مراقبت هایی توصیه می شود؟

گاهی استفاده از پین در درمان شکستگی دست و پا، عامل ایجاد ورم لنفاوی در افراد می شود. فردی که جراحی ارتوپدی دارد و از پین استفاده می کند، باید فیزیوتراپی تخصصی انجام دهد تا هر چه سریع تر بهبود یابد. برای فرد مبتلا به لنف ادم این مساله جدی تر است.

در بسیاری از موارد لازم است پس از اتمام درمان و جوش خوردن استخوان حتما پین خارج گردد. در این گونه موارد بهترین کار این است که ابتدا لنف ادم درمان شده و سپس پین خارج گردد. البته بعد از خروج پین هم تا مدتی لازم است مراقبت های لنف ادم تداوم داشته باشد. در این صورت فرد به راحتی می تواند به زندگی خود ادامه دهد.

اگزما و خارش و التهاب دست لنف ادم

برای رفع اگزما، خارش و التهاب دستی که لنف ادم دارد چه باید کرد؟

بهترین کار مراجعه به یک پزشک متخصص پوست است. تجویز برخی داروها و پمادها برای رفع اگزما در این گونه موارد مفید خواهد بود.

لنف ادم یکی از ناهنجاری هایی است که ممکن است در اثر بروز اشکالاتی در سیستم لنفاوی به وجود آید. امروزه پیشگیری از لنف ادم از مباحث مهم پزشکی به حساب می آید؛ زیرا در هر حال، پیشگیری از هر نوع اختلال و بیماری می تواند از درمان آن ساده تر انجام گیرد و در مورد لنف ادم، اثربخشی بیشتری به همراه دارد. در همین رابطه شما رو دعوت میکنیم تا حتما مقاله جلوگیری از لنف ادم رو مطالعه بفرمایین.

منبع: ویدئو اینستاگرام دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *