کفش مناسب برای لنف ادم

کفش مناسب لنف ادم

کفش مناسب لنف ادم چه خصوصیاتی باید داشته باشد ؟ شاید تا به حال واژه های اِدِم و لنف ادم به گوش تان نخورده باشد اما حتما با واژه «ورم» آشنا هستید. اگر پا ورم داشته باشد، به عنوان نمونه به دلیل لنف ادم، آن گاه به پا کردن کفش مناسب لنف ادم اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
در این نوشتار پس از صحبتی کوتاه درباره ادم و لنف ادم، به بررسی خصوصیات کفش مناسب لنف ادم پرداخته شده است.

ادم چیست؟

قبل از این که به بحث کفش مناسب لنف ادم بپردازیم بهتر است به آشنایی با ادم بپردازیم. ادم یک واژه پزشکی است. مفهوم ادم این است که مایع بیش از حد طبیعی در بدن تجمع یافته است. ادم به طور معمول، یک وضعیت موقت به شمار می رود و به صورت افزایش اندازه ی عضو تظاهر پیدا می کند. ادم مدت زیادی طول نمی کشد و در بیشتر موارد، با درمان های خانگی، برطرف می شود.

سازمان ملی خدمات سلامت انگلستان توصیه می کند در صورت تداوم ادم برای بیشتر از چند روز باید به پزشک مراجعه کرد.
ادم ممکن است نشانه ای از یک مشکل گسترده تر در سلامت فرد باشد. گاهی مسایل روزمره روی ادم تاثیر می گذارد مانند نشستن یا ایستادن طولانی. گاهی ادم نشانه یک مشکل جدی تر در سبک زندگی فرد است مانند:

افزایش وزن
مصرف بیش از حد غذاها یا خوردنی های شور و پرنمک
مصرف برخی داروهای مشخص مانند داروهای هورمونی و جلوگیری از بارداری، ضد افسردگی ها و داروهای کورتیکو استروئیدی (کورتونی)
وجود بیماری های متابولیک زمینه ای مانند دیابت، کم کاری تیروئید، مشکلات قلب-عروقی، بیماری های کلیوی، ….

لنف ادم

لنف ادم چیست؟ به طور معمول، انسداد عروق لنفاوی باعث ایجاد تجمع لنف در بافت های بدن می شود. این حالت لنف ادم نام دارد. به دنبال پیشرفت لنف ادم، ورم در برخی از نقاط بدن پیش می آید. محل تورم به نقطه مسدود شدن عروق لنفاوی ارتباط دارد. در بسیاری از موارد، محل بسته شدن راه های لنفاوی به صورتی است که کل یک پا یا دست متورم می شود. پس از بررسی انواع آن، به معرفی نکات تهیه کفش مناسب لنف ادم می پردازیم.

به طور کلی، همه لنف ادم ها را می توان به دو نوع تقسیم بندی کرد:
لنف ادم اولیه
لنف ادم ثانویه

لنف ادم ثانویه، نوع شایع تر این بیماری به شمار می آید. این دو نوع لنف ادم به لحاظ علائم و مشکلات با هم تفاوتی ندارند بلکه اختلاف آنها در علت بروز آنها قرار دارد.
لنف ادم اولیه یک بیماری نادر تلقی می گردد. در انگلستان از هر 6000 نفر، یک نفر ممکن است به لنف ادم اولیه مبتلا شود. علت بروز لنف ادم اولیه ناهنجاری ژنتیک است. این ناهنجاری ژنتیک باعث می شود عروق لنفاوی به تعدادی کمتر از حالت طبیعی موجود باشند یا کفایت لازم را در انتقال مایع لنف نداشته باشند.

اگرچه لنف ادم اولیه در هر سنی ممکن است رخ دهد اما در بیشتر موارد از دوران کودکی آغاز می شود. گاهی هم ممکن است از نوجوانی یا جوانی با بروز تورم، خود را نشان دهد.
لنف ادم ثانویه شایع تر است. لنف ادم ثانویه در انگلستان از هر 300 نفر، یک نفر را درگیر می کند. هر بیماری یا مشکلی که به عروق لنفاوی آسیب بزند و ایجاد انسداد کند و یا اجازه ندهد گردش لنف در نقطه ای از بدن به درستی انجام شود، به لنف ادم ثانویه منتهی می شود. برخی از علل لنف ادم ثانویه به شرح زیر هستند:

سرطان لنف ادم و درمانهای آن
بروز عفونت
اختلالات قلبی – عروقی
شکستگی و آسیبهای شدید مسیر عروق لنفاوی و جراحی های ناشی از آن

 کفش مناسب لنف ادم و کنترل بیماری

تردیدی نیست که ورم باعث کاهش کیفیت زندگی افراد می شود. گاهی علاوه بر تورم، درد هم به همراه لنف ادم وجود دارد.
قدم نخست در مواجهه با لنف ادم، مراجعه به پزشک است. پزشک ممکن است از بیمار بخواهد برای کنترل لنف ادم کارهایی انجام دهد مانند افزایش تحرک عضو دچار لنف ادم برای بیشتر شدن گردش خون و گردش لنف. ماساژ ملایم و بالا گذاشتن پا هنگام نشستن از دیگر کارهایی است که در کاهش تورم ناشی از لنف ادم بسیار موثر است.

