درمان لنف ادم در شرایط کرونا در کلینیک
لنف ادم در شرایط کرونا :گسترش بیماری کرونا و نیاز به افزایش فاصله گذاری اجتماعی باعث شده تا برای نگهداری بیماران در کلینیک حساسیت بیشتری به خرج داده شود. از این رو، معمولا درمان 2 تا 4 هفته ای فاز حاد به یک بازه زمانی 1 تا 2 هفته ای تبدیل شده است. با این حال، در برخی موارد ممکن است لازم باشد فرد تا 3 هفته در کلینیک درمان شود. این مساله کاملا به میزان ورم و شرایط سلامتی بیمار بستگی دارد.
مطالعه بیشتر: درمان لنف ادم در فاز نگهدارنده
فردی که با تجویز پزشک لنفولوژیست نیاز به 12 جلسه درمان در فاز حاد دارد، بدون شک به درمان طولانی تری نیاز داشته است. اما به دلیل وضعیت خاص ناشی از کرونا، باید حداقل این تعداد جلسه را زیر نظر درمانگر مربوطه تحت درمان قرار گیرد.
در شرایط سخت کرونا به دلیل اهمیت حفظ سلامت افراد لازم است میزان رفت و آمد بیمار به کلینیک به کمترین مقدار برسد. بنابراین، بهتر است تمامی آموزش های لازم را در طول کمترین زمان به بیمار ارائه داده و او را برای شروع درمان لنف ادم در منزل آماده سازند.
فاصله گذاری مناسب بین بیماران لنف ادم ، استفاده از ماسک در تمام مدت درمان، فراهم بودن امکانات شستشوی عضو مبتلا، دسترسی به الکل و ضدعفونی کردن سطوح، عدم حضور همراهان در فضای درمان و نظم دهی برای زمان بندی درمان بیماران و کاستن از زمان توقف آنان در کلینیک از سایر تمهیداتی است که در این دوران لازم است در کلینیک های درمان لنف ادم مد نظر قرار گیرند.
دستورالعمل مراقبت در افراد مبتلا به کرونا
COVID-19 (coronavirus) دستور العمل مراقبت در افراد مبتلا به لنف ادم این نوع از ویروس کرونا، نوع جدیدی است که هنوز دانشمندان چیز زیادی در مورد آن نمیدانند. اگرچه آشنایی با این نکات رایج و معمول مفید است، ولی لازم است که بطور مداوم اطلاعاتتان را با توجه با نیاز خاص بدن خود، مطابق با توصیه های ارائه شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها CDC و سیستم بهداشت ملی NHS به روز نمائید.
این پیشنهادات با استفاده از آخرین و جدیدترین توصیههای کارشناسان امور علمی و پزشکی مرتبط تنظیم شده است و جایگزین توصیه های متخصصین مراقب سلامت شما نمی باشد. براساس نظر متخصصین، هیچیک از بیماران مبتلا به ادم لنفاوی فقط بدلیل داشتن این بیماری مستعد ابتلا به نوع جدید ویروس کرونا نیستند.
تنها استثنا، آن بخش از بیماران لنف ادم اولیه میباشند که اختلالات وسیع لنفاوی در ناحیهی قفسه سینه و ریه ها و نقص عمومی سیستم ایمنی دارند. مطمئنا این افراد به وضعیت بیماری خود کاملا آگاه هستند. بنابراین:
- آرامش خود را حفظ کنید، ترس و اضطراب نه به شما و نه به اطرافیانتان کمکی نخواهد کرد.
- ویروس اساسا از طریق عطسه و سرفه بین دو نفر رد و بدل میشود، همچنین دستهای آلوده نیز میتوانند ویروس را منتقل کنند،
- ویروس بر روی سطوح سخت تا مدتها زنده میماند. این مدت زمان به عوامل زیادی بستگی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. تصور میشود که ویروس میتواند بر روی پارچه بمدت ۳ تا ۴۸ ساعت زنده بماند که این مسئله نیز به عوامل زیادی بستگی دارد.
- وقتی شخصی در نزدیکی شما سرفه یا عطسه میکند، ویروس از طریق بینی، دهان و چشم میتواند وارد بدن شما شود و همینطور در اثر تماس با سطوح آلوده، به دست شما منتقل شده، با لمس کردن صورت به بدن شما وارد میشود.
- علایم اصلی بیماری شامل بالا رفتن درجه حرارت، سرفه، درد، کوفتگی و خستگی غیر معمول میباشد.
نکات مهم برای مبتلا به لنف ادم در شرایط کرونا
مبتلایان لنف ادم لازم است همان مراقبت های معمول دیگر افراد را رعایت نمایند. صرفا ممکن است بدلیل استفاده از آستین و دستکش فشاری که بخشی از درمان است، به مراقبت های بیشتری نیاز داشته باشند. لطفا موارد زیر را رعایت کنید:
- قبل و بعد از بیرون رفتن از منزل و همچنین در طول روز چندین بار دستان خود را بخوبی شستشو دهید.
- اگر از وسایل مشترک مانند کیبورد کامپیوتر یا تلفن و غیره استفاده میکنید، حتما در فواصل جابجایی بین کاربران، آنها را با محلولهای ضدعفونی تمیز کنید.
- بین خود و کسانی که سرفه یا عطسه میکنند، حداقل فاصله ۱ تا ۲ متر را حفظ کنید.
- اطمینان حاصل کنید که خود و اطرافیانتان در حین سرفه یا عطسه مسائل بهداشت تنفسی را رعایت میکنید. لازم است در زمان عطسه یا سرفه، با دستمال بخوبی جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید یا از آستین قسمت داخل آرنج خود برای اینکار استفاده کنید. سپس دستمال آلوده را در سطل زباله دربدار بیندازید و دستان خود را بخوبی شستشو دهید.
- عادت دست زدن به صورت و دهان خود را ترک کنید.
- از دست دادن و روبوسی پرهیز کنید.
- اگر امکان شستشوی مکرر دستها را ندارید، از ژل های ضدعفونی دست که حاوی حداقل 60% الکل باشند،استفاده کنید.
- بعد از شستشو های مکرر دست جهت جلوگیری از خشکی پوست حتما از مواد مرطوب کننده استفاده کنید، زیرا شستشوی مکرر میتواند موجب خشکی و ترکخوردگی پوست شود که خود عامل ایجاد سلولیت است.
- از دستورات دولتی مبنی بر شرکت نکردن در اجتماعات پرازدحام و حضور در اماکن و فعالیتهای خاص تبعیت کنید. این اماکن به مرور بر اساس اطلاعات میزان و نحوه ی انتشار ویروس و آلودگی مناطق و افراد مختلف، تعیین و اطلاع رسانی میشوند.
- اگر می توانید از مخاطراتی چون حضور در اماکن پرجمعیت یا مسافرت های غیرضروری خودداری کنید، حتما این کار را انجام دهید
- البته به اثرات محدودیت تماسهای اجتماعی در سلامت روان هم توجه داشته باشید.
لنف ادم یکی از ناهنجاری هایی است که ممکن است در اثر بروز اشکالاتی در سیستم لنفاوی به وجود آید. امروزه پیشگیری از لنف ادم از مباحث مهم پزشکی به حساب می آید؛ زیرا در هر حال، پیشگیری از هر نوع اختلال و بیماری می تواند از درمان آن ساده تر انجام گیرد و در مورد لنف ادم، اثربخشی بیشتری به همراه دارد. در همین رابطه به شما مطالعه مقاله جلوگیری از لنف ادم رو پیشنهاد میکنیم
نکات پوشیدن دستکش یا آستین فشاری لنف ادم در دوران کرونا
اگر دستکش یا آستین فشاری با بخش پوشاننده ی انگشتان استفاده می کنید، به نکات زیر توجه کنید:
- اکثر تولید کنندگان البسه فشاری، شستشوی آنها را بر طبق دستورالعملهای خاص خودشان توصیه میکنند، اما مطمئن شوید که هر روز آنها را شسته اید. گفته میشود که وجود ژل دست ضد باکتریال روی پوست، به این پوششها ی فشاری آسیب نخواهد زد.
