جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

دیابت و لنف ادم: تاثیر دیابت بر عروق و کنترل لنف ادم در افراد دیابتی

تصویر فرد دیابتی در حال بانداژ پا برای کنترل لنف ادم

دیابت یکی از بیماری‌های شایع در جهان امروز است، که عدم درمان آن می‌تواند باعث اختلال در عملکرد اندام های مختلف بدن شود! حال سوال مهمی که به وجود می‌آید این است که آیا دیابت و لنف ادم با یکدیگر در ارتباط هستند؟ دیابت چگونه می‌تواند باعث ورم اندام گردد؟ در مقاله پیش رو، به این سوالات به طور کامل پاسخ خواهیم داد.

با اینکه دیابت یک بیماری ناتوان‌کننده و پرعارضه به حساب می‌آید، اما در دنیای پزشکی امروز، روش‌های مختلفی برای مدیریت و کنترل آن وجود دارند؛ به همین دلیل افراد باید بلافاصله پس از مشاهده علائم دیابت در خود، جهت انجام آزمایش‌های تشخیصی و غربالگری دیابت اقدام کنند. با این کار، بیماری در اسرع وقت تشخیص داده شده و بهترین روش درمانی انتخاب می‌گردد. با مدیریت زودهنگام دیابت، می‌توان از بروز عوارض جدی ناشی از این بیماری از جمله لنف ادم، پیشگیری به عمل آورد.

در صورت عدم کنترل قند خون بالا، رفته رفته عروق خونی دچار آسیب شده و ناهنجاری‌هایی تحت عنوان زخم دیابتی، مخصوصا در پاها به وجود می‌آیند! این زخم‌ها نمی‌توانند ترمیم و درمان شوند و در نهایت، منجر به التهاب وعفونت بافتی خواهند شد. ادامه این روند، رسوب پروتئین بین بافتی را در پی داشته و لنف ادم را به وجود می‌آورد؛ این همان ارتباطی است که می‌تواند بین دیابت و لنف ادم ایجاد شود. در ادامه، توضیحات بیشتری درباره این موضوع ارائه خواهیم داد.

تاثیر دیابت بر اندام بدن چگونه است؟

اگر دیابت، با مراجعات منظم و غربالگری به موقع تحت کنترل باشد، تاثیر چندانی بر عملکرد اندام بدن و سلامت آن‌ها نخواهد داشت. اما یک دیابت کنترل نشده که برای مدت طولانی به حال خود رها شده است، عوارض جدی به همراه دارد. مهم‌ترین عوارض دیابت، آسیب به عروق کوچک بدن است که در نواحی مختلف از جمله کلیه‌ها، چشم‌ها و پوست بیشتر رخ می‌دهند؛ از سویی دیابت با اختلال در سیستم ایمنی بدن، می تواند موجب افزایش التهاب در اندامها و ایجاد عفونت شود که همه اینموارد می توانند زمینه ساز ایجاد لنف ادم باشند.

همچنین دیابت می تواند موجب آسیب به اعصاب بدن شامل رشته های عصبی ریز دست و پا شود؛ تخریب این اعصاب موجب کاهش حس می شود که بنوبه خود باعث می گردد تا فرد تغییرات ناشی از تورم یا فشار در اندامها را کمتر حس کند و همین موضوع موجب می شود که اغلب بیماران دیابتی در مراحل پیشرفته ای از ورم و التهاب و عفونت مراجعه نمایند.

ویدئو دیابت و لنف ادم

زخم دیابتی و ارتباط آن با لنف ادم

یکی از بزرگترین مشکلاتی که اغلب بیماران مبتلا به دیابت طول کشیده با آن مواجه می‌شوند، زخم دیابتی و پیامدهای ناخوشایند ناشی از آن است؛ معمولا اگر در بدن بیماران مبتلا به دیابت، زخمی به وجود آید، ترمیم آن به سختی انجام گرفته و حتی ممکن است ترمیم نشود! با توجه به اینکه پاها بیشتر از سایر اندام بدن در معرض آسیب هستند، بنابراین احتمال بروز زخم دیابتی در ناحیه پا و مخصوصا قدام ساق پا بیشتر خواهد بود!

اگر یک زخم دیابتی درمان نشود و تا مدت‌ها باقی بماند، می‌تواند باعث ایجاد عارضه التهاب بافتی گردد. در چنین شرایطی، اندام مورد نظر دچار ورم شدید شده و بزرگتر از حالت عادی خواهد شد؛ از این مرحله به بعد، احتمال ابتلا به لنف ادم در اثر دیابت افزایش پیدا می‌کند.