اهمیت انتخاب کفش مناسب  لنف ادم پا

اگر فرد مبتلا کفش مناسب لنف ادم به پا داشته باشد، ممکن است تا حدود زیادی بتواند به کیفیت عادی زندگی خود برگردد. با توجه به اینکه مبتلایان به لنف ادم پا، ورزش مناسب لنف ادم و  فعالیت بدنی و پیاده روی از اهمیت ویژه ای برخوردار است لازم است در انتخاب کفش مناسب نهایت دقت بکار گرفته شود.
اما پرسش این جاست: چه کفشی برای لنف ادم، مناسب است؟

ویژگی کفش مناسب لنف ادم

کدام نوع کفش برای لنف ادم مناسب است؟

نرم و راحت باشد و به خوبی از پا محافظت کند. برای مبتلایان به لنف ادم پا، کفش های ورزشی با سایز مناسب می توانند بهترین گزینه باشند. به طور معمول، بخش های جلوی کفش های ورزشی کاملا عریض است و به همین دلیل از پای ورم کرده مبتلا به لنف ادم حفاظت می کند.
کاملا سایز پا باشند یعنی دارای درازا و پهنای کافی باشند ، ایده آل هستند. این کفش ها از مشکلات پا جلوگیری کرده، راحتی بیشتری برای بیمار فراهم می آورند. کفش مناسب لنف ادم باعث افزایش تحرک بیمار می شود. از این رو، فعالیت بدنی بیمار بیشتر شده، در نتیجه، ورم پا تا حدودی کم می شود.

تهویه مناسبی داشته باشد. اما شاید کفش های ویژه مبتلایان به دیابت از کفش ورزشی هم بهتر باشد. این کفش ها نه تنها وزن کم، بلکه رویه مشبک هم دارند و از تهویه مناسب برخوردار هستند. بخش زیرین این کفش ها هم کاملا نرم و راحت است.
سایزشان با بستن بند قابل تنظیم باشد. کفش هایی که دارای بند تنظیم شونده هستند، گزینه بسیار مناسبی به شمار می آیند. این کفش ها اجازه می دهند بر اساس میزان ورم پا در طول ساعات گوناگون، بندها شل یا سفت تر بسته شوند.

قابلیت استفاده از کفی های مخصوص داشته باشند. همراه داشتن وسایل ارتوپدیکی که به طور معمول، داخل کفش ها استفاده می شوند، مانند کفی های مخصوص، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

اگر از چنین وسایلی در کفش بیمار استفاده می شود، حتما باید هنگام خرید کفش آنها را در کفش قرار دهد و امتحان کند.
استفاده از سایزهای مختلف دو پا. بدیهی است که اگر یک پا دچار لنف ادم باشد اما پای دیگر سالم باشد، بیمار مجبور است دو سایز متفاوت کفش را تهیه نماید تا در هنگام پیاده روی تعادل مناسبی داشته باشد.

زمان خرید کفش مناسب لنف ادم

کسانی که به لنف ادم پا دچار هستند، چه ساعتی از روز باید برای خرید کفش مناسب لنف ادم اقدام کنند؟

این بیماران زمانی از روز را باید به خرید کفش اختصاص دهند که بیشترین تورم در پا وجود دارد. در بیشتر موارد، ساعات پایانی روز، پا بیشترین ورم را دارد. اگر بیمار از حوراب های کشی برای کنترل لنف ادم استفاده می کند، در هنگام خرید کفش حتما همان جوراب ها را باید بپوشد. این نکته اهمیت زیادی دارد زیرا کفش مناسب لنف ادم باید کامل سایز پا به همراه جوراب باشد.

دکتر شهپر حقیقت، لنفولوژیست و اپیدمیولوژیست، آماده پذیرش و درمان بیماران مبتلا به لنف ادم در کلینیک خود در تهران هستند.

منبع ها:
www.widerfitshoes
therapy-a.com

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

ورم پستان

ورم پستان

ورم پستان پس از جراحی در این مقاله قصد داریم در مورد ورم پستان پس از جراحی، به طور مفصل صحبت کنیم. برای بسیاری از

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *