یکی از مهم ترین فاکتورهایی که در درمان انواع بیماری ها اثر گذار است، رابطه بیمار با تیم درمان است. این مساله چه برای درمان لنف ادم و چه برای درمان انواع بیماری های دیگر، اهمیت بسیاری دارد. آشنایی بیمار و تیم درمان با حقوق و وظایف خود باعث می شود تا فرایند درمانی با سرعت بیشتری پیش رفته و نتایج رضایت بخش تری در پی داشته باشد.
در بسیاری از موارد، بیمار یا تیم درمان از طرف مقابل خود انتظاراتی دارند که منصفانه یا معقول نیست. حتی گاهی عدم آگاهی افراد از نحوه رابطه بیمار با تیم درمان باعث می شود تا فرد حقوق خود را به طور کامل دریافت نکند. بنابراین بهتر است پیش از هر گونه اعتراض یا توقع غیرمعقول، به خوبی از حقوق و وظایف خود به عنوان یک درمانگر یا بیمار آگاه شویم.
هر چه رابطه بیمار با تیم درمان بهتر و اصولی تر باشد، بیمار و درمانگر از نظر روانی آرامش بیشتری خواهند داشت و به شکل موثرتری موجب کنترل بیماری می شوند. در این مقاله قصد داریم به معرفی حقوق بیمار و درمانگر پرداخته و وظایف این افراد را در طول رابطه بیمار با تیم درمان، به طور کامل، شرح دهیم.
در رابطه بیمار با تیم درمان، حقوق بیمار چیست؟
منشور حقوقی سلامت مشخص می کند که در رابطه بیمار با تیم درمان، شخص چه خدماتی را به چه شکلی باید دریافت کند. علاوه بر این، لازم است هر فرد برای پیشبرد درمان خود، ضمن دریافت خدمات درمانی مناسب، اقدامات و مراقبت هایی را انجام دهد. به این ترتیب، این منشور نشان می دهد که در رابطه بیمار با تیم درمان، بیمار چه وظایفی را در مقابل تیم درمان بر عهده خواهد داشت.
بنا بر منشور حقوقی بیمار، هنگامی که فرد به کلینیک یا مرکز درمانی مراجعه می کند، باید بهترین خدمات درمان و سلامت را دریافت نماید. در واقع، پزشکان، پرستاران و درمانگران باید بر اساس تشخیص های پزشکی انجام شده و روش های درمانی تجویزی، کلیه خدمات مورد نیاز بیمار را به وی ارائه دهند. کیفیت خدمات درمانی برای اشخاص و بیماران نیز باید همواره در سطح قابل قبولی باشد. به بیان دیگر، مرکز درمانی موظف است طبق تعهد خود و در قبال هزینه دریافتی، کلیه اقدامات درمانی لازم را برای شخص بیمار انجام دهد.
بیمار باید درباره کیفیت مطلوب خدمات، آگاهی داشته باشد. این مساله باعث می شود تا بتواند در جای مناسب و طبق قانون، حقوق خود را طلب نماید. مطالعه و پرس و جو می تواند آگاهی افراد را در زمینه نحوه رابطه بیمار با تیم درمان و وظایف متقابل آن ها بالا ببرد.
نکته دیگر، حفظ احترام و حریم خصوصی بیمار در حین دریافت خدمات درمانی و یا ملاقات با پزشک است. اجرای این قانون صرف نظر از جنسیت، قومیت و یا فرهنگ افراد بسیار اهمیت دارد.
در رابطه بیمار با تیم درمان، حقوق درمانگران چیست؟
بر خلاف آنچه اکثر افراد تصور می کنند، درمانگران علاوه بر وظایف تعیین شده، حقوقی دارند که باید به آن ها احترام گذاشته شود. یک درمانگر، پزشک یا پرستار باید از پرخاشگری از سوی بیماران مصون باشد. بنابراین لازم است بیماران و مراجعین از ایجاد بحث های اضافی و نامربوط با درمانگران پرهیز کنند. این مساله کمک می کند تا درمانگر بتواند تمرکز خود را حفظ کرده و در برخورد با بیماران ، به بهترین شکل ممکن به وظایف خود عمل نماید.
در رابطه بیمار با تیم درمان باید امنیت کادر درمان از نظر وضعیت مالی، جانی و شغلی حفظ شود. برای مثال، بیمار باید بنا بر ساعات کاری کلینیک یا مرکز درمانی برای مراجعه خود برنامه ریزی کند. همچنین، حضور به موقع بیماران در مرکز درمانی، به ارائه هر چه بهتر خدمات درمانی و حفظ حقوق درمانگران کمک خواهد کرد.
این مساله را در نظر داشته باشید که فرایند درمانی باید برای خود بیمار اولویت داشته باشد و درمانگران یک مرکز درمانی، به هیچ عنوان موظف به حفظ تطابق ساعت کار با زندگی شخصی بیمار نیستند.
در بحث رابطه بیمار با تیم درمان، وظایفی نیز برای درمانگران تعریف شده است. از مهم ترین وظایف تیم درمانی که انجام آن الزامی است، انتخاب بهترین و کم عارضه ترین روش درمانی برای رفع مشکل بیمار خواهد بود. هر فرد در تیم درمان موظف است بر اساس تخصص و علم خود، کلیه جزییات فرایند درمان را در نظر گرفته و بهترین روش درمانی را بنا بر وضعیت بیمار انتخاب نماید. در این راستا، مشورت با اعضای تیم درمان، بدون در نظر گرفتن تعصبات یا ملاحظات غیرضروری (مانند پرهیز از اعتراض به تصمیم پزشک متخصص)، اقدامی حرفه ای و ارزشمند تلقی می شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که پزشک یا درمانگر باید علاوه بر اقدامات مرتبط با علم پزشکی، در برخورد با بیمار نیز تمامی ملاحظات را در نظر بگیرد. برای مثال، بیمار علاوه بر درمان جسم خود به روابط نسبتا صمیمی با پزشک خود نیاز دارد تا بتواند درمان را با امید و انرژی بیشتری پشت سر بگذارد. در مقابل، درمانگر نیز باید احترام کافی را از سوی مراجعین، نماینده های دولتی، بازرسان و همراهان بیمار دریافت نمایند.
رابطه بیمار با تیم درمان لنف ادم باید چگونه باشد؟
درمان لنف ادم یک درمان تخصصی است که باید توسط افراد حرفه ای و آموزش دیده انجام گیرد. کلینیک درمان لنف ادم باید بتواند نیاز بیماران به خدمات درمانی را برطرف نماید. یک پزشک لنفوتراپیست خوب باید بتواند رابطه خوبی با بیماران و درمانگران داشته باشد تا کمترین اختلال در فرایند درمان افراد ایجاد گردد.
از دید دکتر شهپر حقیقت، پزشک لنفوتراپیست در کلینیک پویا، همکاری دقیق پزشک و درمانگران در حین درمان کمک می کند تا بهترین درمان با مناسب ترین هزینه به بیمار ارائه شود. این مساله در طولانی مدت علاوه بر آرامش روانی درمانگران، سلامت و رضایت بیمار را در پی خواهد داشت.
دریافت بهترین خدمات درمانی از سوی مراکز درمانی لنف ادم، از حقوق اصلی افراد در رابطه بیمار با تیم درمان است. یک مرکز درمانی باید بتواند بنا بر تعداد مراجعین خود زمان مراجعه را افزایش دهد. البته به هیچ عنوان نباید کیفیت درمان و یا مدت زمان مورد نیاز برای هر بیمار کاهش پیدا کند.
در شرایط غیر منتظره از جمله شیوع کرونا یا سایر بیماری های واگیردار، توجه به رعایت مسائل بهداشتی و پیشگیری از تراکم جمعیت در کلینیک امری ضروری خواهد بود. بنابراین ممکن است لازم باشد کادر درمان حضور پررنگ تر و فشرده تری در کلینیک لنفوتراپی داشته باشند.
در رابطه بیمار با تیم درمان، بیماران مبتلا به لنف ادم چه وظایفی را بر عهده دارند؟
در بحث رعایت حقوق و وظایف در رابطه بیمار با تیم درمان، لازم است بیماران در وقت تعیین شده به کلینیک لنفوتراپی مراجعه نمایند. همچنین، بیمار باید از وقت خود به خوبی استفاده کرده و نکات آموزشی را دریافت نماید. رعایت نظم و بهداشت فردی نیز از سایر نکات مهم می باشد. از سوی دیگر، هر شخص باید به وقت درمان بیماران دیگر نیز احترام بگذارد. زیرا صرف زمان اضافی در درمان یک بیمار، تضییع حقوق بیماران دیگر را در بر دارد. همکاری با تیم درمان کمک می کند تا همه افراد به صورت یکسان از خدمات درمانی با کیفیت و مطلوب بهره مند گردند.
درمان لنف ادم فرایندی زمانبر است که باید با انرژی و امید فزاینده دنبال شود. بنابراین لازم است بیماران و همراهان آن ها در هنگام مراجعه به کلینیک، نهایت صبوری و احترام را در برخورد با تیم درمان به خرج دهند. بهتر است بدانید که درمان لنف ادم در محیطی آرام و دور از استرس بیشترین اثربخشی را برای بیماران در پی دارد.
در صورتی که احساس می کنید روند درمان برای شما آزاردهنده است، می توانید با مراجعه به یک روانشناس یا مشاور، نحوه برخورد با آن را آموزش ببینید. همچنین، یک روانشناس خبره می تواند نحوه رابطه بیمار با تیم درمان را برای شما شرح داده و به حفظ آرامش شما کمک نماید. از نظر دکتر شهپر حقیقت، هر چه آرامش روانی بیماران مبتلا به لنف ادم بیشتر باشد، روند درمانی افراد موثرتر خواهد بود.
البته اگر احساس می کنید وجود برخی ضعف ها و مشکلات را باید به تیم درمان گوشزد کنید، می توانید با احترام و مهربانی این کار را انجام دهید. به این ترتیب، ضمن دفاع از حقوق خود به عنوان یک بیمار، حقوق شخص درمانگر را نیز رعایت نموده اید.
اهمیت رعایت حقوق بیمار در درمان لنف ادم
مهم ترین نکته در فرایند درمانی، رابطه بیمار با تیم درمان است. هر چه حقوق افراد در طول فرایند درمان بیشتر رعایت شود، آرامش روانی و رضایت از درمان بیشتر خواهد بود. این مساله در طول درمان های طولانی مدت از جمله درمان لنف ادم اهمیت بسیار زیادی دارد.
رابطه بیمار با تیم درمان بر اساس برخی حقوق و وظایف مدیریت می شود. در واقع، یک مرکز درمانی یا درمانگر باید بتواند بهترین خدمات درمانی را به بیمار ارائه دهد. در حالی که بیمار نیز موظف است از هر گونه بی احترامی یا پرخاشگری نسبت به درمانگر پرهیز نماید. در مواقع لزوم، می توان هر گونه کم و کاستی را در آرامش و با احترام کامل به تیم درمانی گوشزد نمود. این کار به رعایت حقوق خود و تیم درمان کمک خواهد کرد. شاید رعایت نظم و حفظ احترام متقابل مهم ترین نکته در بهبود کیفیت ارتباط بیمار و درمانگر و افزایش اثربخشی درمان باشد.
منبع: لایو دکتر شهپر حقیقت در پیج اینستاگرام
مطالعه بیشتر