- بیشتر جوراب و آستین های فشاری را می توان در ماشین لباسشویی با دمای ۱0۴ درجه فارنهایت (۴0 درجه سانتیگراد) با یک درجه ی ملایم شستشو داد و سپس با چرخش ملایم خشک کن، آن را خشک نمود. اگر نمیتوانید لباس خود را در ماشین لباسشویی خشک کنید ، قبل از استفاده آن را در هوای باز بگذارید تا کاملاً خشک شود.
- بیشتر جوراب و آستین های فشاری بعد از ۱00 مرتبه شستشو در کیفیت مطلوب خواهند ماند. اما قرار دادن آنها در یک کیسه شستشوی مجزا باعث حفاظت بیشتر آنها میشود.
- شما میتوانید در زمان خارج شدن از خانه ، از دستکشهای پلاستیکی یکبار مصرف برای پوشاندن دستکش کشی خود استفاده کنید. هنگامی که به مقصد رسیدید ، دستکش یکبار مصرف را روی دست بچرخانید و خارج کنید بطوریکه سمت داخل آن به سمت بیرون قرار گیرد و سپس آن را دور بیندازید.
- قبل از خارج کردن آستین ، دست دیگر خود را بشویید (این باعث می شود دست دیگر شما باعث آلوده شدن دستکش فشاری نشود). پس از خارج کردن آستین فشاری دستان خود را کامل بشویید و مجدد آستین خود را بپوشید.
- اگر در شغلی هستید که نیاز به شستشوی مکرر دستها دارید، می توانید یک دستکش یکبار مصرف را برای مدت طولانی تری روی آستین خود بپوشید. توجه کنید که دستکش پلاستیکی برای جلوگیری از آلوده شدن آستین فشاری شما بکار رفته است و شما را از ویروس محافظت نمی کند.
- این ویروس می تواند بر روی دستکش پلاستیکی بماند و مشابه انتقال از طریق دستها، شما را آلوده کند. بنابراین قوانین قبل صدق میکند: دست های خود را مکرر بشویید و دستکش را دائم عوض کنید.
- ممکن است دستیابی به یک دستکش یکبار مصرف با سایز مناسب برای فردی که دست خیلی متورم داردساده نباشد. دستکشهایی با سایزهای مختلف را امتحان کنید. اگر نمی توانید یک دستکش مناسب پیدا کنید ، با مشاور لنف تراپی خود صحبت کنید تا در صورت امکان، به طور موقت هنگام پوشیدن دستکش تغییراتی در درمان شما اعمال کند.
- در زمانی که در منزل نیستید ، در صورت امکان، از آستینی که روی دست را میپوشاند، استفاده نکنید و در صورت لزوم از ژل ضدعفونی کننده دست استفاده کنید.
- سعی کنید یک آستین یا دستکش اضافی در یک کیسه پلاستیکی بسته بندی با خود داشته باشید، تا در صورت نگرانی از آلوده شدن دستکش از آن استفاده کنید. در این مواقع، دستکش آلوده را درون کیسه پلاستیکی قرار داده و محکم در آن را ببندید؛ تا زمانی که به منزل برسید و آن را بشوئید.
- فراموش نکنید که کیسه پلاستیکی را با احتیاط دور بیندازید. در صورتی که مشکوک به آلوده شدن با این ویروس هستید، از تماس با دیگران خودداری کنید و با شماره های اضطراری کشور خود تماس بگیرید.
منبع
این دستورالعمل در تاریخ 16 اسفند 1398 توسط:(Lymphoedema Support Network (LSN the Lymphatic Education & Research تنظیم و با کمک (www.lymphoedema.org) )Network (LE&RN) (www.LymphaticNetwork.org بازنگری شده،
تهران- سهروردی شمالی، خ شهید قندی، خیابان یکم، پ 4، طبقه همکف، واحد 2، کلینیک لنفوتراپی- فیزیوتراپی پویا
تلفن: 88173530 – 88763768 – 09399300748
کانال آموزشی لنف ادم t.me/drhaghighat
آموزش لنف ادم در اینستاگرام dr.sh.haghighat