نحوه ایجاد لنف ادم در اثر دیابت

دیابت یک بیماری پر عارضه است که می‌تواند ایمنی بدن را با مشکل مواجه سازد. همچنین بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، به مشکلات عروقی و واریس نیز دچار هستند، که هر یک در جای خود می‌توانند خطر ابتلا به لنف ادم را تشدید نمایند! از آنجا که دیابت عامل ایجاد التهاب در بدن است، بنابراین زخم‌های ایجاد شده بر روی ساق پا یا انگشتان، حتی در طولانی مدت درمان نمی‌شوند! ماندگاری زخم دیابتی بر روی قدام ساق پا، میزان ورم پاها را روز به روز افزایش داده و باعث تجمع مایع در پاها خواهد شد، که خود عامل ایجاد اِدِم یا ورم است.

تصویر فرد دیابتی در حال تزریق انسولین برای کنترل لنف ادم

چنانچه این روند ادامه پیدا کند، پروتئین بین بافتی شروع به رسوب می‌کند و از این لحظه، فرد به طور همزمان به دیابت و لنف ادم و زخم دیابتی مبتلا خواهد بود!

برای درمان دیابت و لنف ادم همزمان چه باید کرد؟

بسیاری از بیماران مبتلا به لنف ادم، به سایر بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، بیماری‌های قلب و عروق یا مشکلات کلیوی نیز مبتلا هستند؛ اتفاقا همین بیماری‌ها در ایجاد لنف ادم دخیل می‌شوند! در چنین شرایطی درمان لنف ادم پیچیده‌تر شده و به راهکارهای تخصصی‌تری نیاز دارد. البته تشخیص به موقع لنف ادم، می‌تواند مدیریت آن را راحت‌تر کرده و درمان لنف ادم را به نتایج قابل قبولی برساند. قدم اول درمان در این بیماران کنترل صحیح قند خون است تا از پیشروی عارضه جلوگیری شود. اقدامات ذیل در افراد دیابتی توصیه می شود:

  1. استفاده از جوراب کشی جهت جلوگیری از ایجاد یا تشدید ادم
  2. خودداری از پوشیدن لباسهای تنگی که فشار را در نواحی انتهای اندام بالا ببرد.
  3. کنترل صحیح قند خون زیر نظر پزشک مربوطه، تغذیه سالم، ورزش منظم
  4. بالا نگه داشتن اندام در زمان استراحت
  5. مرطوب و سالم نگه داشتن پوست اندام

اصلی‌ترین روش برای مدیریت دیابت و لنف ادم به صورت همزمان، کنترل ورم پا و درمان همزمان زخم و ضایعات جلدی است اگر بیمار به یک پزشک لنفولوژیست مراجعه کند، می‌تواند در اسرع وقت، درمان با بانداژ‌های مخصوص را آغاز نماید. هدایت مایعات جمع شده به سمت قسمت‌های دیگر بدن، به کاهش ورم و ترمیم زخم دیابتی کمک می‌کند. این مرحله گام مهمی در مدیریت لنف ادم ناشی از دیابت خواهد بود.

دقت کنید که اگر ورم بافتی بهبود پیدا نکند، حتی با وجود صرف زمان و هزینه بسیار نیز نمی‌توان زخم دیابتی را درمان نمود!

برای مدیریت لنف ادم ناشی از دیابت چه کنیم؟

فرد مبتلا به دیابت باید نسبت به تغییر حالت اندام خود، حساسیت ویژه به خرج دهد. کسانی که دیابت طول کشیده دارند و متوجه زخم یا ورم در اندام بدن خود می‌شوند، باید حتما به یک پزشک لنفولوژیست مراجعه نمایند. این مساله، در مورد افرادی که به یک بیماری زمینه‌ای خاص نیز مبتلا هستند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

لنفولوژیست می‌تواند با تشخیص قطعی لنف ادم و تنظیم یک برنامه درمانی منظم، که اغلب شامل استفاده از بانداژ‌های فشاری روی اندام و ماساژ است، جریان مایع لنف را بهبود داده و خونرسانی به اندام بدن را تسهیل کند؛ در نتیجه زخم ناشی از دیابت، در کوتاه‌ترین زمان ممکن درمان می‌گردد.

علاوه بر این، یک دکتر لنفولوژیست با تجربه می‌تواند نحوه مراقبت از اندام درگیر با لنف ادم را به بیمار آموزش دهد، تا او بتواند با مدیریت دیابت و لنف ادم ناشی از آن در منزل، کیفیت زندگی خود را افزایش دهد.

دکتر شهپر حقیقت یکی از پزشکان دوره دیده لنفولوژی در ایران هستند، که می‌توانند در بهبود لنف ادم ناشی از دیابت به شما کمک کنند. چنانچه قصد دارید برای درمان این عارضه به دکتر حقیقت مراجعه کنید، می‌توانید از اطلاعات تماس موجود در سایت، برای رزرو نوبت استفاده نمایید.

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت

دکتر شهپر حقیقت، پزشک، MPH،  PhD و لنفوتراپیست و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی می باشند

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *